Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Bármitartó

Horgolj nagyban! - gyakorlati tanácsok pólófonalhoz

Új év - új hobbi?

2018. január 03. - Bármitartó

2018. Még kimondani is furcsa, de majd csak megszokjuk... Ilyenkor az ember fogadkozik mindenfélét. Persze, nekem is vannak fogadalmaim erre az évre, mégpedig az, hogy idén kipróbálok pár új hobbit, amihez eddig még nem volt szerencsém. Két hét múlva el is kezdem a megvalósítást, egy olyan eseményre fogok menni, ahol egy híres festő egy-egy képét lehet megfesteni instruktor segítségével. Izgalmasan hangzik, ugye?

Neked is ajánlok egy új hobbit, ha nem bánod :) Egy jó hobbi ugyanis kikapcsolja az embert, kiszakítja a hétköznapok megszokott pillanataiból, és feltölti pozitív energiával.

Próbáld ki a nagyban horgolást! Mit jelent ez? Azt, hogy ha még nem volt szerencséd az pólófonalakhoz, ragadj horgolótűt, és készíts divatos és otthonos tárolókat, táskát, szőnyeget magadnak mindössze pár óra alatt.

nevtelen_terv_4.png

Az alábbiakban összeszedem az ezzel kapcsolatos leggyakoribb, nap mint nap felém érkező kérdéseket  és válaszokat számodra. Legyen ez egy jól használható GYIK a pólófonalazáshoz.

Mi az a pólófonal, mit kell róla tudni?

Egy újrahasznosított, sokoldalú fonal fajta változatos vastagságban. A felhasznált anyagtól függően lehet egyszínű vagy mintás, rugalmas vagy merev. Általában magas a pamut tartalma, de léteznek műszálasabb verziók is. Egy nagy tekercs kb. 110 méter hosszúságú, ami elég egy jó nagy vagy több kisebb kosárhoz. Csinálhatsz belőle táskát, szőnyeget, textil ékszereket, egyéb használati tárgyakat. A horgoláson kívül lehet fonni, szőni, makramézni, kötni vele.

Amire mindenképpen figyelj: a pólófonalak minősége nagyon változatos. Az egészen kiváló, csomó és elvékonyodás mentes fonalaktól a kifejezetten egyenetlenig minden kapható belőle. Ez egyrészt függ a gyártó gépparkjától, hogy mennyire tudják precízen vágni a fonalnak valót, másrészt a hozzáállásán is, hogy egyáltalán fektet-e energiát abba, hogy selejtnek minősítse az olyan fonalat, amiben több centiméternyi vastagság különbség és sok csomó található.

Mivel alapvetően egy ruhaipari felesleg (maradék) újrahasznosításáról beszélünk, ezért ne várjunk tökéletesen hibátlan gombolyagokat, egy-két csomó jó technikával még könnyedén elrejthető lesz. Nehéz kiválasztani a megfelelő fajtát, hiszen felhasználás előtt nem lehet belelátni a nagy gombolyagba, mégis több száz kiló és sok ezer méter elhorgolt pólófonallal a hátam mögött azt mondom, hogy léteznek megbízható márkák, amik nagy valószínűség szerint nem fognak csalódást okozni. Ezt igazából ki kell tapasztalni. Arra pedig biztos, hogy lesz alkalmad, mert a pólófonal addiktív, egy tekercs soha nem elég belőle!

Ha nem tudod még, hogy ez a hobbi neked való-e, akkor  Bármitartó webshopban kisebb mennyiségben is beszerezhetsz pólófonalat vagy szemezgethetsz különleges pólófonal válogatások közül. Így nagyobb anyagi beruházás nélkül, kockázat mentesen kipróbálgathatod a különböző színeket. Egyedülálló módon, ezeknél a kisebb gombolyagoknál a vastagság és a rugalmasság is feltüntetésre került, így még könnyebben tudsz majd dönteni.

20171120_144255.jpg

Miben különbözik a pólófonal a hagyományos fonalaktól?

Mivel vastagabb, ezért a horgolás sokkal haladósabb vele. Nem kell keresgélni a szemeket, kezdőknek is hamar sikerélményt okoz. A végeredmény rusztikus és otthonos hatású lesz, színektől függően bármilyen stílusú otthonba jól beilleszthető és használható darabokat tudsz készíteni pólófonalból. Azt tudnod kell, hogy a normál vastagságú fonalra készített horgolási minták viszont igényelhetnek némi átalakítást a pólófonal egyedi tulajdonságai miatt.

Légy bátor! Nem sikerül valami elsőre? Ne gond, a pólófonal hamar bontható és újra horgolható. Ez egy igazán vonzó tulajdonsága tud lenni, amikor a szárnyaidat próbálgatod.

Miket lehet készíteni pólófonalból?

Gyakorlatilag bármit, kosarakat, szőnyegeket, párnákat, puffokat, táskákat, és sok olyan dolgot, amire nem is gondolsz elsőre. Mutatok pár példát számodra. Ugye már nyúlnál is a horgolótűhöz legszívesebben? :)

Mire nem alkalmas ez a fajta fonal?

Ruhaneműkben és ágytakarókban nem érdemes gondolkodni. Ruhához túl merev, takaróhoz túl nehéz. Ha takarót szeretnél készíteni, akkor ezt a szintén vastag, de sokkal könnyebb és puhább fonalat ajánlom a figyelmedbe.

Lehet-e mosni mosógépben?

A pólófonal alkalmas gépi mosásra, 30 fokon mindenféle károsodás nélkül tisztítható. Arra érdemes csak figyelni, hogy rengeteg vizet vesz fel, ezért a belőle készült nagyobb darabokat, pl. szőnyegeket érdemesebb kézzel tisztítani. Nézd csak, ki is próbáltam!

6_3.png

 Sosem horgoltam, hogyan tudok tanulni?

Készítettem egy ingyenes és érthető Youtube sorozatot, amivel lépésről-lépésre megtanulhatod a pólófonalazás rejtelmeit. Ez a sorozat ma már több, mint 60 részes, folyamatosan bővítem új témákkal, a legnépszerűbb részeket közel harmincezren nézték már meg. A kezdő lépéseken túl találhatsz minta videókat, felhasználási ötleteket és sok-sok gyakorlati tanácsot. Ezenkívül létrehoztam egy csoportot is, ahol Téged is szívesen látunk, ha kíváncsi vagy mások mit és hogyan készítenek. A hangulat barátságos és segítő, itt tudsz kopogtatni hozzánk.

7_3.png

Mekkora tűt vegyek?

A pólófonalnak nincsen sztenderd vastagsága, ezért érdemes több méretű tűből is betárazni. Amire biztos hogy szükséged lesz, az egy 10-es méretű tű, de érdemes eggyel kisebbet (8-as) és eggyel nagyobbat is vásárolni (12-es). Ha szőnyeg készítésén is gondolkodsz, akkor egy 15-ös is a hasznodra lesz majd. Ha WSC horgolható fa alapokra is szeretnél dolgozni, akkor pedig egy 5,5-est is válassz a kezdősorhoz.

Mivel a pólófonal vastag, ezért az ujjaknak és a kéznek eleinte kifejezetten megerőltető lehet a horgolása. Érdemes kényelmes tűket választani, amikkel mindenképpen öröm a munka. Bizonyos mintáknál pedig a fémfejű tűkkel jobban fogsz boldogulni.

Mekkora szőnyeget tudok készíteni egy tekercs fonalból, mennyi fonalat vegyek egy nagyobb szőnyeghez?

Ez egy sokszor visszatérő kérdés. Mintától függően kb. 0,25 nm területű (pl. 50x50 cm) darab jön ki egy tekercsből. Vagyis könnyű kiszámolni, hogy például egy 120x80 cm-es szőnyeghez 4 tekercsre lesz szükséged. Kör alakú szőnyegnél is alkalmazható ez a terület alapú számítás, ilyenkor érdemes előásni az iskolai matek tudásunkat a kör területének kiszámolásával kapcsolatban :)
Hogy ne kelljen ezzel bajlódnod, készítettem egy segédletet ehhez, illetve ezt a videómat is érdemes megnézned.

szonyeg.jpg

Kihagytam valami fontosat? Bátran szólj hozzá, hogy pótolni tudjam!

Ha érdekesnek találtad a cikket, és érdekel még több pólófonalas ötlet, akkor megtisztelsz vele, ha követed a Bármitartó facebook oldalát is.

18280960_1486402068078464_320602389_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr2913544947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása