Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Bármitartó

7+1 tipp a praktikus hobbisarok kialakításához

2018. január 17. - Bármitartó

Biztos sokan ismeritek azt a Facebookon terjedő videót, amiben egy hölgy kinyit egy fehér szekrényt, sőt, inkább kihajtogat, és egyszer csak sok-sok polc, fiók és egyéb tároló lehetőség bukkan elő a katonásan rendezett millió kézműves cuccának ( lásd pl. ezt).

Ilyenre nyilván minden alkotni és kézműveskedni szerető ember vágyik. Kicsit körülnéztem, hogy mennyibe kerül egy ilyen varázsszekrény, de hamar rá kellett jönnöm, hogy az 1500 és 2000 dollár közötti összeg nekem egy picit sok. Ezért ki kellett találnom valami költség barátabb megoldást.

kepkivagas.JPG

(fotó forrása: www.theoriginalscrapbox.com)

Miért van szükség hobbisarokra?

Biztos tudjátok, hogy milyen az, amikor semennyi hely nem elég a hobbi felszerelésnek. A lakás minden pontján felbukkan belőle egy tekintélyesebb adag. Előbb-utóbb kialakul egy festékes kupac a konyhapulton, vagy dobozok lesznek az ágy alatt tele fonalakkal. Emiatt néha bizony a családtagok neheztelő pillantásaival is szembe kell néznünk, hogy például még a ruhásszekrényben is osztozniuk kell pár darab oda nem illő tárolóval.

Nálam is ez volt, szép lassan elárasztotta a lakást a hobbim, majd, mikor ez lett a munkám is, még inkább tarthatatlanabb lett a helyzet. Ebből elég! - mondtam egy szép napon, és elkezdtem tervezgetni a mindenkinek elfogadható, esztétikus és kényelmes megoldást. A sárga-kék áruház kínálatát kellőképpen elérhetőnek ítéltem minden szempontból, így a hozzávalókat onnan szereztem be.

2018-01-15_14_18_51.jpg

Szeretném veletek megosztani a saját szempontjaimat a kialakítással kapcsolatban. Nem mondom, hogy ez az örök érvényű szent grál a témában, de biztos lesz benne pár megfontolandó szempont a számotokra. 

1. Gondold végig egészben!

A legelső lépés, hogy tervezd meg a főbb kritériumokat, majd ezt bontsd kisebb elemekre. Kérdezd meg magadtól, hogy mivel is foglalkozol tulajdonképpen, és gondold végig, hogy ez milyen hely kialakítást igényel. Teljesen más műhelyre van szüksége egy süthető gyurmából készült ékszereket készítő alkotónak vagy egy főleg decoupage tárgyakat készítőnek. Ne felejtkezz el a megfelelő megvilágításról sem!

Például én pólófonalból horgolok. A gombolyagok nagyok, sok is van belőle. Szeretem, ha szem előtt vannak, nem akarom eldugni őket. Laktak már a szekrényben dobozban is, de valahogy kevésbé jött az inspiráció, ha nem láttam őket. 

Maga a horgolás nem egy széken, asztalnál ülős tevékenység, legalább is nálam. Ezért tudtam, hogy klasszikus munkaasztalra nincsen szükségem. Viszont az elkészült Bármitartókat és az egyéb megrendeléseket csomagolnom kell, ezért egy egybefüggő kb. másfél méteres pultra szükségem lesz. Szerencsére ez már adott volt, 3 db fiókos komód összetolásával alakítottam ki a munkafelületet, és e köré építetkeztem a továbbiakban.

2. Bontsd részekre!

Sorold fel, hogy melyek azok az eszközök, amik mindig kéznél kell, hogy legyenek. Nekem pl. a horgolótűk és az olló az állandó, nélkülözhetetlen barátaim. Ezeknek kell, hogy legyen fix helyük. Bosszantó, ha nem találom, ezért törekszem is arra, hogy használat után mindegyiket visszategyem a helyére. Jó, ha mindig van a hobbisaroknál toll és jegyzetpapír is, lehet rá ötletelni vagy egy-egy befutó telefonhívásnál sem kell keresgélni.

Mennyi apróságod van? Nálam főleg szalagok, gombok, biléták, de milliónyi egyéb kütyüm is van, ezért szükséges volt, hogy legyen egy több rekeszes apróság tárolóm. 

2018-01-15_14_19_33.jpg

3. Gondolj a jövőre is!

Kell a hely a nagyobb méretű alapanyagoknak, kész műveknek, eszközöknek is. Nálam egy jól variálható fiókos rendszer vált be. Így kis helyen 12 féle dolgot is tárolhatok, szépen rendszerezve. Ezeket a fiókokat fel is lehet címkézni, hogy még inkább megkönnyítsük a saját dolgunkat, de akár a fiókon belül is lehet rendszerezőket használni. Az sem baj, ha most még nem töltöd tele az összeset. Gondolj a jövőre is!

2018-01-15_14_19_08.jpg

4. Használd a falat is!

Tárolásra kihasználhatod a szabad falfelületeket is, és ne csak polcokban gondolkodj! Az említett áruháznak például létezik egy moduláris, szabadon alakítható falitábla rendszere. Az alaptáblára az igényeid szerint kerülhetnek kampók, csipeszek, és egyéb apróságok számára ötletes kiegészítők.

2018-01-15_14_16_59.jpg

5. Tedd személyessé!

Egy jó kézműves műhely nem csak az eszközeidnek biztosít megfelelő helyet, hanem teljesen te vagy. Ebbe pedig beletartoznak a legszemélyesebb dolgok is. Nálam pl. pár fénykép, amire jó napközben rápillantani, és a saját magam által készített alkotások is részben esztétikai, részben praktikus célokat szolgálnak. Gondoskodj róla, hogy mindig öröm legyen itt dolgozni! Ha vannak natúr fából készült elemek, akkor fesd vagy pácold le őket, legyen minden a saját személyiségedhez igazítva. Szereted a színeket? Használd őket bátran! Ha visszafogottabb stílusú vagy, akkor legyen ez a te pasztell világod!

6. Használj ki minden helyet!

Nekem például a csomagolásra szolgáló selyempapírok tárolása okozott gondot. Sérülékeny, gyűrődik, vékony, sehol sem találta meg eddig a helyét. Végül a két polc konzol közé helyeztem egy rudat, amire tökéletesen ráillik, kéznél van, és praktikusan kezelhető lett. A rúd végére pedig a csomagolásnál szintén használt szalagjaim is felfértek.

2018-01-15_14_18_41.jpg

7. Gondolkodj gyakorlatiasan!

Vannak olyan dolgok, amire egy alkotósarok kialakítása során nem is gondolsz először, pedig a mindennapi munka során biztos, hogy szükséged lesz rá. Bármi is a hobbid, tuti, hogy keletkezik hulladék. Ennek egy része akár újra alapanyag lehet, egy része pedig ténylegesen szemét. Evidensnek tűnik, de legyen kézközelben egy szemetes, mert roppant idegesítő, amikor nincs hova kidobni a keletkezett hulladékot. Nálam erre a pulton egy műanyag doboz lett rendszeresítve, így nem kell hajolgatnom. Mindenki tudja itthon, hogy, ami abba került, az vihető a nagy kukába. Rengeteg kisebb-nagyobb fonal darab is keletkezik. Ezeket egy nagy horgolt kosárba gyűjtöm, és néha átnézem. Például egy-egy masni készítéséhez még tökéletesen jók a kisebb darabok is, nagyobb munkát azonban már nem lehet vele elkezdeni.

+1 Legyen egy őrangyalod!

Ezt a táblát egy barátnőm készítette szülinapomra. Rögtön tudtam, hogy itt lesz a helye. Engem ábrázol a fonalaimmal és a horgolótűimmel. Egy igazi kabala, egy általad választott emblematikus darab érzelmileg fontos része lehet a műhelyednek.

2018-01-15_14_19_21.jpg

 

Ezek voltak a személyes ötleteim egy praktikus hobbi sarok kialakításához. A legfontosabb azonban az, hogy alkoss szeretettel, és érezd jól magad!

Már van hobbi kuckód? Mutasd meg a Tiedet, kíváncsi vagyok rá!

Még csak tervezgeted? Vágj bele bátran, nagyszerű érzés lesz, ha elkészül!

Ha a pólófonal szeretnél többet tudni, vagy szívesen készítenél tárolókosarakat például a saját hobbi kuckódba, akkor szeretettel várlak a csoportomba is:

18302244_1486402074745130_731130022_n.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr1513579785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holysmoke0523 2018.01.18. 10:18:44

Szép rendezett hely lett.

Én rc modellezem. Ehhez használok poros,hangos,vagy büdös gépeket és egyebeket. Emiatt a sarok mint tényleges része a lakásnak lényegében eleve halálraitélt ötlet lett volna.
Így egy kis faházzal kellett megtoldanom az előszoba egyik végét,ahova ajtón keresztül lehet bejutni.
Mivel imádok építeni,a faházat is én terveztem és a két kis kezecskémmel,egyedül építettem. 3m széles,4m hosszú,a legmagasabb pontja 3m,a legalacsonyabb 2.2m,így a magasabb oldalon felférnek a falra a repülőim,az alacsonyabb oldalra polcok,szekrény került. Bekerült 2db pinceablak is,1 ék és 1dny oldalra,így nappal nem kell villanyt kapcsolni sem. 2db asztal,fiókos kiskomód,szerszámos szekrény. Ezeket a bútorokat mind a leselejtezett,kidobásra váró cuccok közül memtettem,ami használható vittem,de van amit felujítottam,hogy használni lehessen.
A komplett bekerülési összege nem haladja meg a tízezer forintot,mindemellett jelenleg fűtés nélkül is 18°C van benn.

Csinálok szívesen pár képet és belinkelem majd ide
süti beállítások módosítása