Home Decor kicsiknek és nagyoknak

Bármitartó - modern horgolmányok

8+1 dolog, ami miatt szeretem a pólófonalat

2018. május 03. - Bármitartó

Kb. 4 évvel ezelőtt internetes böngészés közben találkoztam először a pólófonallal. Látszatra könnyen, haladósan lehetett vele csodás és otthonos dolgokat készíteni. El is meséltem a férjemnek, hogy micsoda szuper új hobbi van a láthatáron, fejben már terveztem a szőnyegek és kosarak hadát.

Gyorsan meg is rendeltem az első pár gombolyagot (akkor még nem lehetett ennyi helyen kapni, nem volt még olyan népszerű és ismert anyag, mint mostanában). Szerencsém volt, mert éppen babakocsit tologatva sétáltam, amikor megpillantottam az utca túl oldalán a csomagos postást, így gyorsan kifizettem és már bontottam is ki a vaskos küldeményt.

wy.jpg

Tetszett, amit láttam. Óriás gombolyagok mindenféle színben. Ekkor még semmi többet nem tudtam a témáról. Sőt! A nagy fellángolás közepette elfelejtettem tűt rendelni. Másnap elmentem a legközelebbi fonalboltba, és megvettem a legnagyobb méretű tűt, ami egy 9-es volt. Utána szépen lassan rájöttem, hogy semmit nem tudok a horgolásról, ami egyszerűnek tűnik képen vagy egy videón, azt nagyon sok megállítás után sem olyan könnyű rekonstruálni a gyakorlatban. Akkor még nem volt magyar nyelvű videó sorozat, külföldi oldalakat böngésztem az alap fogások után keresgélve.

vid.jpg

Hosszú gyakorlások, bontások, sarokba dobások és újrakezdések után megszületett végre az első szőnyegem, ami kicsit csálé lett, de legalább az enyém. Azóta is a gyerekszoba éke, látott már mindent: kiömlő kakaót, a szemek közé szorult milliónyi műanyag gyöngyöt, filctoll puszikat, zsírkréta simogatásokat. És ezzel el is érkeztem a listám első pontjához:

1. A pólófonalból készült dolgok tartósak

Bírják a gyűrődést, ellenállóak, és a csak ebből az anyagból készült kiegészítők bírják a mosógép körhinta funkcióját is (értsd a centrifugát)

szonyeg5.jpg

2. Nem kell vele a maximalizmusra törekedni

Ez most furcsán hangzott első hallásra, ugye? Várj, megmagyarázom! Míg a hagyományos vastagságú fonalnál és egy nagy precizitást igénylő mintánál, szigorú szem számolás van, ha hibázol, annak maradandó nyoma lesz. A pólófonalnál lehet egy kicsit csalni itt-ott. Sőt, kell is néha az adott gombolyag tulajdonságaihoz igazodva. Szóval, van benne valami jól eső szabadság számomra.

7_6.png

3. Izgalmas vadászat, zsákbamacska feeling-gel

Mivel a pólófonal a ruhaipari folyamatok során keletkezett "melléktermék", ezért jellegéből adódóan nincs rá sztenderd se vastagságban, se rugalmasságban, se színekben. Mindig van egy kicsi zsákbamacska érzés, amikor rendelek egy újabb adagot, de éppen ettől izgalmas. Egy idő után azért már kép alapján is sokat sejt az ember, de aki biztosra szeretne menni, azért tapizzon helyben, ha megteheti. Ehhez szívesen ajánlom a kedvenc beszerzési forrásomat. Mivel én szeretek veszélyesen élni, ezért az esetek nagy részében maradok az online világ adta édes bizonytalanságnál.

4.Nagyon jól kombinálható más anyagokkal

Izgalmas, sok színű, igazán egyedi munkák kerekednek, ha például fával vagy bőrrel kombináljuk a pólófonalat.

A horgolható fa alapokkal egy egészen új dimenziója nyílik meg a horgolásnak, a bőr kiegészítőkkel pedig olyan jó táskákat készíthetünk, hogy na. Bevittem a gyerekemet oviba egyik nap ezzel a hátizsákkal, mire 20 perc múlva kijöttem, már két megrendelésem volt rá :D

turkiz3.png

 5. Haladós a munka vele

Ezt a tulajdonságát a pólófonalnak a bevezetőben már említettem. Tényleg haladós. Ha ráérzel az ízére, akkor egy-két (na jó, néha több) óra alatt készíthetsz egy remek rohangálós táskát magadnak. Vannak olyan projektek belőle, amik tényleg pár percesek, vagyis akár pánik ajándékötletek is simán megvalósíthatók belőle. Példának hozom ezt a 10 perces nyakláncot, aminek a részletes elkészítését itt olvashatod.

nyaklanc.png

6. Közösséget formál

Van az egyik ismeretterjesztő csatornán egy sorozat, ahol különböző vírusok terjedését vizsgálják igen szemléletes módon. Mindig azt képzelem, hogy az egyik kis kémcsőben egy darab pólófonal is lehetne akár. Azt a személyt, akitől az adott járvány elindul, zéró páciensnek nevezik. Amióta elkezdtem komolyabban foglalkozni a pólófonalas horgolással, létre hoztam a témával foglalkozó igen aktív facebook csoportomat és az oktató videóimnak egy Youtube-csatornát, azóta én is egy ilyen zéró páciensnek érzem magam. Napi szinten kapok kedves leveleket, amiben megköszönik nekem a horgolással kapcsolatos sikerélményeiket. Megfertőztem a sógornőmet, pár barátomat, még az egyik beszállítómat is :)

20732961_1588306067888063_926993504_n.jpg

7. Megtanít jobban beosztani a helyet a lakásban

Amikor az ember hobbija egy idő után munkává válik, akkor azt szokták mondani, hogy érdemes keresni egy új hobbit. De mást hozadéka is van ennek. Egy idő után a lakás legkülönbözőbb pontján tűnnek fel a hobbink kellékei, és ezekről a kupacokról nem éppen a rend szó ugrik be először. Nincs mese, egy ponton dönteni kellett, hogy hogyan lehet praktikusan megoldani a szituációt. Egy kis átalakítás, és máris újra öröm volt ránézni az eszközeimre. Egy korábbi bejegyzésben összeszedtem a praktikus hobbisarok kialakításához pár tippet.

sarok.jpg

8. Találékonnyá tesz

Azt hiszed, hogy pólófonalból "csak" kosarakat, szőnyegeket és táskákat lehet készíteni? Hát nagyon nem! Ha elkezded, akkor egy idő után automatára kapcsol az agyad, és olyan dolgokat is megalkotsz pólófonalból, ami az átlag komfortzónán kívül esik. Nálam készült már pl. képkeret, minikert élő növényekkel, kerti lámpás, ritmus hangszer, meg még pár érdekes dolog, amiről itt olvashatsz bővebben.

kepkeret.png

+1 Kitágulnak a határok

Aki pólófonalas horgolásra adja a fejét, az egy idő után más vastagabb fonal típusok között is elkezd nézelődni. Mert érdekes, hogy mit lehet belőlük készíteni, miben mások, mint a pólófonal. Így kerültem közelebbi kapcsolatba például a szalagfonallal, ami egy cipőfűzőszerű, egyenletes, könnyebb fonal fajta, nagyon jó vele dolgozni. A fettuccia fonalat is így ismertem meg, ami táskához például verhetetlen, de ilyen élethű rózsákat is lehet belőle készíteni. Kíváncsi vagy hogyan? Ebből a videómból megtanulhatod.
Nálam a námbörván továbbra is a pólófonal marad, de más XL fonalakkal is dolgozom olykor, amik nagyszerű kiegészítői lehetnek az elképzeléseim megvalósításának.

rozsa.jpg

Kíváncsi vagyok rád! Ha szeretnéd beszélgetni a témáról, vagy tanulnál, akkor szívesen látlak facebook oldalamon, a csoportomban, instagramon,  youtube-csatornámon!

 

Konzerváld a tavaszt!

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 3. rész

A tavasz legszebb napjai vannak. Meleg van, már kabát nélkül is kellemes üldögélni a szabadban.

Nálam már javában folyik az ültetés, virágokat szeretnék, ahova csak lehet, ma-holnap a palántákat is beszerzem.

Napról napra éled minden, az utolsó cserje is elkezdett rügyezni. Naná, hogy a pólófonalas horgolást is a tavasz szolgálatába állítom!

Van egy fajta kukoricakonzerv, aminek a dobozát mindig el szoktam tenni. Kisebb, mint a szokásos, egy madár adagokat csipegető, de kukorica rajongó 4 éves mellett pedig szépen gyűlnek. Ezeket ki szoktam mosni, és jó lesz még valamire alapon félreteszem későbbre.

Na most végre eljött az ő idejük! 3 kis virágtartó lesz belőle, egymással harmonizáló színű pólófonallal körbehorgolva. Tulajdonképpen maga a horgolás huzatként fog szolgálni, hogy tökéletes legyen az összhang.

20180411_141204.jpg

Ehhez egy Bármitartós Kóstoló csomagot bontottam fel, amiben 3x kb. 18 méter pólófonal található.

Kiknek ajánlom ezt a csomagot?

Hát, szőnyegre biztos nem elég, de apróbb projektekhez nagyszerű segítség, mert nem kell megvenni 3 nagy tekercs fonalat. Ha még csak ismerkedsz a pólófonalas horgolással, akkor bátran ajánlom neked ezeket a fonal válogatásokat.

Ajándéknak is nagyon szeretik vinni, mert hófehér dobozban, szemet gyönyörködtető kiszerelésben postázom.

Nézzük is meg, hogyan is készültek a konzervdoboz huzatok. Nagyon egyszerű lesz, kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítést!

Szükséges eszközök:

  • Kóstoló csomag 3x18 méter pólófonallal
  • 10-es tű
  • 3 tisztára mosott, kisebb konzervdoboz
  • kavics
  • virágföld
  • 3 kisebb méretű növény

1. lépés

A huzatunk 6 szemes varázskörrel kezdődik. Ehhez segítséget ebben a videóban találsz. A varázskört kúszószemmel zárjuk, egy láncszem magasítást csinálunk.

20180411_133343.jpg

2. lépés

Az első körben minden szembe szaporítunk, így 12 szemünk lesz a kör végén. Kúszószemmel kapcsoljuk össze a kört. Mivel a dobozunk pici, ezért nem is növesztjük a kört tovább. Ha neked nagyobb dobozod van, akkor tovább folytatható.

20180411_133506.jpg

3. lépés

A külső szálon haladva végighorgoljuk a kört egy rp sorral, ez lesz a kosarunk pereme, így tudunk majd az oldala felé haladni felfelé. Ezt követően, ami eddig felénk nézett (színe), az lesz az elkészült kosarunk alja. Eszerint felhajtogatjuk az elkészített peremet.

20180411_133622.jpg

4. lépés

Készül a kosarunk oldala: 5 soron keresztül rp-kal haladunk tovább úgy, hogy minden 2. rp-t a hátsó szálba öltjük (soronként 12 szem). Ettől lesz ilyen érdekes, fonott kosárra hajazó mintája a huzatnak. Minden sort kúszószemmel zárunk, és sort emelünk. Ellenőrizzük, hogy elég magas-e a konzervdobozunkhoz az 5 sor. Ha nem, akkor addig folytatjuk, amíg el nem érjük a kívánt magasságot. Ha ez megtörtént, akkor a szálat elvágjuk, a maradékot eldolgozzuk.

20180411_133905.jpg

20180411_134132.jpg

Minden lépést megismétlünk a másik két színnel is, hogy három huzatunk legyen.

 

5. lépés

A konzervdobozaink aljára egy kis marék kavicsot szórunk, megtöltjük virágfölddel és beleültetjük a növényeinket.

Csak ezt követően helyezzük rá a dobozokra a huzatokat. 

Óvatosan öntözzük (pozsgások esetén elég akár permetezni) és gondozzuk szeretettel a növényeinket! :)

Nézzétek csak, még maradt is fonalam! Ezekből egy ilyen nagyon egyszerű, de annál mutatósabb textil nyakláncot készíthetünk például.

20180411_141427.jpg

20180411_140857.jpg

A különböző színekben összeállított Kóstoló csomagokat és más izgalmas horgolási kiegészítőket a Bármitartó webáruházban, itt érheted el.

Ha érdekel a pólófonalas horgolás, akkor Szívesen látlak facebook oldalamon, a csoportomban, instagramon,  youtube-csatornámon!

A tavaszra hangolódó DIY sorozat első két részéért, ide és ide kattints!

Szeretettel, Eszter

 

 

Annyi minden történt, annyi minden változott...

Charlie azt énekli egy dalában, hogy annyi minden történt, annyi minden változott...

Pontosan ezt érzem most én is, és persze, már dúdolom is. Sűrű volt ez a pár hét. Szeretném veletek megosztani ennek az intenzív időszaknak az eseményeit és eredményeit.

praktikaaprilis.png

Először is, képzeljétek, elfelejtettem a blogomhoz tartozó jelszót. Hiába kértem jelszó emlékeztetőt, az nem érkezett meg. Ezért a múlt héten nem is született új bejegyzés. Végül kiderült, hogy nem a jelszó rossz, hanem az emailcím :)

A lényeg, hogy megoldódott a dolog, és ma már újra klaviatúrát ragadhattam.

Ez egy személyesebb hangvételű poszt lesz, kevesebb horgolással, több sztorizással, erre készüljetek.

Tavaly nyáron bombaként robbantak az életembe a horgolható fa alapok, mondhatni jöttek, láttak, győztek. Kellett egy felület, hogy ti is hozzájussatok, ezért megnyitottam a Meska boltomat, pontosabban annak egy aloldalán az Alkotók Boltjában a virtuális üzletemet.

Hálával tartozom a Meskának, hogy bolt tulajdonosoknak és a vásárlóknak is jól kezelhető felületet biztosít, ezzel lehetővé teszi, hogy azok az alkotók is méltón léphessenek porondra, akiknek a vállalkozása nem érkezett még abba a szakaszba, hogy saját webáruházuk lehessen.

Hamar megszerettétek a virtuális boltocskámat, sokan vásároltatok nálam, amit ezúton is köszönök. Az ez idő alatt született 824 pozitív értékelésért pedig külön és örök hála nektek, álmaimban sem gondoltam volna, hogy ennyi lesz a végére.

Igen, jól olvastátok a végére. Mert bizony tegnap kiürítettem a Meska boltomat, és elköltöztem. Eljött az ideje ugyanis, hogy saját webáruházam legyen, annak minden édes terhével, ami egy kicsit rugalmasabb, vásárló barátabb, több funkciója van, esztétikusabb. Szóval egy kicsit több, mint az eddigiek.

webshop.JPG

A szokásos linkeken túl, a mai naptól a www.polofonalazz.hu oldalon találtok meg. Kukkantsatok be hozzám, mert egy csomó újdonságot pakoltam a pólófonalazás szerelmeseinek a virtuális polcaimra.

Egy webáruház nyitása nagy munka, nem is sejtettem, hogy mekkora. Az egy dolog, hogy sok-sok hivatalos dolgon kell magát átvergődnie az embernek, de az eddigi kb. 15 funkció helyett kb. 250-nel kell tisztába lennie.
Ezen kívül kb. 500 fotó elkészítése, retusálása, rendezése, feltöltése várt rám.

Az elmúlt hetekben nem sokat aludtam, leginkább azt sem egyben, mert sok vállalkozó anyuka társammal karöltve egy kicsi gyerek ellátása, szeretése, nevelése is a feladatom, akinek bizony nem mindig egyezik a bioritmusa az enyémmel.

A másik nagy hír, hogy ismételt lehetőséget kaptam a Praktika Magazintól, hogy megmutassam egy pólófonalas alkotásomat az újság oldalain. Ez alkalommal ez a tavaszi kopogtató készült horgolható fa alapra, üde tavaszi virágszínekkel.

Maga az anyag még februárban készült, a megjelenés pillanatáig pedig mindig hétpecsétes titok. Olyan nehéz két teljes hónapig magamban tartani valamit, amit örömömben a legszívesebben azonnal elmondanék mindenkinek!

Maga a folyamat egyébként úgy nézett ki, hogy a szerkesztőségben készítettem el kopogtatót az elejétől a végéig együtt választottuk ki a színeket, ami illik az április hangulatához. Az alkotás folyamatáról pedig fázis fotók készültek.

A hangulat most is szuper volt, inspiráló belelátni Magyarország első és legnagyobb DIY magazinjának a mindennapjaiba. A szerkesztőség  egyébként olyan, mint egy hobbibolt, a polcokon sorakozó dobozok tele vannak mindenféle hobbi alapanyagokkal, szerintem nincs olyan kézműves technika, amihez ne lenne ott valami használható.

Most úgy érzem, hogy egy kicsit helyére billentek a dolgok, befejeződött egy nagy munka. Pihenni azonban nem fogok sokat, mert már nagyon hiányzik a horgolótűm és a pólófonalaim, amiket a webáruház előkészületei miatt egy kicsit szabadságra küldtem, szeretnék sok-sok szépet mutatni nektek és persze folytatni a videózást is, amiből már legalább 5 téma a fejemben motoszkál hetek óta. 

A fejem tele van ötletekkel, a tavaszi DIY sorozat 3. részét is tervezem éppen, amiről a jövő héten olvashattok majd a blogban.

Jó érzés, hogy van kinek írni, hogy ennyien követtek facebookon, a csoportomban, instagramon,  youtube-on és most már egyre többen itt is. Köszönöm, hogy vagytok, hogy figyeltek rám, hogy figyelhetek rátok!

A legnagyobb szeretettel, Eszter

 

 

 

 

Nyuszis bármitartó

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 2. rész

A múlt héten a sapka nélküliségről írtam nektek a bevezetőt. Utólag visszagondolva ez elég elhamarkodott lépés volt.

Hideg ide vagy oda, húsvét tuti, hogy lesz, még ha síléccel is kell jönnie a nyuszinak. Nálunk ilyenkor össznépi tojás keresgélés szokott lenni a kertben, utána meg együtt falatozunk az ünnepnek megfelelő finomságokat.

A tavaszra hangolódó DIY sorozatom 2. részében egy ilyen nyuszis bármitartót készíthettek el velem, aminek pihe-puha pompom farkincája van. Kerülhet bele cukorka, csokitojás, apró ajándékok, egyszóval bármi.

20180321_102643.jpg

Csupa rövidpálcából áll, kezdő pólófonalas horgolók is bátra nekiállhatnak.

Szükséges eszközök:

  • kb. 30 méter pólófonal tetszőleges színben
  • 10-es méretű horgolótű
  • 1 db pompom


Elkészítés

1. lépés

A nyuszis bármitartónk 6 szemes varázskörrel kezdődik. Ehhez segítséget ebben a videóban találsz. A varázskört kúszószemmel zárjuk, egy láncszem magasítást csinálunk.

20180321_095434.jpg

2. lépés

Az első körben minden szembe szaporítunk, így 12 szemünk lesz a kör végén. Kúszószemmel kapcsoljuk össze a kört, majd egy láncszem magasítást készítünk.

20180321_095622.jpg

3. lépés

A második körben minden 2. szembe szaporítunk. A kör végére így 18 szemünk lesz. Itt is kúszószemmel zárjuk a kört, és csinálunk egy láncszem magasítást.

20180321_095814.jpg

4. lépés.

A külső szálon haladva végighorgoljuk a kört egy rp sorral, ez lesz a kosarunk pereme, így tudunk majd az oldala felé haladni felfelé. Ezt követően, ami eddig felénk nézett (színe), az lesz az elkészült kosarunk alja. Eszerint felhajtogatjuk az elkészített peremet.

5. lépés

Készül a kosarunk oldala: 3 soron keresztül rp-kal haladunk tovább (soronként 18 szem). Minden sort kúszószemmel zárunk, és sort emelünk.

6. lépés

Fülecskék kialakítása: 7 rp-t horgolunk. A 7 rp-t követően 10 láncszem következik, amit a 8. szemhez rp-val kapcsolunk. Következik 3 rp, (9-11. szem) majd a 11. szembe 10 láncszem következik. A láncszemsort a 12. szemhez rp-val horgoljuk hozzá. Utána újabb 6 rp jön, így érünk a sorunk végére. A kúszószemes összekapcsolást megcsináljuk, de már nem emelünk sort.

7. lépés

A záróperem elkészítése: Kúszószemekkel haladunk tovább. Amikor a fülekhez érünk, akkor a láncszem sort rp-kal körbehorgoljuk. Fonal vastagságtól függ ennek a száma. Ha sűrűre csináljuk, akkor a nyuszink füle szépen állni fog. Nekem 15 rp kellett fülenként. A fülek között is kúszószemmel haladunk, majd a második fülecskénél megismételjünk a rp-s körbehorgolást. A második fül után is kúszószemmel haladunk tovább a kör végéig. Itt elvágjuk a fonalat és elrejtjük a maradék szálat.

8. lépés

Felvarrjuk a füllel ellentétes oldalra a pompom farkincát. Örülünk, hogy milyen ügyesek voltunk :)

20180321_102610.jpg

Találkozzunk a jövő héten is!

Addig is szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal". 
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

A pihe-puha pompomokat és egyéb izgalmas pólófonalas kiegészítőket itt keresd.

Ha pedig pólófonalat fonalat szeretnél beszerezni látogasd meg a kedvenc üzletemet.

 

 

Csicsergős falikép

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 1. rész

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem a sapka egy életmentő eszköz. Reggel, amikor elviszem a gyermekemet oviba, vagy délután, amikor hozom haza, csak felkapom, és már megyünk is. Mindegy, hogy milyen a hajam alatta, hogy volt-e időm megmosni, a sapka, mint egy jó barát segít nekem, leplezi a néha napján előforduló lustaságomat időhiányomat.

Na már most, itt van ez a tavasz dolog, amit egyrészt élvezek, mert csicsergés, zöldülés, szirmok és bimbók vesznek végre körül, de bizony ilyenkor meg kell válnom a jó barátomtól, aki hűséges társam volt pár hónapon keresztül. Legközelebb ősszel fogunk megint együtt bandázni napi szinten.

Apropó csicsergés. Valaki megkérdezte, hogy az egyik videóm alatt valódi madárcsicsergés hallható-e. Bizony az. Ha az ember a külvárosban lakik, akkor hajlamos egy idő után habituálódni a gyakran hallott dolgokhoz. (Halkan megsúgom, hogy Ilyen például a hátsó szomszédok állandó óbégatása is, mondjuk az érthető módon kevésbé csodás, mint a madarak énekes köszöntője)

Ma egy igazi tavaszi DIY projektet hoztam nektek, amivel például a reggeli madárcsicsergést is remekül lehet tartósítani és állandóra becsempészni az otthonotokba.

Sőt! Ez a bejegyzés a három héten át tartó, tavaszi DIY sorozatom első része.

Ilyen fali dekorációt fogunk a mai részben készíteni:
12_1.png

A WSC horgolható fa alapokban az a nagyszerű, hogy nem csak stabil kosarakat és tárolókat készíthettek belőle, hanem ugyanúgy alkalmazhatjátok síkban is, így fali dekorációk, üzenőtáblák, képek is születhetnek úgy, hogy több kézműves technikát ötvözhettek egymással. A fára szabadon festhettek és stencilezhettek is, ahogy ennél a projektnél is tesszük majd.

Szükséges eszközök:

Elkészítés

1. lépés

A WSC horgolható fa alap felületét töröljük át egy éppen csak nedves, jól kinyomkodott szivaccsal. Cseppentsünk a felületre az antikzöld fapácból, és ecsettel oszlassuk el, fessük le az alap egész felületét.

A nedves felület miatt a pác szépen terül, és hamar beszívódik. Ha a száradás folyamatát szeretnénk felgyorsítani, akkor ezt hajszárító segítségével megtehetjük.

2. lépés

A választott stencilt dekortapasz vagy maszkolószalag segítségével rögzítsük a fa felületére. Fontos, hogy a stencil ne csúszkáljon festés közben.

Száraz, lehetőleg kifejezetten stencilezésre hivatott ecsetet mártsunk világos színű (nálam ez egy jégkék árnyalat volt) akril festékbe, és finom ütögetős mozdulatokkal vigyük fel a mintát. Ha nincs stencil ecsetünk, akkor egy darab szivaccsal is dolgozhatunk.

Ne hígítsuk a festéket vízzel, mert a minta meg fog folyni tőle. Az ecseten ne legyen egyszerre túl sok festék, inkább többször mártsuk újra festékbe.

Ha készen vagyunk, akkor vegyük le a stencilt. A minta egyes részeit kiemelhetjük még szürkés árnyalatokkal. Ettől egy kicsit plasztikusabb lesz a végeredmény. Hagyjuk teljesen megszáradni a festéket.

 3. lépés

Finom csiszoló vászon segítségével koptassuk meg helyenként a pácolt felületet, majd egy puha rongy darab segítségével vigyük fel az antikoló pasztát ezekre a részekre.

Ettől az összhatás enyhén öregített, érdekes hatásúvá válik. A fa alapunk készen áll a horgolásra.

nevtelen_terv_5.png

4. lépés

Válasszuk ki, hogy milyen fonalakkal szeretnénk horgolni. Nekem most két szürke árnyalatra és egy fáradt kék gombolyagra esett a választásom.

A világosabb szürke és a kék pólófonal, a sötétebb szürke pedig szalagfonal. Ezek jól illenek a fa alap hangulatához és visszaköszön majd benne a madarak kékje is.

Először egy 5,5 méretű tűvel horgoljuk körbe a fa alapot egy rp sorral. Az utolsó szemet az elsőhöz kúszószemmel kapcsoljuk, váltsunk színt.

9_2.png

 5. lépés

A horgolás második sorában a rp - 5 erp egy szembe horgolva - rp minta ismétlődik. Ettől egy szép, antik képkeretre emlékeztető mintát kapunk, ami jól illik a koptatott fa felületéhez.

Ha szükségesnek érezzük, akkor ebben a sorban válthatunk nagyobb tűre, de a szalagfonal remekül horgolható 5,5 méretűvel is.

Ha ebben a sorban is pólófonallal dolgozol majd, akkor a rp - 3 erp egy szembe horgolva - rp minta célravezetőbb lesz (vastagabb a fonal miatt) 

10_1.png

6. lépés

Az első és a második horgolt sorunk között varrásszerűen bújtassuk át a fáradt kék pólófonalat oda-vissza. A dekorációnk alján kössünk egy csinos masnit a fonal két végéből. Készítsünk rá akasztót is egy kisebb darab fonalból.

11_1.png

7. lépés

Örüljünk, hogy valami igazán egyedit hoztunk létre :)

12_1.png

Találkozzunk a jövő héten is!

Addig is szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal". 
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

Ha pedig pólófonalat fonalat szeretnél beszerezni látogasd meg a kedvenc üzletemet.