Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

A pólófonal az én Windexem

2018. július 15. - Bármitartó
Most biztosan azt kérdezitek, hogy mi ez az izé a képen?

por.jpg

Hát elmondom, mert egy csuda felismerésre jutottam ma: a pólófonal univerzális.
Olyan nekem, mint a Bazi nagy görög lagzi című filmben Portokalos papának a Windex.

Mindenre jó!

windex.jpg

Nálunk gyakran pólófonal kerül ajándék kötöző szalag helyett a csomagokra.

1_8.png
Egy kukásmellényeket is megszégyenítően UV-narancssárga gombolyagból pedig, amit másra nem tudtam használni, remek ideiglenes lézerpálya lett a lakásban.

lezer.jpg

a kertben paradicsom kötözéshez is kiváló segítségem volt idén, a minap pedig a gyerekem, akit kevés dolog köt le huzamosabb ideig, órákig eljátszott a medencében pár darab 10 centis darabbal.

Lett belőle polip pajti, kalóz, gyűrű, hajó és halászháló a kis víz alatti fantázia világában :)

Ma viszont a pólófonal megmentett.

Megmentett attól, hogy tényleg szétrobbanjak az idegtől.
Van nekünk egy porszívónk. Eddig semmi különös nincsen ebben, nyilván mindenkinek van otthon.

De a mienk különleges. Egyedisége abban rejlik, hogy különlegesen utálom. Nem a porszívózást, hanem magát a készüléket.

Pár éve jó szokása lett, hogy használat közben random módon kitépi a konnektorból a zsinórt, néha pedig ezt olyan mesterien műveli, hogy még az áramot is levágja hozzá. Szóval nem kis kihívás nálunk takarítani :)

Elküldtem szervizbe, ahonnan azzal kaptuk vissza, hogy a hibát náluk nem tapasztalták, semmi baja. Öhöm... Örömmel befognám a szervizes kollégát hozzánk egy alapos takarításra, és kíváncsian nézném, hogy hányszor hangzik egy a szájából a @12##87=@. A karakterek helyére mindenki szabadon gondoljon valami szépet...

Megunva a megpróbáltatásokat vételeztünk egy akkumlátoros álló verziót, akivel már jóval barátibb lett a viszonyom, szinte már szerelmes is lettem belé.

Sajnos a napokban őt is gyógykúrára kellett küldenem (értsd: irány a szerviz), így megint előkerült a kamrában porosodó ex-porszívó.

Itt maradtam ezzel a zsinórbehúzós, káromkodásra kényszerítő, áramlevágós batárral, meg a szekrények alól orvul figyelgető porcicákkal. Belülről sírtam...

Majd jött a felismerés!

No nem tőlem, hanem kedves sógornőmtől származott a remek ötlet, hogy valamivel fizikailag akadályozzuk meg a zsinór visszahúzódását, így nem végzem agyban a Lipóton minden egyes takarítás után.

Majd a férjem kitalálta, hogy tuti jó lesz arra a pólófonal. A képen egyébként  ő van, ahogy elmélyülten próbál magic ringet horgolni. (Jelentem sikerült neki!)

17103633_1415110425207629_8406481771269662933_n.jpg
Szóval MacGyver módjára pikk-pakk készített egy jó kis pólófonal bumszlit a zsinór végére, ami 10 másodperc alatt egyszerűen megoldotta a gondokat.

Engem megmentett legalább 18 db B+ kimondásától például (nem vagyok ezekre a szakszavakra büszke egyébként, de néha mindenkiből előtörnek ezek az univerzális, minden frusztráló helyzetre ráhúzható betű kombinációk szerintem).

Egy szó mint száz, a pólófonal az én Vindexem, és szeretem a családomat! <3

Amikor nyugodt vagyok, akkor pedig ilyeneket horgolok ám pólófonalból :)
Ha a képre kattintasz, akkor kopogtatni tudsz a csoportomba, hogy téged is megtanítsalak rá, hogyan csináld!

3_6.png

Színre színt

Élménybeszámoló a Zeka Styling színtanácsadásáról

Színre színt, mondanám, ha tudnék kártyázni, de ez most egészen más téma lesz.

Egy nagyszerű élményemet szeretném megosztani veletek. Cseke-Kovács Zsófia - Zeka Styling többed magammal meghívott a színtanácsadó workshopjára.

Igen, egy olyan eseményre, ahol minden a színekről szól, és azok helyes használatáról a ruhatárunkban, a sminkünkben, egyszóval a mindennapi életünkben.

A téma a horgolás miatt különösen érdekelt, hiszen nap mint nap a színekkel szoktam zsonglőrködni, és ezt általában jól meg is mutatom nektek itt-ott, hogy hogyan sikerült. Azonban ha a saját hétköznapi vagy akár alkalmi öltözködésemre gondolok, akkor azon objektíven mondhatom, hogy van még mit csiszolni.

Már a helyszín is nagyon izgalmas volt, mert egy igazi showroom-ba szólt a meghívás az Andrássy úton. Még nem jártam ilyen helyen, de nagyon érdekes a koncepció, miszerint magyar dizájnerek és tervezők közösen bérelnek egy klasszikus nagypolgári lakást. Mindenki berendezi a kollekciójával az egyik helyiséget vagy annak egy szegletét, és ide várják időpontra a vevőiket, akik nyugodt és privát körülmények között tudnak válogatni, próbálni, találkozni az alkotókkal. Mennyivel más ez, mint egy plázában szaladgálni egyik fast fashion üzletből a másikba...

4_11.png

Még mielőtt elkezdődött volna a workshop, máris egy váratlan pozitív impulzus ért. A helyszínen összefutottam Meskó Katival (Meskok - horgolt design), akivel már a virtuális csevegéseken túl, olyan jó lett volna egyszer személyesen is találkozni, de valahogy eddig sosem jött össze. Hamarosan olvashattok is vele egy interjút itt a blogon, mert nagyon szeretem a stílust, amiben alkot, és a személyisége is annyira pozitív, hogy öröm a társaságában lenni.

3_13.png

Először az összes résztvevő leült egy kicsit beszélgetni, bemutatkoztunk egymásnak, szóba került mindenféle csajos téma, ki mit gondol a stílusáról, miben érzi jól magát, mi az, amit biztosan nem venne fel.

Zsófi elmondta, hogy mennyire befolyásolják a színek a külvilág számára rólunk közvetített képet. Hogy, ha ráérez az ember, hogy mi áll neki IGAZÁN jól, akkor az mennyi önbizalmat, plusz energiát és magabiztosságot adhat egy nő életében. A lényeg az összhang, hogy minden egyes kis jól megválasztott kiegészítő mennyire növeli a kép teljességét. És, ami a legfontosabb, hogy ez a kívülről is jól észrevehető összhang nem szájenszfiksön, hanem igenis némi tudatossággal, egy elérhető állapot.

7_10.png

Mélyrehatóan végignéztük a különböző alap színtípusokat (tavasz-nyár-ősz-tél), hideg-meleg árnyalatokat. És itt most tényleg olyan mélységre kell gondolni, hogy pl. az sem mindegy, hogy egy színen belül milyen árnyalatot választunk. Egy piros például lehet egészen mély vagy vibrálóan élénk, egy zöld szín pedig gazdagon smaragd vagy akár letisztultan pasztell.

Azt hiszem, ezt egy hozzáértő segítsége nélkül nehéz lenne ilyen szinten megfogalmazni.

Az asztalon különböző színkendők voltak, amik jól érzékeltették, hogy milyen sokféle alternatíva áll rendelkezésünkre, ha az árnyalatok között kell válogatnunk. Megtudtam, hogy a fekete, ami állítólag mindenkinek jól áll, valójában senkinek nem áll igazán jól. Viszont vannak olyan színek, amik univerzálisak, bárki bátran beválogathatja a ruhatárába. Ilyen például a sötétkék, abból is az a tengerészkék típus.

Azt kell, hogy mondjam, Zsófinak igaza van. Csak ebbe még sosem gondoltam bele így, komolyabban. Rajta például nagyon látszott, hogy tisztában van önmagával, sugárzik a magabiztosságtól, és ezt az általa viselt összeállítás is hűen tükrözte számomra.

Az elméleti rész után, gyakorlatban is megnéztük egyesével, hogy ki melyik típusba sorolható. Ehhez a már említett színkendőket használta Zsófi, miután letakarta a ruhánkat és a hajunkat is. Külön kérte, hogy aznap reggel ne sminkeljünk. Így csak a lecsupaszított, tényleges valónk maradt a porondon, amihez hozzánéztük a színkendőket.

2_14.png

És tényleg! Egyértelműen látszott, hogy így, a saját magunkról alkotott előzetes sztereotípiáinktól megszabadulva egy-egy szín mennyire felemeli vagy elnyomja az igazi énünket. Az is rögtön kiderült, ha valami túl sok vagy túl kevés volt rajtunk. 

Jómagam szeretem a színes, olykor akár harsányabb színeket is egy-egy ruhadarabban. Persze ezt nem úgy kell azért elképzelni, mint a Pa-dö-dö együttest fénykorában. Törekszem a harmóniára, bár be kell, hogy valljam nem vagyok az a kiöltözős fajta, és nem a ruhatáram körül forog minden gondolatom. De azért szeretem a szépet, na... Szóval értitek.

1_15.png

Ezek voltak a prekoncepcióim magammal szemben, és abszolút kaptam Zsófitól új irányt. A színkendős mókából az jött ki, hogy világos nyár típus vagyok, és színekben jó az irány, csak azoknak egy hangyányit visszafogottabb árnyalatait kell keresnem. Például a vakító fehér helyett a törtfehéret, az élénk pink helyett a pasztellesebb, tompább rózsaszíneket.

Jó diák vagyok, mindent elraktároztam agyban, és az az igazság, hogy ha már jártál ilyen eseményen, akkor onnantól kezdve folyamatosan ott motoszkál benned a kisördög, ha új holmikat szeretnél magadnak vásárolni, és kétszer is meggondolod, hogy igazán jó lesz-e a kiszemelt darab.

Egyszóval tudatosabb lesz tőle az ember, jobban figyel önmagára, és ezáltal minőségibb módon is gondol magára az öltözködésre.

Ha meg valamibe mégis belenyúlok ruha ügyileg, ami nem felel meg a színtípusomnak, akkor se visz el a színrendőrség, ahogy Zsófi mondaná :)

Összegezve, egy szuper délelőttöt tölthettem fantasztikus emberek társaságában, telítődtem új élményekkel. Határozottan fejlődtem és több lettem tőle. Ha tehetitek, próbáljátok ki ti is Zsófi színtanácsadását.

Cseke-Kovács Zsófit és a Zeka Stylingot itt keressétek:

https://zekastyling.hu/

https://www.facebook.com/zekastyling/
https://www.instagram.com/zekastyling/

szintanacsadas_2-1.jpg

 

 

Kistesó érkezett

No, nem a mi családunk bővül, hanem egy virtuális kistesó érkezett a Bármitartó életébe.

Van nekem egy facebook csoportom, a Pólófonalazz Velünk!, amely tavaly áprilisban alakult, és imádom!

Szuper a közösség, nap mint nap tanulunk egymástól és inspiráljuk egymást. Igazi paradicsom az XL horgolás iránt érdeklődők számára, és ezalatt az egy év alatt komoly tudásbázisa lett a pólófonalas horgolásnak.

Több ezer értékes poszt, és megszámlálhatatlan fénykép került már fel ide, a teljesen kezdőtől a haladókig mindenki talál magának érdekes tartalmat.

Ha még nem vagy tagja, de érdekel a pólófonalas horgolás akkor mindenképpen ajánlom a figyelmedbe.

Most azonban nem ezen a csoporton lesz a hangsúly, hanem a kistesóján. Ugyanis már az is van neki :)

Örömmel jelentem nektek, hogy útjára indul a Horgolj fára! - a horgolható fa alapok titkai nevű testvércsoport is, amely kifejezetten a fa alapra történő horgolás ismereteit hivatott megismertetni és elmélyíteni.

1_14.png

Mire számíthatsz ebben az új csoportban?

- ugyanolyan jó és inspiráló hangulatra természetesen,

- a fa alapra történő horgolás technikájának bővebb és mélyebb ismeretére,

- a legkülönbözőbb fa díszítési technikák alaposabb bemutatására,

- komplett projekteket elkészítő videókra,

- segítségre, ha elakadnál,

- és csak a csoport tagjainak szóló kedvezményekre is.

2_10.png

Várlak szeretettel, találkozzunk az új csoportban is!

Csatlakozni ide kattintva tudsz.

 

 

 

Köszi-kupon

Képzeljétek pontosan egy éve fogtam a kezemben a legelső Wood Stitch Collection horgolható fa alapot.

Azóta sok minden történt: rengeteg új forma és megszámlálhatatlan csodás alkotás született a ti kezeitek által. 
Ide kattintva meg is nézhettek egy jó kis válogatást belőle.


Folyamatos ötletelésre ösztönöztök engem, amit külön köszönök nektek!

A WSC horgolható fa alapok a hazánkban jelenleg kapható legjobb minőségű fából készülnek, és a vásárlók szeretete miatt eljutott már a legkisebb magyarországi zsákfalutól kezdve Szlovákiába, Csehországba, Franciaországba, Hollandiába, Angliába, Németországba, Portugáliába, Olaszországba, az Egyesült Államokba és Japánba is.

Szeretném megköszönni nektek az elmúlt évet egy különleges ajánlattal:

10+10 db ajándékutalványt készítettem erre az alkalomra. Ezek az ajándékutalványok a vásárlási értéküknél most többet érnek! 

Az 5000 Ft-ért megvásárolt utalványok esetében 5555 Ft-ért válogathatsz a webshopból,
A 10.000 Ft-ért megvásárolt utalványnál pedig 11.111 Ft-ért pakolhatsz a virtuális kosaradba.

utalvany1.png

utalvany2.png

Csak 10 darab van mindkét címletből, a készlet erejéig érhető el, de legkésőbb vasárnap éjfélig juthatsz hozzá valamelyikhez.

Beváltás június 18. és augusztus 31-e között bármikor lehetséges.

Ha tervezed, hogy kipróbálod a Bármitartó webáruház horgolható fa alapjait, pólófonalait, pácait, vagy már lelkes rajongó vagy, akkor mindenképpen érdemes kihasználnod ezt a lehetőséget!

Minden további infót itt tudsz elolvasni.

Kíváncsi vagyok rád! Ha érdekel a pólófonalas horgolás és szívesen tanulnál, akor ezeken a helyeken tudunk kapcsolatba lépni: facebook oldalamon, a csoportombaninstagramon,  youtube-csatornámon!

Így számolj alapanyag költséget, ha pólófonalból horgolsz megrendelésre

Ez most egy teljesen rendhagyó poszt lesz. Nyugi, nem lettem valami megszállott matematika őrült, sem tanácsadó, semmi ilyesmi. Egyszerűen csak többször felmerült már ez a kérdés a csoportomban, ezért gondoltam, írok nektek pár sort a témában.

Azt látom, hogy a pólófonal (vele együtt a zsinórfonal, szalagfonal, fettuccia fonal...) egyre népszerűbb, és ennek köszönhetően egyre többen horgolnak eladásra is. Mert csak gyűlik-gyűlik a kész munka, a rokonoktól, barátoktól kezdve a szomszéd néniig már mindenki kapott egy-egy kosárkát, de a gondolat még mindig ott motoszkál a fejben, és a kéz már nyúl is a horgolótű után. Egy újabb darab van születőben... Kinek ismerős ez a szituáció?

Adott egy jó nagy gombolyag, amiből készítettél egy szép kosarat, de fogalmad sincsen, hogy hogyan tudnád az alapanyag költséget kiszámolni? Most nem arra gondolok, hogy betippeled, hogy kb. a harmada fogyott el, hanem arra, amikor forintra pontosan meg tudod mondani, hogy az a tároló neked bizony mennyibe került.

A másik ilyen kérdés, amikor előre szeretné tudni a megrendelő, hogy egy 18 cm széles, 8 cm magas kosárka mennyibe fog kerülni. Meg tudnád mondani fejből?

20180611_120036.jpg

Miért fontos ez egyáltalán?

Mert az alapanyag költsége nagyon sok mindent befolyásol a végső árad kialakításánál, kihagyhatatlan, hogy tisztába legyél vele.

Itt most nem mennék bele a (neked is) jó árazás többi kritériumába (munkaidő, profit, kata, áfa, rezsi és társai kérdéskörbe), és a hobbi készítő és az ebből (akár részben) megélni akaró alkotó közötti eltérésekbe, számlaadás, adózás és egyéb finomságokba. Ezeket mindenki döntse el maga, hogy hogyan tovább...

Azt a régi elavult kitalációt pedig, hogy az alapanyag árát megszorzod hárommal, és megkapod az végső eladási áradat, végleg felejtsd el, mintha nem is lett volna! Totális tévút...

Maradjunk tisztán csak az alapanyagnál most!

Első lépésként egy egyszerű konyhamérlegen mérd le az adott bontatlan gombolyagot, amiből dolgozni fogsz. Jelen esetben az enyém 736 grammos volt.

20180611_115108.jpg

Utána vágj le pontosan egy métert, és tedd azt is a mérlegre. Ebből a napsárga fonalból egy méter 5 grammot nyom.

20180611_115159.jpg

Mit tudtam meg ebből a két egyszerű lépésből?

Sok mindent!

Például ki tudom számolni, hogy a nagy tekercsen 147 méter fonal van.

Így azt is meg tudom már mondani, hogy 1 méter fonal 13,5 ft-omba került.

A következő lépésként horgoltam belőle. Jelenleg egy kör alapot, de természetesen lehetne ez egy teljes kosár is. A kész munkám 52 gramm lett, vagyis már azt is tudom, hogy 10,4 méter fonalat használtam fel, ami pontosan 140 forintomba került.

20180611_115250.jpg

Sőt! Még tovább is mehetünk. Egy harminc szemes kör alaphoz összesen 90 szemet horgoltam (6+12+18+24+30=90), amihez 10,4 méter fonalat használtam fel. Vagyis 1 horgolt szem kerekítve 12 cm fonalat vesz fel, és 1,6 Ft-ba került.

20180611_120036.jpg

Így a fenti példánál maradva egy 18 cm széles, 8 cm magas kosár alapanyagköltsége tehát így áll össze:

- 30 szemes köralap (90 szem összesen)+az oldal fala 4 sor (4x30 szem) + 1 sor perem horgolás 

- ez szemekre felszorozva 240 horgolt szem.

Vagyis ennek a kosárnak az alapanyag szükséglete 28,8 méter, alapanyag költsége pedig 384 ft volt.

(Ha több színből dolgozol, akkor vissza fele is mérheted a nagy gombolyagot a számoláshoz (mennyi maradt a végén a tekercsen súlyban). Ha WSC horgolható fa alapot is használsz a kosár készítésnél, akkor annak a súlyát is előre le tudod mérni, és levonni a kész munka súlyából.)

Nem életszerű? Lehet.

Sőt, egész biztos, hogy nem fogsz minden egyes kosarat, táskát, szőnyeget lemérni, mint ahogy én sem teszem, de egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni, már csak a kíváncsiság miatt is, hogy az adott darab pontosan mennyibe is került. Hidd el, segít majd tisztábban látni az árazással kapcsolatos dolgokat!

Kíváncsi vagyok rád! Ha szeretnéd beszélgetni a témáról, vagy tanulnál, akkor szívesen látlak facebook oldalamon, a csoportomban, instagramon,  youtube-csatornámon!