Home Decor kicsiknek és nagyoknak

Bármitartó - modern horgolmányok

Nyuszis bármitartó

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 2. rész

2018. március 21. - Bármitartó

A múlt héten a sapka nélküliségről írtam nektek a bevezetőt. Utólag visszagondolva ez elég elhamarkodott lépés volt.

Hideg ide vagy oda, húsvét tuti, hogy lesz, még ha síléccel is kell jönnie a nyuszinak. Nálunk ilyenkor össznépi tojás keresgélés szokott lenni a kertben, utána meg együtt falatozunk az ünnepnek megfelelő finomságokat.

A tavaszra hangolódó DIY sorozatom 2. részében egy ilyen nyuszis bármitartót készíthettek el velem, aminek pihe-puha pompom farkincája van. Kerülhet bele cukorka, csokitojás, apró ajándékok, egyszóval bármi.

20180321_102643.jpg

Csupa rövidpálcából áll, kezdő pólófonalas horgolók is bátra nekiállhatnak.

Szükséges eszközök:

  • kb. 30 méter pólófonal tetszőleges színben
  • 10-es méretű horgolótű
  • 1 db pompom


Elkészítés

1. lépés

A nyuszis bármitartónk 6 szemes varázskörrel kezdődik. Ehhez segítséget ebben a videóban találsz. A varázskört kúszószemmel zárjuk, egy láncszem magasítást csinálunk.

20180321_095434.jpg

2. lépés

Az első körben minden szembe szaporítunk, így 12 szemünk lesz a kör végén. Kúszószemmel kapcsoljuk össze a kört, majd egy láncszem magasítást készítünk.

20180321_095622.jpg

3. lépés

A második körben minden 2. szembe szaporítunk. A kör végére így 18 szemünk lesz. Itt is kúszószemmel zárjuk a kört, és csinálunk egy láncszem magasítást.

20180321_095814.jpg

4. lépés.

A külső szálon haladva végighorgoljuk a kört egy rp sorral, ez lesz a kosarunk pereme, így tudunk majd az oldala felé haladni felfelé. Ezt követően, ami eddig felénk nézett (színe), az lesz az elkészült kosarunk alja. Eszerint felhajtogatjuk az elkészített peremet.

5. lépés

Készül a kosarunk oldala: 3 soron keresztül rp-kal haladunk tovább (soronként 18 szem). Minden sort kúszószemmel zárunk, és sort emelünk.

6. lépés

Fülecskék kialakítása: 7 rp-t horgolunk. A 7 rp-t követően 10 láncszem következik, amit a 8. szemhez rp-val kapcsolunk. Következik 3 rp, (9-11. szem) majd a 11. szembe 10 láncszem következik. A láncszemsort a 12. szemhez rp-val horgoljuk hozzá. Utána újabb 6 rp jön, így érünk a sorunk végére. A kúszószemes összekapcsolást megcsináljuk, de már nem emelünk sort.

7. lépés

A záróperem elkészítése: Kúszószemekkel haladunk tovább. Amikor a fülekhez érünk, akkor a láncszem sort rp-kal körbehorgoljuk. Fonal vastagságtól függ ennek a száma. Ha sűrűre csináljuk, akkor a nyuszink füle szépen állni fog. Nekem 15 rp kellett fülenként. A fülek között is kúszószemmel haladunk, majd a második fülecskénél megismételjünk a rp-s körbehorgolást. A második fül után is kúszószemmel haladunk tovább a kör végéig. Itt elvágjuk a fonalat és elrejtjük a maradék szálat.

8. lépés

Felvarrjuk a füllel ellentétes oldalra a pompom farkincát. Örülünk, hogy milyen ügyesek voltunk :)

20180321_102610.jpg

Találkozzunk a jövő héten is!

Addig is szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal". 
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

A pihe-puha pompomokat és egyéb izgalmas pólófonalas kiegészítőket itt keresd.

Ha pedig pólófonalat fonalat szeretnél beszerezni látogasd meg a kedvenc üzletemet.

 

 

Csicsergős falikép

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 1. rész

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem a sapka egy életmentő eszköz. Reggel, amikor elviszem a gyermekemet oviba, vagy délután, amikor hozom haza, csak felkapom, és már megyünk is. Mindegy, hogy milyen a hajam alatta, hogy volt-e időm megmosni, a sapka, mint egy jó barát segít nekem, leplezi a néha napján előforduló lustaságomat időhiányomat.

Na már most, itt van ez a tavasz dolog, amit egyrészt élvezek, mert csicsergés, zöldülés, szirmok és bimbók vesznek végre körül, de bizony ilyenkor meg kell válnom a jó barátomtól, aki hűséges társam volt pár hónapon keresztül. Legközelebb ősszel fogunk megint együtt bandázni napi szinten.

Apropó csicsergés. Valaki megkérdezte, hogy az egyik videóm alatt valódi madárcsicsergés hallható-e. Bizony az. Ha az ember a külvárosban lakik, akkor hajlamos egy idő után habituálódni a gyakran hallott dolgokhoz. (Halkan megsúgom, hogy Ilyen például a hátsó szomszédok állandó óbégatása is, mondjuk az érthető módon kevésbé csodás, mint a madarak énekes köszöntője)

Ma egy igazi tavaszi DIY projektet hoztam nektek, amivel például a reggeli madárcsicsergést is remekül lehet tartósítani és állandóra becsempészni az otthonotokba.

Sőt! Ez a bejegyzés a három héten át tartó, tavaszi DIY sorozatom első része.

Ilyen fali dekorációt fogunk a mai részben készíteni:
12_1.png

A WSC horgolható fa alapokban az a nagyszerű, hogy nem csak stabil kosarakat és tárolókat készíthettek belőle, hanem ugyanúgy alkalmazhatjátok síkban is, így fali dekorációk, üzenőtáblák, képek is születhetnek úgy, hogy több kézműves technikát ötvözhettek egymással. A fára szabadon festhettek és stencilezhettek is, ahogy ennél a projektnél is tesszük majd.

Szükséges eszközök:

Elkészítés

1. lépés

A WSC horgolható fa alap felületét töröljük át egy éppen csak nedves, jól kinyomkodott szivaccsal. Cseppentsünk a felületre az antikzöld fapácból, és ecsettel oszlassuk el, fessük le az alap egész felületét.

A nedves felület miatt a pác szépen terül, és hamar beszívódik. Ha a száradás folyamatát szeretnénk felgyorsítani, akkor ezt hajszárító segítségével megtehetjük.

2. lépés

A választott stencilt dekortapasz vagy maszkolószalag segítségével rögzítsük a fa felületére. Fontos, hogy a stencil ne csúszkáljon festés közben.

Száraz, lehetőleg kifejezetten stencilezésre hivatott ecsetet mártsunk világos színű (nálam ez egy jégkék árnyalat volt) akril festékbe, és finom ütögetős mozdulatokkal vigyük fel a mintát. Ha nincs stencil ecsetünk, akkor egy darab szivaccsal is dolgozhatunk.

Ne hígítsuk a festéket vízzel, mert a minta meg fog folyni tőle. Az ecseten ne legyen egyszerre túl sok festék, inkább többször mártsuk újra festékbe.

Ha készen vagyunk, akkor vegyük le a stencilt. A minta egyes részeit kiemelhetjük még szürkés árnyalatokkal. Ettől egy kicsit plasztikusabb lesz a végeredmény. Hagyjuk teljesen megszáradni a festéket.

 3. lépés

Finom csiszoló vászon segítségével koptassuk meg helyenként a pácolt felületet, majd egy puha rongy darab segítségével vigyük fel az antikoló pasztát ezekre a részekre.

Ettől az összhatás enyhén öregített, érdekes hatásúvá válik. A fa alapunk készen áll a horgolásra.

nevtelen_terv_5.png

4. lépés

Válasszuk ki, hogy milyen fonalakkal szeretnénk horgolni. Nekem most két szürke árnyalatra és egy fáradt kék gombolyagra esett a választásom.

A világosabb szürke és a kék pólófonal, a sötétebb szürke pedig szalagfonal. Ezek jól illenek a fa alap hangulatához és visszaköszön majd benne a madarak kékje is.

Először egy 5,5 méretű tűvel horgoljuk körbe a fa alapot egy rp sorral. Az utolsó szemet az elsőhöz kúszószemmel kapcsoljuk, váltsunk színt.

9_2.png

 5. lépés

A horgolás második sorában a rp - 5 erp egy szembe horgolva - rp minta ismétlődik. Ettől egy szép, antik képkeretre emlékeztető mintát kapunk, ami jól illik a koptatott fa felületéhez.

Ha szükségesnek érezzük, akkor ebben a sorban válthatunk nagyobb tűre, de a szalagfonal remekül horgolható 5,5 méretűvel is.

Ha ebben a sorban is pólófonallal dolgozol majd, akkor a rp - 3 erp egy szembe horgolva - rp minta célravezetőbb lesz (vastagabb a fonal miatt) 

10_1.png

6. lépés

Az első és a második horgolt sorunk között varrásszerűen bújtassuk át a fáradt kék pólófonalat oda-vissza. A dekorációnk alján kössünk egy csinos masnit a fonal két végéből. Készítsünk rá akasztót is egy kisebb darab fonalból.

11_1.png

7. lépés

Örüljünk, hogy valami igazán egyedit hoztunk létre :)

12_1.png

Találkozzunk a jövő héten is!

Addig is szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal". 
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

Ha pedig pólófonalat fonalat szeretnél beszerezni látogasd meg a kedvenc üzletemet.

Gyorsfestés örömhorgolással

Mondtam már nektek, hogy mennyire szeretem a WSC horgolható fa alapokat? Szerintem már nagyon sokszor, de most elárulom a legnagyobb titkát.

Olyan alkotó emberekkel hozott össze, akikkel valószínűleg sohasem találkoztam volna. Térben és időben átívelő együttműködések jöttek már létre általa, összekapcsolt több fajta művészeti ágat. Ezekből az együttműködésekből pedig eddig kivétel nélkül valami olyan csoda lett, amit kár lett volna nem létrehozni. Mintha ez a kis fa lapocska valami ökumenikus alkotói útlevél lenne határok nélkül.

Pár héttel ezelőtt egy közös ismerősünk kapcsolt össze minket Janesszal, aki fest. Viszont nem ecsetet és hagyományos festéket használ, hanem festékszóró spray-t, a tempója pedig elképesztő.

A festéseiről kis filmeket forgat, ahol megmutatja az alkotási folyamatot teljes egészében. Hasonlót sem láttam még, pillanatok alatt születnek a teljesen sajátos, kissé futurisztikus, fantasy jellegű, álomszerű képek.

polofonal.png

Azt az infót kaptam, hogy Janesz nagyon tehetséges, nagyon laza és nagyon punk. Gondoltam, ebből a jellemzésből legalább egy rám is érvényes, alkossunk valamit közösen. Mindenki hozzárakja, amije van. Ő fest, én pedig horgolok, természetesen most is a kedvenc pólófonalaimmal.

Eddig két videó született, és bátran állíthatom, hogy jó barátok lettek a festékszórók és a pólófonalak. Először egy téli tájkép köré került egy felhőkék keret, majd egy izgalmas, vízi világos Bármitartó készítettünk.

Eláruljak egy műhelytitkot? Nem könnyű házi körülmények között videót készíteni. Volt itt minden: létra, mint állvány, ásványvizes palackkal lesúlyozott alátét textil, selfie botra szigszalagozott telefon, széltől feldőlt kameraállvány. 

 Ha pedig már túl vagytok a videókon, akkor ismerjétek meg jobban Janeszt és az ő speed painting világát.

Eszter - Bármitartó: Mi a speed painting lényege, honnan ered ez a fajta festési mód?

Janesz: Mivel ecset helyett festékszóróval dolgozunk, ennek lényege a gyorsaság. Valószínűleg az a legszebb az egészben, hogy néhány ügyes fogást alkalmazva percek alatt csodás képek születnek, így nem csak a képekkel, hanem annak elkészítésével is le lehet nyűgözni a közönséget. Remek bemutatókat lehet így tartani és videókon is jól néz ki.
Hogy honnan ered azt nem tudom, de tény, hogy világszerte sokan csinálják. Talán egyszer valami unatkozó művészettörténész ezt is fölkutatja majd, és száz év múlva ezzel a művészeti ággal is benne leszünk a dögunalmas művtöri könyvekben.

28381867_1834619793217080_1393919238_n.jpg

Eszter - Bármitartó: Mióta festesz, hol tanultad ezt a technikát?

Janesz: Hogy mióta festek azt leginkább az anyukám tudná megmondani. Biztos vagyok benne, hogy már pár napos koromban is képes voltam csodás műveket alkotni a kis fokhagyma festékszórómmal.  
Kisiskolás korom óta szeretek festeni-rajzolni. A videózás ötlete viszont csupán néhány hónapos. Tehát így a kettőt együtt összesen talán fél éve csinálom.

A spray festést tudomásom szerint sehol nem tanítják intézményesen. A saját leckéimet is internetes videókból vettem. Kismillió ilyen videó található a neten. Sokan kifejezetten oktató célzattal készítenek ún. "tutorial" videókat, és ezekben lépésről lépésre elmagyarázzák a különböző fogásokat és végigvezetnek egy-egy kép megfestésének a lépésein.

28342268_1836025963076463_552325775_o.jpg
Üldögéltem az ágyon, a székben, a vécén, a vonaton és unalmamban elkezdtem ezeket nézegetni. Jó pár órát,napot,hetet eltöltöttem ezek tanulmányozásával. Aztán amikor már éreztem gyomortájékon, hogy nem bírom tovább, amikor tudtam, hogy eljött életem nagy pillanata, amikor megremegett minden porcikám és már-már orgazmikus vágyat éreztem arra, hogy ezt kipróbáljam, fölpattantam és elsétáltam a legközelebbi festékboltba. 

Megvásároltam az összes alapszínt aztán mindet elpocsékoltam. Rövidesen visszamentem, hogy újra bevásároljak és még többet elpocsékoljak. Senkinek ne legyenek illúziói! A gyorsfestés pontosan olyan nehéz, mint amennyire egyszerűnek tűnik.

Amikor már 30-40 flakon festéket elpocsékoltam végre sikerült 1-2 olyan képet alkotnom amihez már a nevemet is mertem adni. (Mellesleg nem áll távol tőlem a festékek világa mivel diplomás szobafestõ vagyok, de az egy teljesen más műfaj)

Szóval a festék folyt és csöpögött, a képek pedig lassan elkezdtek kialakulni. Szinte mindent kipróbáltam, amit az interneten láttam, majd ezután jöttek a saját ötletek. És jönnek most is, minden nap.

04.jpg

Eszter - Bármitartó: Előre megtervezed a képeket vagy rögtönzöl festés közben?

Janesz: Amikor hozzáfogok a festéshez, mindig tudom, hogy mit akarok. Azért tudom, mert sokszor nem tudtam, de mégis hozzáfogtam. A végeredmény így pont jó volt alágyújtósnak a kandallómba. Nem is hinnétek, hogy a festékes papír milyen hevesen tud lángolni.

Ettől függetlenül mégis gyakran rögtönzök. A hirtelen jött ötleteket fejben megtervezem, és már fújom is a festéket. Nem is lenne értelme, ha nem így csinálnám. Általában mindig jól sikerül.

Vannak bevált formák amivel a festékszórós művészek dolgoznak (pl: körök, háromszögek, lángsablonok, szivacsfoltok... stb) ezeket a végtelenségig lehet mindenféle színekkel és ötletekkel felturbózni.

01.jpg

Eszter - Bármitartó: A felvételeken gyorsítva látszanak az események. Valójában mennyi ideig tart egy-egy festmény elkészítése?

Egy-egy ilyen kép átlag 5-10 perc alatt készül el. Ezt imádom benne a legjobban. Ez függ a méreteitől, az alkalmazott színek sokaságától és attól, hogy aznap mennyi kávét ittam.

Amikor videót készítek az a valóságban 30-60 perc. A kamerát beállítgatom, a fényekkel vacakolok, közelítek, távolítok, jobbra-balra tologatom, néha véletlenül felborítom, felveszem, letörölgetem róla a festéket, megnézem eltört-e...stb... :) Ez mind idő, de így is általában egy óra mire elkészül egy videó.

Van két jóbarátom, Kitti és Simon, akik remekül gatyába tudják rázni a videóimat. Az alap felvételből átlag öt perces videók születnek, alávágott zenékkel effektekkel, gyorsítással. Ezeket láthatjátok a Youtube csatornámon és a Facebook oldalamon

Eszter - Bármitartó: Dolgolztál már fára ezelőtt is?

Janesz: Alapozott farostra igen. Ennek nagyjából olyan a hatása, mint a festővászonnak. Ilyen horgolható szélű kis jópofaságot nálad láttam először. Imádtam! Óriási ötlet és még nagyobb élvezet volt vele dolgozni. Remélem lesz még hozzá szerencsém!

2018-01-25_11_29_05.jpg

Eszter - Bármitartó: Mik a terveid erre az évre?

Janesz: Lottó ötös, új autó, utazás a Holdra.... Ja? Hogy úgy? :)
Folyamatban van egy ötrészes videósorozat, ami öt különbözőképpen összefüggő festményt ábrázol majd. Ezen kívül fejben elkészült még két sorozat, amit szeretnék még az idén leforgatni. Ezek között rengeteg festmény és videóötletem van, és remélem festhetek még valami ultrakirály Bármitartós fa alapot.
Úgy érzem termékeny év lesz.

Ha több videót vagy még több festményt néznél Janesztól, akkor keresd a Janesz Paint Artot facebookon, vagy a youtube-on.

Csak, hogy ne egyen meg titeket a kíváncsiság, elárulom, hogy lesz még Janesszal közös gyorsfestés-örömhorgolás kombó a közeljövőben. 

18302244_1486402074745130_731130022_n.jpg

Szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal".
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

Ha pedig pólófonalat fonalat szeretnél beszerezni látogasd meg a kedvenc üzletemet.

Ezek nem lettek az év színei, pedig megérdemelték volna

Az elmúlt hetekben annyi bejegyzést olvastam már a Pantone által választott év színéről, az ultravioláról (Pantone 18-3838), hogy már-már elcsépeltnek érezném még egy ezzel az árnyalattal kapcsolatos bejegyzéssel terhelni a világhálót.

A színek viszont fontosak nekem, hiszen azokkal dolgozom. Nekem nehezen megy a minimál, a skandináv stílus, a teljes letisztultság, szeretem az izgalmas, esetleg szokatlan árnyalatokat is, merészen alkalmazom a különböző színeket, az alkotásaim néha bohókásak, néha csupán egyszerűek.

A pólófonallal horgolás abszolút a színekről szól. Itt bátran lehet kísérletezni, kipróbálni bármit. Ha nem tetszik valami, könnyedén lebontom, majd újra megpróbálom, újra lebontom, ha szükséges. Nincsen semmi kőbe vésve, a szabad alkotást testesíti meg számomra ez a fonal fajta.

Mikor eldöntöttem, hogy szeretnék írni egy színekkel kapcsolatos bejegyzést, akkor elkezdtem végignézni az eddigi pólófonalas horgolásaimról a képeket. Annyi szín van, amely akár lehetett volna idén az év színe, de nem lett. Ezeknek a színeknek szeretném most szentelni ezt a posztot.


Előtte azonban nézzük meg, hogy mit is érdemes tudni a Pantone vállalatról és az év színéről dióhéjben?

Pantone egy New Jerseyben található cég. A vállalatot legjobban a Pantone Színegyeztető Rendszerről ismerik, amely egy szabadalmaztatott színtér, amit különböző iparágak használnak, elsősorban nyomtatásra.

A Pantone évente kiadja az év színeit. A vállalat évente kétszer Európában szervez titkos találkozókat, melyen a különböző nemzetek csoportjai vitatják meg a színszabványokat. 2 nap prezentáció és vita után választják ki a következő év színét.

A találkozó eredményét a Pantone Viewben teszik közzé, amelyet divattervezők, virágkötők és más vásárló orientált vállalatok megvesznek, hogy segítsék és iránymutatást adjanak a dizájnjaiknak és a készülő termékeiknek.

(Forrás:Pantone - Wikipedia)


Most pedig lássunk pár csodás színt, a Pantone 3000 színt tartalmazó színskálájáról, amik ugyan még soha nem voltak az év színei, pedig szerintem megérdemelték volna:


Pantone 291 U

Ez a tiszta kék árnyalat pont olyan, mint, amikor egy felhő nélküli, napsütéses nyári délelőttön felnézel az égre. Legszívesebben kifeküdnél egy pokrócon a fűbe, egy szalmaszállal a szádban, csak néznél felfelé, és kívánnál valamit, ha egy repülőgépcsík mégis megzavarja ezt a mozdulatlan idillt.

6_7.png


Pantone 201 U

Erős és karakteres ez a szín, abszolút nőies. Ugyanúgy el tudom képelni egy huszonévesnél, mint egy bevállalós hatvanasnál. Sőt, képzeljétek, jelenleg pont ilyen sötét ciklámen színű a hajam egy része :)

Ez a szín azért olyan kedves nekem, mert ebből próbáltam ki először, az akkor még újdonságnak számító fettuccia fonalat, ami azóta is nagy kedvenc. 

(Ez a fonal egyenletes és szuper könnyű, igazi öröm vele dolgozni. Mint egy vékony, feltekert szalag, úgy lehet megvásárolni)

1_11.png


Pantone 430 U

Ez a totálisan unisex, meleg szürke szín rabul ejtett már első pillantásra. Nekem ez az árnyalat testesíti meg az egyszerű, letisztult, már-már puritán világot. Nem is szerettem keverni semmivel, mert önmagában is tökéletes. Ugyanúgy beilleszthető hölgyek és urak otthonába. Amikor ezt a gombolyag fonalat elhasználtam, akkor egy pillanatra szomorúságot éreztem, mert tudtam, hogy talán soha többé nem fogunk találkozni.

(Ha pólófonalból horgolsz, akkor mindig tudd, hogy teljesen ugyanazzal a színárnyalattal, ha elfogyott, nem fogsz már találkozni, hiszen mindig a fonal gyártó által felvásárolt éppen aktuális textiltől függ, hogy mi kerül legközelebb a bolt polcaira. Vagyis, ha valami igazán megtetszik, akkor Carpe Diem alapon, pakold tele vele a kosaradat.)

2_10.png


Pantone 183 C

Ez egy olyan rózsaszín, amely pont kellőképpen élénk, és pont kellőképpen lágy. Nekem egy shabby chic stílusú szoba jut eszembe, ha valamit társítanom kell hozzá. Krém színű, fodros ágynemű és vízkék vázában illatozó rózsaszín boglárka csokrot látok, ha becsukom a szememet. A teljes feminin harmóniát és otthonosságot társítom hozzá. Remekül párosítható meleg és hideg színekkel is, de önmagában is megállja a helyét.

4_9.png


Pantone 116 C

Ez a szín nálam az abszolút sárga. A ceruza színe, amivel a gyerek először rajzolt napocskát a a papír sarkába, az építőkocka, amivel befejezte a nagy művet, a nőnapi nárcisz, a kádban úszkáló gumikacsa. Valami nosztalgikus érzés, a gyerekkor kötődik hozzá, ha ránézek. Meleg színekkel különösen szeret barátkozni.

3_10.png

 Ez volt a személyes válogatásom a Pantone izgalmas színskálájáról. Neked van kedvenc árnyalatod?

Szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg, hogy mik a te kedvenc színeid. A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

Ha pólófonalat fonalat szeretnél vásárolni, látogasd meg a kedvenc üzletemet.

Így született nálam a tavasz

Bár az időjárás igen cudar így február végén, de azért már érezzük, hogy nem tart ez sokáig. Még erőlködik egy utolsót a tél, utána viszont átadja helyét valami újnak. Nálam már bujkálnak elő a nárciszok és a jácintok a kertben, ők már érzik, hogy innen már nincs visszaút.

Egy kollekciókban gondolkodó alkotónál egy picit máshogy alakul az időbeosztás. Ahogy lemegy a karácsonyi hajtás, már nézegetem a naptárat, hogy a következő évben mikor is lesz húsvét például. Már tél közepén a következő szezon darabjait tervezgetem, először persze csak fejben. Körülbelül összeáll egy kép, és néha pedig beugrik egy-egy újabb ötlet. Minden ilyen ötletet lejegyzek, és addig gyúrom és finomítgatom, amíg nem lesz teljes az összhang. 

toj2.png

Ezt követően elindul a próba darabok megtervezése és legyártatása, egyúttal kitűzök egy céldátumot, hogy mikor szeretném megmutatni nektek az újdonságokat.

Amikor a nyers darabokat megkapom, akkor minden esetben tesztelem is őket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy gyakorlatilag elkészítek minimum egy-egy próba darabot. Ez egy nagyon fontos folyamat. Nem csak azért van rá szükség, hogy lássátok, mi mindent készíthettek majd ti is, hanem soha nem kerülhet ki olyan darab, ami nem hozza az általam elvárt szintet.

Azt szeretném, ha a Wood Stitch Collection horgolható fa alapok igazi élményt nyújtanának nektek, ezért különösen ügyelek rá, hogy jól használható, horgolási szempontból kivitelezhető legyen mindegyik forma. A tavaszi újdonságok között például három olyan is volt, amit újra kellett tervezni, mert nem voltam vele elégedett az első verzióban. 

Ez után megtervezem a képeket, amiket készíteni szeretnék az online katalógusomhoz. Vizualizálom a stílust, a háttereket, a színeket. Szerencsés helyzetben vagyok kisgyerekes anyukaként, mert gyakorlatilag nincs olyan tárgy vagy kellék, ami ne volna itthon egy-egy ilyen fotózáshoz. Ki hinné, hogy mire nem jó egy zacskó pillecukor vagy egy díszesebb szívószál akár :)

Nincs fotósom, magam készítek minden képet egy egyszerű telefonnal, minimális utómunkával. Idén első alkalommal felkértem három kézműves társamat, hogy az általuk készített ékszerekkel együtt fényképezhessem az elkészült darabokat. Az ő alkotásaik megszínesítik, kiegészítik és életre keltik az én munkáimat. Szeretem az ilyen együttműködéseket, és fontosnak is tartom. Így közösen tudjuk támogatni egymás munkáját.

A "Mandalás" tálcához SEra DSGN Jewelry and Orchideamania külön nekem tervezett egy csodálatos nyakláncot.
Ezt a tálcát különösen jó volt megalkotni. Az alapot pont úgy használtam, mint egy felnőtt színezőt. Előkerültek a filctollak és a színes ceruzák (mondom én, hogy könnyebb gyerekesként, mert tonnaszám van itthon), és nekiestem. Befejezés után még került rá némi repesztés, aranypor és lakk zárórétegként. Garantálom, hogy ez a része legalább annyira izgalmas lesz, mint maga a horgolás.


A "Folk" névre keresztelt horgolható fa alaphoz HéVIPart gyanta karkötőit kaptam kölcsön, amiben igazi csípős paprikákat és tyúktollat öntöttek formába. A népművészeti mintához egy hófehér fonalat használtam, törekedtem egy egyszerű, a hagyományos színeket tiszteletben tartó változatra, de el tudok képzelni egy színeiben ettől elrugaszkodott, teljesen modern változatot is.

A huncutul mosolygós, kawai stílusú szetthez pedig a KEMM Páratlan Műhely készített nekem hozzáillő parányi gyurmaékszereket. Szeretem ezeket a négy darabos kis szetteket, mert nagyon sok oldalúan használhatók. Ahogy a képeket is látszik, készíthetsz belőle poháralátét garnitúrát, ékszerdobozt, parányi faliképeket vagy egyéb dekorációkat is.

Húsvétra is gondolva több olyan darabot találtok, amivel kifejezetten erre az alkalomra készíthettek csodás dekorációkat vagy kellékeket. Számomra a legkedvesebb a "Multi-hole" forma, amely igazi dísze lehet az ünnepi asztalnak a beleültetett hímes tojásokkal, magasra horgolva, műanyag kémcsővel kiegészítve pedig több funkciós egyszerre, mert vázaként is megállja a helyét. Ezzel a formával még sok tervem van, nem kell elpakolni húsvét után sem, mutatok még majd hozzá ötleteket nektek. 

1_10.png

Nálunk az előszobában egy vázában lakik pár szép faág, amire mindig a szezonnak megfelelő felakasztható dekoráció kerül. Ebből a három darabos, áttört mintás tojásokból készül majd az idei. Ha szeretném visszafogott pasztell színekben, ha akarom merészebb élénk festékbe téved majd az ecsetem horgolás előtt. Még nem tudom, kicsit még töprengek rajta.

toj4.png

Nálunk a családban már hagyomány, hogy a kertben össznépi tojáskereső versenyt rendezünk. A megtalált apró dekor tojásokat mindenki kis kosárkába gyűjtögeti, a végén pedig egy nagyobb kosárba öntve "be lehet váltani" valami kedves, személyre szóló ajándékra. Idén a kislányom ilyen kosárkát fog kapni a keresgéléshez, amit évről évre egyre jobban élvez.

nyuszi2.png

A mostani kollekcióban először egy 3D-s darab is helyet kapott. Ez egy telefontartó, ami két részből áll, egymásba csúsztatva pedig egy praktikus állványt kapsz, amin például töltés közben pihenhet a készüléked.

Szóval, nálam így született a tavasz, és vele együtt ezek az izgalmas darabok. 

Képzeljétek, már azt is tudom, hogy nyárra mit hozok nektek. Egy picit eltérő lesz az eddigiektől, de ígérem, hogy legalább ennyire ötletes dolgok, és élmény lesz, hogy a kezeitek között válnak majd valódi, egyedi alkotássá!

Addig még azonban sok idő van, horgoljatok, alkossatok, kreatívkodjatok minél többet, akár a tavaszi kollekció újdonságaiból, amiket itt tudtok megvásárolni!

Ha pedig esetleg magáról a pólófonalas horgolásról szeretnétek többet tudni, és saját Bármitartót készítenétek , akkor a képre kattintva tudok csatlakozni a facebook csoportomhoz, ahol 4000 lelkes pólófonalas barátra lelhettek!

Youtube csatornámon pedig több mint 30, saját készítésű, ingyenes videóból tanulhatsz tőlem!

7_6.png