Home Decor kicsiknek és nagyoknak

Bármitartó - modern horgolmányok

Konzerváld a tavaszt!

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 3. rész

2018. április 11. - Bármitartó

A tavasz legszebb napjai vannak. Meleg van, már kabát nélkül is kellemes üldögélni a szabadban.

Nálam már javában folyik az ültetés, virágokat szeretnék, ahova csak lehet, ma-holnap a palántákat is beszerzem.

Napról napra éled minden, az utolsó cserje is elkezdett rügyezni. Naná, hogy a pólófonalas horgolást is a tavasz szolgálatába állítom!

Van egy fajta kukoricakonzerv, aminek a dobozát mindig el szoktam tenni. Kisebb, mint a szokásos, egy madár adagokat csipegető, de kukorica rajongó 4 éves mellett pedig szépen gyűlnek. Ezeket ki szoktam mosni, és jó lesz még valamire alapon félreteszem későbbre.

Na most végre eljött az ő idejük! 3 kis virágtartó lesz belőle, egymással harmonizáló színű pólófonallal körbehorgolva. Tulajdonképpen maga a horgolás huzatként fog szolgálni, hogy tökéletes legyen az összhang.

20180411_141204.jpg

Ehhez egy Bármitartós Kóstoló csomagot bontottam fel, amiben 3x kb. 18 méter pólófonal található.

Kiknek ajánlom ezt a csomagot?

Hát, szőnyegre biztos nem elég, de apróbb projektekhez nagyszerű segítség, mert nem kell megvenni 3 nagy tekercs fonalat. Ha még csak ismerkedsz a pólófonalas horgolással, akkor bátran ajánlom neked ezeket a fonal válogatásokat.

Ajándéknak is nagyon szeretik vinni, mert hófehér dobozban, szemet gyönyörködtető kiszerelésben postázom.

Nézzük is meg, hogyan is készültek a konzervdoboz huzatok. Nagyon egyszerű lesz, kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítést!

Szükséges eszközök:

1. lépés

A huzatunk 6 szemes varázskörrel kezdődik. Ehhez segítséget ebben a videóban találsz. A varázskört kúszószemmel zárjuk, egy láncszem magasítást csinálunk.

20180411_133343.jpg

2. lépés

Az első körben minden szembe szaporítunk, így 12 szemünk lesz a kör végén. Kúszószemmel kapcsoljuk össze a kört. Mivel a dobozunk pici, ezért nem is növesztjük a kört tovább. Ha neked nagyobb dobozod van, akkor tovább folytatható.

20180411_133506.jpg

3. lépés

A külső szálon haladva végighorgoljuk a kört egy rp sorral, ez lesz a kosarunk pereme, így tudunk majd az oldala felé haladni felfelé. Ezt követően, ami eddig felénk nézett (színe), az lesz az elkészült kosarunk alja. Eszerint felhajtogatjuk az elkészített peremet.

20180411_133622.jpg

4. lépés

Készül a kosarunk oldala: 5 soron keresztül rp-kal haladunk tovább úgy, hogy minden 2. rp-t a hátsó szálba öltjük (soronként 12 szem). Ettől lesz ilyen érdekes, fonott kosárra hajazó mintája a huzatnak. Minden sort kúszószemmel zárunk, és sort emelünk. Ellenőrizzük, hogy elég magas-e a konzervdobozunkhoz az 5 sor. Ha nem, akkor addig folytatjuk, amíg el nem érjük a kívánt magasságot. Ha ez megtörtént, akkor a szálat elvágjuk, a maradékot eldolgozzuk.

20180411_133905.jpg

20180411_134132.jpg

Minden lépést megismétlünk a másik két színnel is, hogy három huzatunk legyen.

 

5. lépés

A konzervdobozaink aljára egy kis marék kavicsot szórunk, megtöltjük virágfölddel és beleültetjük a növényeinket.

Csak ezt követően helyezzük rá a dobozokra a huzatokat. 

Óvatosan öntözzük (pozsgások esetén elég akár permetezni) és gondozzuk szeretettel a növényeinket! :)

Nézzétek csak, még maradt is fonalam! Ezekből egy ilyen nagyon egyszerű, de annál mutatósabb textil nyakláncot készíthetünk például.

20180411_141427.jpg

20180411_140857.jpg

A különböző színekben összeállított Kóstoló csomagokat és más izgalmas horgolási kiegészítőket a Bármitartó webáruházban, itt érheted el.

Ha érdekel a pólófonalas horgolás, akkor Szívesen látlak facebook oldalamon, a csoportomban, instagramon,  youtube-csatornámon!

A tavaszra hangolódó DIY sorozat első két részéért, ide és ide kattints!

Szeretettel, Eszter

 

 

Annyi minden történt, annyi minden változott...

Charlie azt énekli egy dalában, hogy annyi minden történt, annyi minden változott...

Pontosan ezt érzem most én is, és persze, már dúdolom is. Sűrű volt ez a pár hét. Szeretném veletek megosztani ennek az intenzív időszaknak az eseményeit és eredményeit.

praktikaaprilis.png

Először is, képzeljétek, elfelejtettem a blogomhoz tartozó jelszót. Hiába kértem jelszó emlékeztetőt, az nem érkezett meg. Ezért a múlt héten nem is született új bejegyzés. Végül kiderült, hogy nem a jelszó rossz, hanem az emailcím :)

A lényeg, hogy megoldódott a dolog, és ma már újra klaviatúrát ragadhattam.

Ez egy személyesebb hangvételű poszt lesz, kevesebb horgolással, több sztorizással, erre készüljetek.

Tavaly nyáron bombaként robbantak az életembe a horgolható fa alapok, mondhatni jöttek, láttak, győztek. Kellett egy felület, hogy ti is hozzájussatok, ezért megnyitottam a Meska boltomat, pontosabban annak egy aloldalán az Alkotók Boltjában a virtuális üzletemet.

Hálával tartozom a Meskának, hogy bolt tulajdonosoknak és a vásárlóknak is jól kezelhető felületet biztosít, ezzel lehetővé teszi, hogy azok az alkotók is méltón léphessenek porondra, akiknek a vállalkozása nem érkezett még abba a szakaszba, hogy saját webáruházuk lehessen.

Hamar megszerettétek a virtuális boltocskámat, sokan vásároltatok nálam, amit ezúton is köszönök. Az ez idő alatt született 824 pozitív értékelésért pedig külön és örök hála nektek, álmaimban sem gondoltam volna, hogy ennyi lesz a végére.

Igen, jól olvastátok a végére. Mert bizony tegnap kiürítettem a Meska boltomat, és elköltöztem. Eljött az ideje ugyanis, hogy saját webáruházam legyen, annak minden édes terhével, ami egy kicsit rugalmasabb, vásárló barátabb, több funkciója van, esztétikusabb. Szóval egy kicsit több, mint az eddigiek.

webshop.JPG

A szokásos linkeken túl, a mai naptól a www.polofonalazz.hu oldalon találtok meg. Kukkantsatok be hozzám, mert egy csomó újdonságot pakoltam a pólófonalazás szerelmeseinek a virtuális polcaimra.

Egy webáruház nyitása nagy munka, nem is sejtettem, hogy mekkora. Az egy dolog, hogy sok-sok hivatalos dolgon kell magát átvergődnie az embernek, de az eddigi kb. 15 funkció helyett kb. 250-nel kell tisztába lennie.
Ezen kívül kb. 500 fotó elkészítése, retusálása, rendezése, feltöltése várt rám.

Az elmúlt hetekben nem sokat aludtam, leginkább azt sem egyben, mert sok vállalkozó anyuka társammal karöltve egy kicsi gyerek ellátása, szeretése, nevelése is a feladatom, akinek bizony nem mindig egyezik a bioritmusa az enyémmel.

A másik nagy hír, hogy ismételt lehetőséget kaptam a Praktika Magazintól, hogy megmutassam egy pólófonalas alkotásomat az újság oldalain. Ez alkalommal ez a tavaszi kopogtató készült horgolható fa alapra, üde tavaszi virágszínekkel.

Maga az anyag még februárban készült, a megjelenés pillanatáig pedig mindig hétpecsétes titok. Olyan nehéz két teljes hónapig magamban tartani valamit, amit örömömben a legszívesebben azonnal elmondanék mindenkinek!

Maga a folyamat egyébként úgy nézett ki, hogy a szerkesztőségben készítettem el kopogtatót az elejétől a végéig együtt választottuk ki a színeket, ami illik az április hangulatához. Az alkotás folyamatáról pedig fázis fotók készültek.

A hangulat most is szuper volt, inspiráló belelátni Magyarország első és legnagyobb DIY magazinjának a mindennapjaiba. A szerkesztőség  egyébként olyan, mint egy hobbibolt, a polcokon sorakozó dobozok tele vannak mindenféle hobbi alapanyagokkal, szerintem nincs olyan kézműves technika, amihez ne lenne ott valami használható.

Most úgy érzem, hogy egy kicsit helyére billentek a dolgok, befejeződött egy nagy munka. Pihenni azonban nem fogok sokat, mert már nagyon hiányzik a horgolótűm és a pólófonalaim, amiket a webáruház előkészületei miatt egy kicsit szabadságra küldtem, szeretnék sok-sok szépet mutatni nektek és persze folytatni a videózást is, amiből már legalább 5 téma a fejemben motoszkál hetek óta. 

A fejem tele van ötletekkel, a tavaszi DIY sorozat 3. részét is tervezem éppen, amiről a jövő héten olvashattok majd a blogban.

Jó érzés, hogy van kinek írni, hogy ennyien követtek facebookon, a csoportomban, instagramon,  youtube-on és most már egyre többen itt is. Köszönöm, hogy vagytok, hogy figyeltek rám, hogy figyelhetek rátok!

A legnagyobb szeretettel, Eszter

 

 

 

 

Nyuszis bármitartó

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 2. rész

A múlt héten a sapka nélküliségről írtam nektek a bevezetőt. Utólag visszagondolva ez elég elhamarkodott lépés volt.

Hideg ide vagy oda, húsvét tuti, hogy lesz, még ha síléccel is kell jönnie a nyuszinak. Nálunk ilyenkor össznépi tojás keresgélés szokott lenni a kertben, utána meg együtt falatozunk az ünnepnek megfelelő finomságokat.

A tavaszra hangolódó DIY sorozatom 2. részében egy ilyen nyuszis bármitartót készíthettek el velem, aminek pihe-puha pompom farkincája van. Kerülhet bele cukorka, csokitojás, apró ajándékok, egyszóval bármi.

20180321_102643.jpg

Csupa rövidpálcából áll, kezdő pólófonalas horgolók is bátra nekiállhatnak.

Szükséges eszközök:

  • kb. 30 méter pólófonal tetszőleges színben
  • 10-es méretű horgolótű
  • 1 db pompom


Elkészítés

1. lépés

A nyuszis bármitartónk 6 szemes varázskörrel kezdődik. Ehhez segítséget ebben a videóban találsz. A varázskört kúszószemmel zárjuk, egy láncszem magasítást csinálunk.

20180321_095434.jpg

2. lépés

Az első körben minden szembe szaporítunk, így 12 szemünk lesz a kör végén. Kúszószemmel kapcsoljuk össze a kört, majd egy láncszem magasítást készítünk.

20180321_095622.jpg

3. lépés

A második körben minden 2. szembe szaporítunk. A kör végére így 18 szemünk lesz. Itt is kúszószemmel zárjuk a kört, és csinálunk egy láncszem magasítást.

20180321_095814.jpg

4. lépés.

A külső szálon haladva végighorgoljuk a kört egy rp sorral, ez lesz a kosarunk pereme, így tudunk majd az oldala felé haladni felfelé. Ezt követően, ami eddig felénk nézett (színe), az lesz az elkészült kosarunk alja. Eszerint felhajtogatjuk az elkészített peremet.

5. lépés

Készül a kosarunk oldala: 3 soron keresztül rp-kal haladunk tovább (soronként 18 szem). Minden sort kúszószemmel zárunk, és sort emelünk.

6. lépés

Fülecskék kialakítása: 7 rp-t horgolunk. A 7 rp-t követően 10 láncszem következik, amit a 8. szemhez rp-val kapcsolunk. Következik 3 rp, (9-11. szem) majd a 11. szembe 10 láncszem következik. A láncszemsort a 12. szemhez rp-val horgoljuk hozzá. Utána újabb 6 rp jön, így érünk a sorunk végére. A kúszószemes összekapcsolást megcsináljuk, de már nem emelünk sort.

7. lépés

A záróperem elkészítése: Kúszószemekkel haladunk tovább. Amikor a fülekhez érünk, akkor a láncszem sort rp-kal körbehorgoljuk. Fonal vastagságtól függ ennek a száma. Ha sűrűre csináljuk, akkor a nyuszink füle szépen állni fog. Nekem 15 rp kellett fülenként. A fülek között is kúszószemmel haladunk, majd a második fülecskénél megismételjünk a rp-s körbehorgolást. A második fül után is kúszószemmel haladunk tovább a kör végéig. Itt elvágjuk a fonalat és elrejtjük a maradék szálat.

8. lépés

Felvarrjuk a füllel ellentétes oldalra a pompom farkincát. Örülünk, hogy milyen ügyesek voltunk :)

20180321_102610.jpg

Találkozzunk a jövő héten is!

Addig is szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal". 
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

A pihe-puha pompomokat és egyéb izgalmas pólófonalas kiegészítőket itt keresd.

Ha pedig pólófonalat fonalat szeretnél beszerezni látogasd meg a kedvenc üzletemet.

 

 

Csicsergős falikép

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 1. rész

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem a sapka egy életmentő eszköz. Reggel, amikor elviszem a gyermekemet oviba, vagy délután, amikor hozom haza, csak felkapom, és már megyünk is. Mindegy, hogy milyen a hajam alatta, hogy volt-e időm megmosni, a sapka, mint egy jó barát segít nekem, leplezi a néha napján előforduló lustaságomat időhiányomat.

Na már most, itt van ez a tavasz dolog, amit egyrészt élvezek, mert csicsergés, zöldülés, szirmok és bimbók vesznek végre körül, de bizony ilyenkor meg kell válnom a jó barátomtól, aki hűséges társam volt pár hónapon keresztül. Legközelebb ősszel fogunk megint együtt bandázni napi szinten.

Apropó csicsergés. Valaki megkérdezte, hogy az egyik videóm alatt valódi madárcsicsergés hallható-e. Bizony az. Ha az ember a külvárosban lakik, akkor hajlamos egy idő után habituálódni a gyakran hallott dolgokhoz. (Halkan megsúgom, hogy Ilyen például a hátsó szomszédok állandó óbégatása is, mondjuk az érthető módon kevésbé csodás, mint a madarak énekes köszöntője)

Ma egy igazi tavaszi DIY projektet hoztam nektek, amivel például a reggeli madárcsicsergést is remekül lehet tartósítani és állandóra becsempészni az otthonotokba.

Sőt! Ez a bejegyzés a három héten át tartó, tavaszi DIY sorozatom első része.

Ilyen fali dekorációt fogunk a mai részben készíteni:
12_1.png

A WSC horgolható fa alapokban az a nagyszerű, hogy nem csak stabil kosarakat és tárolókat készíthettek belőle, hanem ugyanúgy alkalmazhatjátok síkban is, így fali dekorációk, üzenőtáblák, képek is születhetnek úgy, hogy több kézműves technikát ötvözhettek egymással. A fára szabadon festhettek és stencilezhettek is, ahogy ennél a projektnél is tesszük majd.

Szükséges eszközök:

Elkészítés

1. lépés

A WSC horgolható fa alap felületét töröljük át egy éppen csak nedves, jól kinyomkodott szivaccsal. Cseppentsünk a felületre az antikzöld fapácból, és ecsettel oszlassuk el, fessük le az alap egész felületét.

A nedves felület miatt a pác szépen terül, és hamar beszívódik. Ha a száradás folyamatát szeretnénk felgyorsítani, akkor ezt hajszárító segítségével megtehetjük.

2. lépés

A választott stencilt dekortapasz vagy maszkolószalag segítségével rögzítsük a fa felületére. Fontos, hogy a stencil ne csúszkáljon festés közben.

Száraz, lehetőleg kifejezetten stencilezésre hivatott ecsetet mártsunk világos színű (nálam ez egy jégkék árnyalat volt) akril festékbe, és finom ütögetős mozdulatokkal vigyük fel a mintát. Ha nincs stencil ecsetünk, akkor egy darab szivaccsal is dolgozhatunk.

Ne hígítsuk a festéket vízzel, mert a minta meg fog folyni tőle. Az ecseten ne legyen egyszerre túl sok festék, inkább többször mártsuk újra festékbe.

Ha készen vagyunk, akkor vegyük le a stencilt. A minta egyes részeit kiemelhetjük még szürkés árnyalatokkal. Ettől egy kicsit plasztikusabb lesz a végeredmény. Hagyjuk teljesen megszáradni a festéket.

 3. lépés

Finom csiszoló vászon segítségével koptassuk meg helyenként a pácolt felületet, majd egy puha rongy darab segítségével vigyük fel az antikoló pasztát ezekre a részekre.

Ettől az összhatás enyhén öregített, érdekes hatásúvá válik. A fa alapunk készen áll a horgolásra.

nevtelen_terv_5.png

4. lépés

Válasszuk ki, hogy milyen fonalakkal szeretnénk horgolni. Nekem most két szürke árnyalatra és egy fáradt kék gombolyagra esett a választásom.

A világosabb szürke és a kék pólófonal, a sötétebb szürke pedig szalagfonal. Ezek jól illenek a fa alap hangulatához és visszaköszön majd benne a madarak kékje is.

Először egy 5,5 méretű tűvel horgoljuk körbe a fa alapot egy rp sorral. Az utolsó szemet az elsőhöz kúszószemmel kapcsoljuk, váltsunk színt.

9_2.png

 5. lépés

A horgolás második sorában a rp - 5 erp egy szembe horgolva - rp minta ismétlődik. Ettől egy szép, antik képkeretre emlékeztető mintát kapunk, ami jól illik a koptatott fa felületéhez.

Ha szükségesnek érezzük, akkor ebben a sorban válthatunk nagyobb tűre, de a szalagfonal remekül horgolható 5,5 méretűvel is.

Ha ebben a sorban is pólófonallal dolgozol majd, akkor a rp - 3 erp egy szembe horgolva - rp minta célravezetőbb lesz (vastagabb a fonal miatt) 

10_1.png

6. lépés

Az első és a második horgolt sorunk között varrásszerűen bújtassuk át a fáradt kék pólófonalat oda-vissza. A dekorációnk alján kössünk egy csinos masnit a fonal két végéből. Készítsünk rá akasztót is egy kisebb darab fonalból.

11_1.png

7. lépés

Örüljünk, hogy valami igazán egyedit hoztunk létre :)

12_1.png

Találkozzunk a jövő héten is!

Addig is szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal". 
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

Ha pedig pólófonalat fonalat szeretnél beszerezni látogasd meg a kedvenc üzletemet.

Gyorsfestés örömhorgolással

Mondtam már nektek, hogy mennyire szeretem a WSC horgolható fa alapokat? Szerintem már nagyon sokszor, de most elárulom a legnagyobb titkát.

Olyan alkotó emberekkel hozott össze, akikkel valószínűleg sohasem találkoztam volna. Térben és időben átívelő együttműködések jöttek már létre általa, összekapcsolt több fajta művészeti ágat. Ezekből az együttműködésekből pedig eddig kivétel nélkül valami olyan csoda lett, amit kár lett volna nem létrehozni. Mintha ez a kis fa lapocska valami ökumenikus alkotói útlevél lenne határok nélkül.

Pár héttel ezelőtt egy közös ismerősünk kapcsolt össze minket Janesszal, aki fest. Viszont nem ecsetet és hagyományos festéket használ, hanem festékszóró spray-t, a tempója pedig elképesztő.

A festéseiről kis filmeket forgat, ahol megmutatja az alkotási folyamatot teljes egészében. Hasonlót sem láttam még, pillanatok alatt születnek a teljesen sajátos, kissé futurisztikus, fantasy jellegű, álomszerű képek.

polofonal.png

Azt az infót kaptam, hogy Janesz nagyon tehetséges, nagyon laza és nagyon punk. Gondoltam, ebből a jellemzésből legalább egy rám is érvényes, alkossunk valamit közösen. Mindenki hozzárakja, amije van. Ő fest, én pedig horgolok, természetesen most is a kedvenc pólófonalaimmal.

Eddig két videó született, és bátran állíthatom, hogy jó barátok lettek a festékszórók és a pólófonalak. Először egy téli tájkép köré került egy felhőkék keret, majd egy izgalmas, vízi világos Bármitartó készítettünk.

Eláruljak egy műhelytitkot? Nem könnyű házi körülmények között videót készíteni. Volt itt minden: létra, mint állvány, ásványvizes palackkal lesúlyozott alátét textil, selfie botra szigszalagozott telefon, széltől feldőlt kameraállvány. 

 Ha pedig már túl vagytok a videókon, akkor ismerjétek meg jobban Janeszt és az ő speed painting világát.

Eszter - Bármitartó: Mi a speed painting lényege, honnan ered ez a fajta festési mód?

Janesz: Mivel ecset helyett festékszóróval dolgozunk, ennek lényege a gyorsaság. Valószínűleg az a legszebb az egészben, hogy néhány ügyes fogást alkalmazva percek alatt csodás képek születnek, így nem csak a képekkel, hanem annak elkészítésével is le lehet nyűgözni a közönséget. Remek bemutatókat lehet így tartani és videókon is jól néz ki.
Hogy honnan ered azt nem tudom, de tény, hogy világszerte sokan csinálják. Talán egyszer valami unatkozó művészettörténész ezt is fölkutatja majd, és száz év múlva ezzel a művészeti ággal is benne leszünk a dögunalmas művtöri könyvekben.

28381867_1834619793217080_1393919238_n.jpg

Eszter - Bármitartó: Mióta festesz, hol tanultad ezt a technikát?

Janesz: Hogy mióta festek azt leginkább az anyukám tudná megmondani. Biztos vagyok benne, hogy már pár napos koromban is képes voltam csodás műveket alkotni a kis fokhagyma festékszórómmal.  
Kisiskolás korom óta szeretek festeni-rajzolni. A videózás ötlete viszont csupán néhány hónapos. Tehát így a kettőt együtt összesen talán fél éve csinálom.

A spray festést tudomásom szerint sehol nem tanítják intézményesen. A saját leckéimet is internetes videókból vettem. Kismillió ilyen videó található a neten. Sokan kifejezetten oktató célzattal készítenek ún. "tutorial" videókat, és ezekben lépésről lépésre elmagyarázzák a különböző fogásokat és végigvezetnek egy-egy kép megfestésének a lépésein.

28342268_1836025963076463_552325775_o.jpg
Üldögéltem az ágyon, a székben, a vécén, a vonaton és unalmamban elkezdtem ezeket nézegetni. Jó pár órát,napot,hetet eltöltöttem ezek tanulmányozásával. Aztán amikor már éreztem gyomortájékon, hogy nem bírom tovább, amikor tudtam, hogy eljött életem nagy pillanata, amikor megremegett minden porcikám és már-már orgazmikus vágyat éreztem arra, hogy ezt kipróbáljam, fölpattantam és elsétáltam a legközelebbi festékboltba. 

Megvásároltam az összes alapszínt aztán mindet elpocsékoltam. Rövidesen visszamentem, hogy újra bevásároljak és még többet elpocsékoljak. Senkinek ne legyenek illúziói! A gyorsfestés pontosan olyan nehéz, mint amennyire egyszerűnek tűnik.

Amikor már 30-40 flakon festéket elpocsékoltam végre sikerült 1-2 olyan képet alkotnom amihez már a nevemet is mertem adni. (Mellesleg nem áll távol tőlem a festékek világa mivel diplomás szobafestõ vagyok, de az egy teljesen más műfaj)

Szóval a festék folyt és csöpögött, a képek pedig lassan elkezdtek kialakulni. Szinte mindent kipróbáltam, amit az interneten láttam, majd ezután jöttek a saját ötletek. És jönnek most is, minden nap.

04.jpg

Eszter - Bármitartó: Előre megtervezed a képeket vagy rögtönzöl festés közben?

Janesz: Amikor hozzáfogok a festéshez, mindig tudom, hogy mit akarok. Azért tudom, mert sokszor nem tudtam, de mégis hozzáfogtam. A végeredmény így pont jó volt alágyújtósnak a kandallómba. Nem is hinnétek, hogy a festékes papír milyen hevesen tud lángolni.

Ettől függetlenül mégis gyakran rögtönzök. A hirtelen jött ötleteket fejben megtervezem, és már fújom is a festéket. Nem is lenne értelme, ha nem így csinálnám. Általában mindig jól sikerül.

Vannak bevált formák amivel a festékszórós művészek dolgoznak (pl: körök, háromszögek, lángsablonok, szivacsfoltok... stb) ezeket a végtelenségig lehet mindenféle színekkel és ötletekkel felturbózni.

01.jpg

Eszter - Bármitartó: A felvételeken gyorsítva látszanak az események. Valójában mennyi ideig tart egy-egy festmény elkészítése?

Egy-egy ilyen kép átlag 5-10 perc alatt készül el. Ezt imádom benne a legjobban. Ez függ a méreteitől, az alkalmazott színek sokaságától és attól, hogy aznap mennyi kávét ittam.

Amikor videót készítek az a valóságban 30-60 perc. A kamerát beállítgatom, a fényekkel vacakolok, közelítek, távolítok, jobbra-balra tologatom, néha véletlenül felborítom, felveszem, letörölgetem róla a festéket, megnézem eltört-e...stb... :) Ez mind idő, de így is általában egy óra mire elkészül egy videó.

Van két jóbarátom, Kitti és Simon, akik remekül gatyába tudják rázni a videóimat. Az alap felvételből átlag öt perces videók születnek, alávágott zenékkel effektekkel, gyorsítással. Ezeket láthatjátok a Youtube csatornámon és a Facebook oldalamon

Eszter - Bármitartó: Dolgolztál már fára ezelőtt is?

Janesz: Alapozott farostra igen. Ennek nagyjából olyan a hatása, mint a festővászonnak. Ilyen horgolható szélű kis jópofaságot nálad láttam először. Imádtam! Óriási ötlet és még nagyobb élvezet volt vele dolgozni. Remélem lesz még hozzá szerencsém!

2018-01-25_11_29_05.jpg

Eszter - Bármitartó: Mik a terveid erre az évre?

Janesz: Lottó ötös, új autó, utazás a Holdra.... Ja? Hogy úgy? :)
Folyamatban van egy ötrészes videósorozat, ami öt különbözőképpen összefüggő festményt ábrázol majd. Ezen kívül fejben elkészült még két sorozat, amit szeretnék még az idén leforgatni. Ezek között rengeteg festmény és videóötletem van, és remélem festhetek még valami ultrakirály Bármitartós fa alapot.
Úgy érzem termékeny év lesz.

Ha több videót vagy még több festményt néznél Janesztól, akkor keresd a Janesz Paint Artot facebookon, vagy a youtube-on.

Csak, hogy ne egyen meg titeket a kíváncsiság, elárulom, hogy lesz még Janesszal közös gyorsfestés-örömhorgolás kombó a közeljövőben. 

18302244_1486402074745130_731130022_n.jpg

Szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal".
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

Ha pedig pólófonalat fonalat szeretnél beszerezni látogasd meg a kedvenc üzletemet.