Home Decor kicsiknek és nagyoknak

Bármitartó - modern horgolmányok

Táblácska - órácska

2017. november 22. - Bármitartó

Gondolatban újra január van. Alig ünnepeltük meg az óév végét, éjszaka érzem, hogy valami nagyon nem stimmel. Annyira nem, hogy ha nem csinálok semmit, akkor ez volt az utolsó napom. Hamarosan egy kórház beteghordó kocsin fekszem, csak egy lepedővel vagyok letakarva, és mint a filmekben, látom az elsuhanó neonokat a folyosón. A következő percben már számolok vissza tíztől, de már csak a hatra emlékszem. Mikor felébredek, egy 3 centis epekővel nézek farkasszemet, ami már nem az én testemben lakik.

Még öt napom van bent. Fáj minden levegővétel, hosszú lesz kibírni. Hiányzik a családom, hiányzik a gyerekem. Hiányzik a régi-új barátom, a horgolótűm. Valamit elkezdtem, szeretném befejezni. Mennyi időm lenne most rá...

Vánszorgó percek, csiga lassú napok. Fejben átrendeződik minden, új ötletek kavarognak. Egy kézműves vállalkozás körvonalazódik, még nem tudatosan, csak úgy érzésből. Már a neve is megvan. 

Ezek voltak az első lépések, és azóta olyan dolgok történnek velem, annyi jó, hogy néha nehéz befogadni. Egy olyan alkotóval beszélgettem nemrég, aki már évek óta ott van a szeren. Elmondtam neki, hogy mennyi érdekes, izgalmas, lelkes, bölcs új emberrel találkoztam az elmúlt időszakban, aki mind hozzátett valamit ahhoz, hogy én is többé válhassak. Azt mondta, hogy ezt nevezik úgy, hogy az útmegtalálás érzése.

Azt hiszem, egy kezdő kézművesnek az egyik legnehezebb dolog, amikor fel kell vállalnia önmagát. Mindenestül. Névvel, arccal, testtel, személyesen. Utána pedig ki kell tudni mondani magadnak és az egész világnak, hogy büszke vagyok arra, amit csinálok. Mert azt csinálhatom, ami boldoggá tesz engem, és a vásárlókat is egyaránt. Fontos ez a kölcsönösség, mert hiába van az egyik, ha nincs meg a másik. Ez is választja el a hobbit egy működő vállalkozástól.

Ha ez az érzés hiányzik a törekvésedből, és csak a financiális javak hajtanak, akkor bármit készíthetsz, bármilyen jó minőségben, bármekkora közönségnek, valami űr fog keletkezni, ami előbb-utóbb lezökkent erről az útról.

Amikor körvonalazódott fejben az Adj egy óra boldogságot! kampány, akkor megláttam egy márvány táblát az egyik épület falán, rajta Fekete Gyula író szavaival: „Adjunk vissza legalább annyi értéket a társadalomnak, amennyit az életünkkel együtt tőle kaptunk – lehetőleg azért kamatostul.”

Egy alkotó ember pedig mivel tudna jobban visszaadni bármit is, mint azzal, ha valamit létrehoz, azt pedig felajánlja valakinek, aki igazán megérdemli. Együtt alkotni másokkal, pedig igazán felemelő érzés.

Nemrég egy barátnőmnél voltam, akinek pár hete született kisbabája. A kislány békésen és jóllakottan aludt, mi a nappaliban beszélgettünk. Az egyik polcon megpillantottam egy tenyérnyi, ovális fa táblát, rajta egy összetéveszthetetlen stílusban készült rajzzal a párról. Esküvőre kapták ajándékba. Rajta minden apró részlet kidolgozva, mintha csak ismerte volna a készítő a párt, pedig soha nem találkoztak. A barátnőm elmondta, hogy sok ajándéknak örültek, de ez volt a legkedvesebb a számukra, mert személyes, mert róluk szól, az ő boldog pillanatukat konzerválja.

Ez egy Táblácska volt. Ismertem már, mert számomra példaértékű sok minden, amit és ahogy csinálnak. Megkerestem Vámos Robit, a Táblácska alapítóját, akinek tetszett az ötlet, hogy a következő boldogság órát együtt készítsük el. Ilyen lett a mi közös alkotásunk:

1_6.png

Szentesi Eszter - Bármitartó: Mi egy-egy Táblácska igazi üzenete, azon kívül, ami rákerül?

Vámos Robi: Személyes célom, hogy az embereket felemeljem. Hogy feldobjam a hangulatukat. Hogy ráébresszem őket arra, hogy a Nap bizony mindig süt. Hogy ráébresszem őket arra, hogy mindennek van napos oldala. Sőt: igazából ami miatt panaszkodnak, az lehet, hogy egészen rendben van. Lehetne talán jobb, de azt nézzék, hogy melyik része jó.
Vegyék észre a szürke hétköznapok színes apróságait. Vegyék észre a szív alakú pocsolyát.
Ez egy viszonyulás az élethez. Ez egy attitűd, melyet minden projektemben érezni lehet. A Táblácska pedig mint egy mementó vagy egy talizmán: arra emlékeztet, hogy bizony jó nekünk. Ezt adja a Táblácska annak, aki van olyan szerencsés, hogy őt megbecsülő és az értékeket fontosnak tartó szerettei vannak. Ezt az érzést adhatja az, aki Táblácskát ajándékoz.

Szentesi Eszter - Bármitartó: Nemrég láttam, hogy valaki Táblácskás tetoválást varratott magára. Hitted volna, hogy ez valaha megtörténik?

Vámos Robi: A Táblácska stílusa nagyon pozitív és gyermeki. Szívmelengető. Kialakult egy igazi márka és körülötte egy közösség. Remek emberekből, remek célokkal. Támogatjuk egymást. Van, aki a legkülönlegesebbre vágyik. Szokássá szerintem nem fog válni a tetoválás, de igen, sejtettem, hogy lesz egy erős rajongói tábor, akik ezzel a stílussal kívánják kifejezni az érzéseiket, küldetésüket. Az érdekes ebben az, hogy a szóban forgó teljes kar tetoválást egy férfi kezdeményezte és el is készíttette. A stílus mindazonáltal a sajátunk, ebben a stílusban nem készülhet tetoválás az engedélyünk nélkül.

Szentesi Eszter - Bármitartó: Kihez fog kerülni a boldogság óra, és mit képviselnek ők számodra?

Vámos Robi: A boldogság órát egy kiváló pedagógus fogja megkapni. Az iskolai vendégóráimon, a Gyémántbogár projekt keretében számtalan tanítóval és tanárral találkoztam, s köztük sok remek pedagógussal. Ők azok, akik a gyerekek érdekeit képviselik még akkor is, ha ez esetenként valódi kihívás: rengeteg feladatuk van, de nem panaszkodnak, hanem elvégzik. Szeretik a gyerekeket és nem állásként, hanem életfeladatként veszik a tanítást. Megbecsülik a gyerekeket és figyelnek rájuk. Megértik őket és még fel is néznek rájuk. Meglátják bennük a csodát és mindent megtesznek a boldogságukért.
Egy ilyen pedagógus fogja megkapni a boldogság órát.

Szentesi Eszter - Bármitartó: Volt olyan dolog, amit kértek egy Táblácskára, de valami miatt nemet mondtál rá?

Vámos Robi: A Táblácska egy pozitív dolog. Szép emlékeket, jó élményeket örökít meg. Szeretettel és melegséggel. Ha negatív a cél, vagyis a Táblácskán kért üzenet, akkor nem vállaljuk el. A csapatunk ezeket már tudja kezelni, hiszen sok ezer darab után nagy tapasztalattal olvassák el a leírásokat, amiket a megrendelők küldenek nekünk. Rossz kívánság, negatív gondolat, emberek vagy akár állatok bántalmazása vagy olyasmi, ami a természet ellen irányul, nem fér meg a Táblácskán. Természetesen sírfeliratot sem készítünk és üres falapot sem árulunk.

Szentesi Eszter - Bármitartó: Nyakunkon a karácsony, hogyan készültök rá?

Vámos Robi: A szülinapunk, ami idén már az ötödik volt, október 11-én van. Ilyenkor eljön hozzánk Retro Áron, és szülinapi akciót hoz. Itt szoktuk felhívni a megrendelőink és követőink figyelmét, hogy ekkor a legjobb leadni a karácsonyi rendeléseket. Persze nem késő máskor sem, de nálunk a november vége és a december mindig főszezon, ami – épp,mint az utazási irodáknál – emelt díjakat jelent. Így „neveljük” az embereket arra, hogy akit igazán szeretnek, annak az ajándékát időben gondolják át és szánják rá az időt. Minden alkotó munkatársunk folyamatosan készíti a rajzokat ilyenkor – de egyébként az év többi részében is.

tri_3135.jpg

Szentesi Eszter-Bármitartó: Ha magadnak kellene rajzolnod egy Táblácskát, akkor mi kerülne rá?

Vámos Robi: Ó ez jó kérdés, életem során most kapom meg harmadszor. Magamat egészen a háttérben ábrázolnám. Sok boldog gyerek lenne rajta, és sok sok ember, akik egymásnak éppen ajándékot adnak át. Szerepelne rajta mások segítése, a kreatív ötletek, a rajzolás és rengeteg színes apróság, mert úgy gondolom, az életem így teljes. Kemény is tudok lenni, ha erre van szükség, de alapvetően minden arra épül, hogy szürkéből színeset tudok varázsolni.

Nagyon élveztem ezt a közös alkotást is, remélem nektek is tetszik ez a kezdeményezés, és kíváncsiak vagytok a következő boldogság órára is! Mindegyiket szeretem. Szeretem, ahogy az alkotótársaim gondolkodnak a világról, és ez megjelenik a művükben, szeretem, ahogy a kezeim között kapják meg az órák a végleges karakterüket, szeretem, hogy jó célokat szolgálnak.

Az adj egy óra boldogságot! sorozat előző részeit itt olvashatjátok:

Állati jó horgolni!

Dizájn vitrin kultusz nélkül

Kavics és fonal

Ilyen tisztán még sohasem éreztem, hogy a hagyomány és a modernitás valójában nem két külön világ.

Négyláb, beton, pólófonal

 Alkotó vagy és szívesen készítenél velem egy boldogság órát? Kérlek, keress az info@barmitarto.hu e-mail címen egy rövid bemutatkozással.

 Ha te is szeretnél egy Táblácskával meglepni valakit, itt megteheted.

 Ha valami különlegeset szeretnél készíteni (akár egy hasonló órát), akkor a WSC horgolható fa alapokat itt keresd.

Horgolj velünk karácsonyra! 10 hét - 10 minta

9. rész - sapka fél óra alatt

A mai része a Horgolj velünk karácsonyra sorozatnak igazán nekem való feladat!. Azért mert nagyon vastag fonalból készül, nagy horgolótűvel és haladósan horgolható. Mintha csak egy Bármitartó készülne :) 

Ez most azonban egy Iceland sapka lesz a Horgolj sapkát! blog szerzőjétől. A felhasznált fonal puha, meleg, igazi téli csemege a horgolás szerelmeseinek. Karácsonyra is remek ajándék ötlet, sőt a sorozat korábbi részeiből nyakmelegítőt vagy sálat is tudsz hozzá készíteni.

23658736_1865100673517857_1863503009005739443_n.jpg

Az extra vastag, jumbo fonalból készült sapka csupa egyszerű pálcából áll, leírása érthető, kezdők is elkészíthetik.

A teljes minta leírását ide kattintva olvashatjátok.

Egy kis emlékeztető a Horgolj velünk karácsonyra! sorozatról:
Horgolós bloggerek összefogtunk és 10 héten át egy-egy mintát kaptok tőlünk, hogy segítsünk nektek az ötletelésben, hogy mit készítsetek karácsonyra. Most még ez nem tűnik olyan sürgetőnek, igaz? Pedig akárhogy is nézegetem a naptáramat már csak picivel több mint egy hónapunk van. Ötletet meríteni pedig sohasem lehet elég korán kezdeni!

Érdekelnek az eddigi részek is?
Kattints a leírásra és olvasd el azokat is!

1. rész: Karélia sapka és sál 

2. rész: Ünnepi tálca készítése 

3. rész: Kártyatartó készítése

4. rész: Tányéralátét és szalvétagyűrű készítése

5. rész: Popcorn mintás nyakmelegítő

6. rész: Sál férfiaknak

7. rész: Pólófonalból horgolt nyaklánc

8. rész: horgolt ajándék zsák

A Horgolj velünk karácsonyra! sorozat következő, befejező részét november 28-án olvashatjátok majd, mindig keddenként jelentkezünk nektek új mintákkal 10 héten át!

18337369_1486402064745131_1143953017_n.jpg

21935410_1805732009454724_872119310_n.jpg

 

 

DIY ötlet karácsonyra - fúziós technikák

horgolás és rozsdásítás

Mindamellett, hogy szeretek új technikákat megismerni, még jobban szeretem ezeket kipróbálni a horgolható fa alapokon. Így láthatjátok, hogy ezek az alapok milyen sokszínűen dekorálhatók, akár olyan kézműves eljárásokkal, amire idáig nem is gondoltatok.

Az előző ilyen posztban a horgolható fa alapra történő decoupge technikát ismerhettétek meg alaposan, ma pedig egy egészen érdekes, számomra még új dolgot hoztam nektek. Ez pedig nem más, mint a rozsda hatás elérése.

Ezzel a technikával készítettem elő egy 25 cm-es ovális horgolható fa alapot, amiből egy ilyen falikép kerekedett. Ugye mondanom sem kell, hogy karácsony előtt mennyi lehetőség rejlik benne? :)
nevtelen_terv_1.png
Lássuk a felhasznált eszközöket és kellékeket:

  • WSC horgolható fa alap
  • műanyag stencilív, jelen esetben egy szarvasos mintát választottam
  • rozsda effekt por (Pentart, kb. 800 ft)
  • rozsda reagens készlet (Pentart, kb. 1200 ft)
  • tetszőleges színű akrilfesték (nálam egy fehér színű alapozó festék volt és egy bézs színű a stencilhez)
  • ecset
  • szivacsecset
  • tetszőleges színű pólófonal (az enyém egy órarany színű gombolyag a Fonallak.hu kínálatából)
  • 5,5-ös horgolótű

2017-11-16_13_48_51.jpg

1. lépés

A horgolható fa alapot lealapozzuk fehér színű akrilfestékkel. Ebbe a rétegbe fog majd bele kerülni a rozsda effekt por, vagyis úgy kell dolgoznunk, hogy ne legyen ideje túl hamar megszáradni a festéknek. A mozdulatok most lehetnek nyugodtan elnagyoltak, nem törekszünk a tökéletes fedésre, sem az egységes felületre. Ezek az ecsetvonások adják meg majd a rozsdásítás utáni struktúrát.

2017-11-16_13_49_33.jpg

2. lépés

A még kissé nedves festékbe beleszórjuk a rozsda effekt port. Mivel szét fogjuk maszatolni a felületen, ezért nem kell sokat rászórni.

2017-11-16_13_50_34.jpg

3. lépés

Ecset vagy szivacsecset segítségével szétkenjük az effekt port a felületen. Itt sem kell a tökéletes fedésre törekedni.

2017-11-16_13_51_45.jpg

4. lépés

A háromféle reagens folyadékkal becsepegtetjük az effekt poros felületet. Ezek a folyadékok fogják majd előcsalogatni a rozsda színeit, mindhárom más-más árnyalatot.

2017-11-16_13_56_55.jpg

Ha ezzel megvagyunk, akkor egy ecset segítségével ezeket a cseppeket szétkenjük a felületen. Azt hiszem már mondanom sem kell, hogy itt se törekedjünk a tökéletes elegyítésre, amolyan érzésből dolgozzunk inkább. Hajszárítóval rásegíthetünk a gyorsabb száradásra.

Ilyen lett a horgolható fa alap felülete a rozsdásítás és szárítást követően:
2017-11-16_14_03_36.jpg

5. lépés

A stencilt ráhelyezzük a már száraz felületre, celluxszal rögzítjük, hogy ne mozduljon el, és száraz ecsettel vagy szivaccsal finom, ütögetős mozdulatokkal felvisszük az általunk preferált színű akrilfestékkel a mintát.

2017-11-16_14_06_08.jpg

Ha ezzel készen vagyunk, akkor óvatosan levesszük a stencilívet és megvárjuk, amíg a minta megszárad.

6. lépés

A teljes száradást követően neki láthatunk a horgolásnak. Ehhez segítséget ebben a videómban nyújtok. A fa alapokat 5,5-es méretű tűvel szoktam körbehorgolni. Lehetőleg vékonyabb típusú pólófonalat válasszunk hozzá.

2017-11-16_14_15_41.jpg

Ezt a képet búzaszem mintával horgoltam, a második sorba minden szembe szaporítottam egyet, majd egy kúszószem sorral körbehorgoltam, hogy szép zárópereme legyen.

Íme a végeredmény közelebbről is:

nevtelen_terv_1_1.png

18302244_1486402074745130_731130022_n.jpg

Horgolj velünk karácsonyra! 10 hét - 10 minta

8. rész - horgolt ajándék zsák

Szeretek szép ajándékot bontogatni, amikor már a csomagoláson látszik, hogy került bele idő, energia és persze szeretet.

Egy horgolt zsákocska pont ebbe a kategóriába tartozik. Karácsonykor is biztosan továbbhasznosítható ajándék, nem csupán a csomagolás része lesz. Mikuláskor meg azt hiszem nem kell túlmagyarázni, hogy mennyire kedves dolog egy ilyen kézzel készült puttonyba rakosgatni a gyerekeknek a meglepetéseket.

A Horgolj velünk karácsonyra! sorozatunk eheti részében egy ilyen kis puttony elkészítését tanulhatjátok meg ezúttal Gulyás Patrícia, az Ötletlak mintája alapján.

A már rutinosabb horgolók elkészíthetik egészen nagy, vagy icipici verzióban is. A picik akár adventi naptárhoz is jól jöhetnek!

A teljes mintát ide kattintva érhetitek el.

23472269_1650606798312150_7237867383690111984_n.jpg

Egy kis emlékeztető a Horgolj velünk karácsonyra! sorozatról:
Horgolós bloggerek összefogtunk és 10 héten át egy-egy mintát kaptok tőlünk, hogy segítsünk nektek az ötletelésben, hogy mit készítsetek karácsonyra. Most még ez nem tűnik olyan sürgetőnek, igaz? Pedig akárhogy is nézegetem a naptáramat már csak picivel több mint egy hónapunk van. Ötletet meríteni pedig sohasem lehet elég korán kezdeni!

Érdekelnek az eddigi részek is?
Kattints a leírásra és olvasd el azokat is!

1. rész: Karélia sapka és sál 

2. rész: Ünnepi tálca készítése 

3. rész: Kártyatartó készítése

4. rész: Tányéralátét és szalvétagyűrű készítése

5. rész: Popcorn mintás nyakmelegítő

6. rész: Sál férfiaknak

7. rész: Pólófonalból horgolt nyaklánc

A Horgolj velünk karácsonyra! sorozat következő részét november 22-én olvashatjátok majd, mindig keddenként (ezen a héten nálam kivételesen szerda volt) jelentkezünk nektek új mintákkal 10 héten át!

18337369_1486402064745131_1143953017_n.jpg

21935410_1805732009454724_872119310_n.jpg

5 tuti ajándék tipp horgolóknak karácsonyra

Jön a karácsony, és nem tudod, mit ajándékozz horgoló ismerősödnek? Engedd meg, hogy egy picit segítsek! A cikk végére garantáltan tele leszel jobbnál jobb ötletekkel!

1. Fonal

Ugye, milyen kézenfekvő megoldás? A legelső, amit tudnod kell, hogy egy horgolónak SEMENNYI fonal nem sok! Ezt szó szerint vedd. Az leglelkesebb horgolók óriás dobozokban gyűjtik és rendszerezik a kincseiket, mindig újabb és újabb projekteken törik a fejüket.

Ahhoz, hogy a te ajándékod ne legyen évekig doboz töltelék, mozdítsd ki a megajándékozottat a komfortzónájából! Eddig csak mellényeket vagy kis figurákat horgolt? Akkor ideje, hogy megismerje az XL horgolás világát, ahol minden gombolyag egy kicsivel nagyobb, a munka vele pedig szórakoztató és haladós! Hidd el, hálás lesz érte neked! Egy vérbeli horgoló szeret megismerni minden újdonságot, ami a fonalakat illeti.

Vannak olyan szaküzletek, amik kifejezetten erre a típusú horgolásra specializálódtak, szívesen segítenek a válogatásban és tanácsokat adnak a megfelelő alapanyagok kiválasztásához. A képre kattintva elérheted az egyik ilyet.

1_5.png

2. Érdekes újdonságok

Aki horgol, az valószínűleg másban is kreatív. Ha pedig ezt a két dolgot összeköti, akkor garantáltan valami szuper dolgot tud alkotni. Ilyen érdekes újdonság a horgolható fa alapok, amelyeket szabadon dekorálhat, használhatja őket térben és síkban is, olyan dolgokat is kihozhat belőle, amire eddig még nem is gondolt. Ha egy horgoló a kezébe veszi ezeket a fa alapokat, tuti, hogy beindul a fantáziája. Készülhet belőle horgolt óra (igen, tényleg!), tároló, üzenőtábla, dobozka, ezernyi dolog. A horgolható fa alapokból csinos kis karácsonyi csomagot tudsz összeállítani. Nézd csak, mi minden készíthető vele:

4_2.png

3. Időspóroló kiegészítők

Vannak olyan horgolós projektek, ami mindenkinél bakancslistás. Ilyen például a puff készítés is. Melyik horgoló ne álmodott volna róla, hogy készít egy ilyen szuper trendi lakáskiegészítőt? Ha ehhez szeretnéd hozzásegíteni, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a kész puff alapokat, amik körbe horgolhatók, masszívak, így a megajándékozottnak már csak az elkészítésre kell koncentrálnia. Kihagyhatja az olyan problémásabb mozzanatokat, mint a mivel fogom a puffot megtölteni, ki fogja megvarrni a huzatot, és ehhez hasonló kérdések.

2_3.png

4. Ajándékcsomag a kedvenc témájához

Tudod például, hogy a horgoló szeretted táskákat készít a legszívesebben, akkor válogass össze egy kis csomagot táska kiegészítőkből. Kerülhet a csomagba táskafül fából vagy bőrből, horgolható táskaalap, csattok és kapcsok akár.

Nincs nagyobb öröm, amikor egy újabb képzeletbeli projekthez ott van minden apró kiegészítő, így már csak az alkotással kell foglalatoskodni. Biztos, hogy arról a táskáról mindig te fogsz eszébe jutni.

3_3.png

5. Workshop 

Egy horgoló mindig szívesen tanul valami újat! Nézz körül a környezetedben, biztos vagyok benne, hogy valamelyik helyi fonalbolt szervez kézimunkás workshopokat. Sőt, érdemes itt is kicsit kitolni a határokat! Az ismerősöd eddig csak horgolni tudott? Akkor fizesd be egy kötő tanfolyamra. A közös alkotás mindig ad valami nagyszerű új élményt és inspirációt a további alkotáshoz. Az ember azt érzi utána, hogy több lett tőle, mosolyog a lelke. Ezt az élményt ajándékozni pedig biztos siker!

5_3.png

Ez volt az én 5 tuti tippem horgolóknak történő ajándékozásra. A lényeg azonban mindig az, hogy az ajándék szívből jöjjön! 

Ha téged is érdekel az XL horgolás világa, akkor szeretettel várlak Facebook csoportomban, ahol egy fantasztikus, segítőkész közösségben tanulhatsz egészen az alapoktól.

18337369_1486402064745131_1143953017_n.jpg