Home Decor kicsiknek és nagyoknak

Bármitartó - modern horgolmányok

Így született nálam a tavasz

2018. február 21. - Bármitartó

Bár az időjárás igen cudar így február végén, de azért már érezzük, hogy nem tart ez sokáig. Még erőlködik egy utolsót a tél, utána viszont átadja helyét valami újnak. Nálam már bujkálnak elő a nárciszok és a jácintok a kertben, ők már érzik, hogy innen már nincs visszaút.

Egy kollekciókban gondolkodó alkotónál egy picit máshogy alakul az időbeosztás. Ahogy lemegy a karácsonyi hajtás, már nézegetem a naptárat, hogy a következő évben mikor is lesz húsvét például. Már tél közepén a következő szezon darabjait tervezgetem, először persze csak fejben. Körülbelül összeáll egy kép, és néha pedig beugrik egy-egy újabb ötlet. Minden ilyen ötletet lejegyzek, és addig gyúrom és finomítgatom, amíg nem lesz teljes az összhang. 

toj2.png

Ezt követően elindul a próba darabok megtervezése és legyártatása, egyúttal kitűzök egy céldátumot, hogy mikor szeretném megmutatni nektek az újdonságokat.

Amikor a nyers darabokat megkapom, akkor minden esetben tesztelem is őket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy gyakorlatilag elkészítek minimum egy-egy próba darabot. Ez egy nagyon fontos folyamat. Nem csak azért van rá szükség, hogy lássátok, mi mindent készíthettek majd ti is, hanem soha nem kerülhet ki olyan darab, ami nem hozza az általam elvárt szintet.

Azt szeretném, ha a Wood Stitch Collection horgolható fa alapok igazi élményt nyújtanának nektek, ezért különösen ügyelek rá, hogy jól használható, horgolási szempontból kivitelezhető legyen mindegyik forma. A tavaszi újdonságok között például három olyan is volt, amit újra kellett tervezni, mert nem voltam vele elégedett az első verzióban. 

Ez után megtervezem a képeket, amiket készíteni szeretnék az online katalógusomhoz. Vizualizálom a stílust, a háttereket, a színeket. Szerencsés helyzetben vagyok kisgyerekes anyukaként, mert gyakorlatilag nincs olyan tárgy vagy kellék, ami ne volna itthon egy-egy ilyen fotózáshoz. Ki hinné, hogy mire nem jó egy zacskó pillecukor vagy egy díszesebb szívószál akár :)

Nincs fotósom, magam készítek minden képet egy egyszerű telefonnal, minimális utómunkával. Idén első alkalommal felkértem három kézműves társamat, hogy az általuk készített ékszerekkel együtt fényképezhessem az elkészült darabokat. Az ő alkotásaik megszínesítik, kiegészítik és életre keltik az én munkáimat. Szeretem az ilyen együttműködéseket, és fontosnak is tartom. Így közösen tudjuk támogatni egymás munkáját.

A "Mandalás" tálcához SEra DSGN Jewelry and Orchideamania külön nekem tervezett egy csodálatos nyakláncot.
Ezt a tálcát különösen jó volt megalkotni. Az alapot pont úgy használtam, mint egy felnőtt színezőt. Előkerültek a filctollak és a színes ceruzák (mondom én, hogy könnyebb gyerekesként, mert tonnaszám van itthon), és nekiestem. Befejezés után még került rá némi repesztés, aranypor és lakk zárórétegként. Garantálom, hogy ez a része legalább annyira izgalmas lesz, mint maga a horgolás.


A "Folk" névre keresztelt horgolható fa alaphoz HéVIPart gyanta karkötőit kaptam kölcsön, amiben igazi csípős paprikákat és tyúktollat öntöttek formába. A népművészeti mintához egy hófehér fonalat használtam, törekedtem egy egyszerű, a hagyományos színeket tiszteletben tartó változatra, de el tudok képzelni egy színeiben ettől elrugaszkodott, teljesen modern változatot is.

A huncutul mosolygós, kawai stílusú szetthez pedig a KEMM Páratlan Műhely készített nekem hozzáillő parányi gyurmaékszereket. Szeretem ezeket a négy darabos kis szetteket, mert nagyon sok oldalúan használhatók. Ahogy a képeket is látszik, készíthetsz belőle poháralátét garnitúrát, ékszerdobozt, parányi faliképeket vagy egyéb dekorációkat is.

Húsvétra is gondolva több olyan darabot találtok, amivel kifejezetten erre az alkalomra készíthettek csodás dekorációkat vagy kellékeket. Számomra a legkedvesebb a "Multi-hole" forma, amely igazi dísze lehet az ünnepi asztalnak a beleültetett hímes tojásokkal, magasra horgolva, műanyag kémcsővel kiegészítve pedig több funkciós egyszerre, mert vázaként is megállja a helyét. Ezzel a formával még sok tervem van, nem kell elpakolni húsvét után sem, mutatok még majd hozzá ötleteket nektek. 

1_10.png

Nálunk az előszobában egy vázában lakik pár szép faág, amire mindig a szezonnak megfelelő felakasztható dekoráció kerül. Ebből a három darabos, áttört mintás tojásokból készül majd az idei. Ha szeretném visszafogott pasztell színekben, ha akarom merészebb élénk festékbe téved majd az ecsetem horgolás előtt. Még nem tudom, kicsit még töprengek rajta.

toj4.png

Nálunk a családban már hagyomány, hogy a kertben össznépi tojáskereső versenyt rendezünk. A megtalált apró dekor tojásokat mindenki kis kosárkába gyűjtögeti, a végén pedig egy nagyobb kosárba öntve "be lehet váltani" valami kedves, személyre szóló ajándékra. Idén a kislányom ilyen kosárkát fog kapni a keresgéléshez, amit évről évre egyre jobban élvez.

nyuszi2.png

A mostani kollekcióban először egy 3D-s darab is helyet kapott. Ez egy telefontartó, ami két részből áll, egymásba csúsztatva pedig egy praktikus állványt kapsz, amin például töltés közben pihenhet a készüléked.

Szóval, nálam így született a tavasz, és vele együtt ezek az izgalmas darabok. 

Képzeljétek, már azt is tudom, hogy nyárra mit hozok nektek. Egy picit eltérő lesz az eddigiektől, de ígérem, hogy legalább ennyire ötletes dolgok, és élmény lesz, hogy a kezeitek között válnak majd valódi, egyedi alkotássá!

Addig még azonban sok idő van, horgoljatok, alkossatok, kreatívkodjatok minél többet, akár a tavaszi kollekció újdonságaiból, amiket itt tudtok megvásárolni!

Ha pedig esetleg magáról a pólófonalas horgolásról szeretnétek többet tudni, és saját Bármitartót készítenétek , akkor a képre kattintva tudok csatlakozni a facebook csoportomhoz, ahol 4000 lelkes pólófonalas barátra lelhettek!

Youtube csatornámon pedig több mint 30, saját készítésű, ingyenes videóból tanulhatsz tőlem!

7_6.png

 

Nincs időm nyavalyogni, csak élni!

Emlékeztek még az Adj egy óra boldogságot! sorozatra? Nos, egy résszel még adósotok vagyok. Ezúttal Bojtor Verabellával  - Verabella ManuFAktúra - Second life of wood alkottunk egy közös Boldogság órát. 

Verabellát akkor ismertem meg, amikor a fával, mint alapanyag témában kerestem vendék írót. Ezt a korábbi bejegyzést itt olvashatjátok.

Bevallom már akkor megragadtak Verabella munkái. Karakter világában van valami meseszerű, végtelenül színes és hippis dolog, ami nekem nagyon átjön. Olyanok a festményei, mint, amikor tudod, hogy a sorok között is érdemes olvasnod, mert biztos, hogy találni fogsz valamit, valami piciri geget, valami aprócska üzenetet. Ezek a figurák nem követik a szabályokat, nincs bennük törvényszerű, egyszerűen spontánok, örömből születnek.

Ezt a világ nagyon szépen kiegészíthető pólófonallal és horgolással, mintha csak egymásnak találták volna ki őket. Izgatottan vártam, hogy mi kerül a horgolható fa alapra, és persze, hogy nem csalódtam. Egy kékes zöldes papagájpár pillantott rám, és micsoda pillantás volt ez.

2_8.png

Hamar tudtam, hogy valami nem szokványos színkombinációból fogok nekik fészket építeni. Némi hezitálást követően a hernyózöld-királykék-smaragdzöld triumvirátus győzött, és elkészült ez a közös Boldogság óra, melyet a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesületének szeretnénk felajánlani. 

Miért pont nekik? Az interjúból ez is kiderül.

1_9.png

Szentesi Eszter - Bármitartó: Korábban már írtál nekem egy vendég posztot, ami arról szólt, hogy mennyire időtálló a fa mint anyag. Hogyan jött az ötlet, hogy új életet adjál olyan fa anyagoknak, amik másoknak már értéktelenek lennének?

Bojtor Verabella: Az anyag nem  vész el, csak átalakul, szóval miért is ne adnék egy másik életet az elkopott tárgyaknak- szerintem ez a természetes, én csak osztozok a természetes folyamatokban mintegy részt vállalok belőlük. Azonkívül tetszik a fa mint anyag, de főleg amikor már kicsit megkopott, viseltes. Grafikusként a tökéletest szeretem a tökéletlennel összepasszítani, így valami számomra tetsző keletkezik.

Szentesi Eszter - Bármitartó: Az alkotásaidban van valami elemi vidámság. Nem tudom, hogy ez minek köszönhető, de a színek és a már-már groteszk figurákról nekem rögtön a mesék világa ugrik be. Mi adja az inspirációt, amikor neki állsz festeni?

Bojtor Verabella: Én nem vagyok non-stop vidám, a tiszta színek azok! A színek és a formák egymás mellé téve olyan hatást keltenek, ami engem reflektál, közvetítik az én életfilozófiámat: Élj most! 

26114169_2047041355573789_1897263241523096753_n.jpg

Szerintem  ez a lényeg: most ez van és éld meg most! Nyolc éve élek sclerosis multiplex-szel, ezt tanultam a betegségből, amikor képes vagyok megtenni valamit, megteszem. Mindig változik az állapotom, szóval résen kell lenni. Nincs időm nyavalyogni, csak élni. Nevezhető ez vidámságnak is, én inkább jelenlétnek hívnám - de nem szoktam megnevezni.

Ezt lehet kiolvasni az alkotásaimból, úgy a kicsikékből, mint a nagyméretű festményekből.

Mi adja az inspirációt? - hát ez komplex, ezek a figurák mind bennem élnek, igazából ők beszélnek helyettem.

27858647_2066769670267624_4167066570514948780_n.jpg

Szentesi Eszter - Bármitartó: Kinek szeretnéd felajánlani a közösen készített boldogság órát, és miért pont nekik?

Bojtor Verabella: Akiknek felajánlom, kedves barátaim és sorstársaim, azért nekik mert van egy kedves jelmondatuk a kreatív foglalkozáson: amikor újrahasznosítunk, mi is újra hasznosak vagyunk. Vidámsággal és egymásra figyeléssel reagálnak a kórságra, szerintem ez a helyes válasz, ha tényleg nyakig ér a "szituáció", nevetni kell és összefogni.

Szentesi Eszter - Bármitartó: Mi történik mostanában veled, mire készülsz a közel jövőben?

Bojtor Verabella: A legközelebbi tervem a most szombati (febr. 17.) Nyitott Műterem. Ilyenkor kipakolok minden fiókból ládából és polcról, összejövünk, és lehet matatni nézelődni kérdezgetni - persze vásárolni is.

Mindezt itt Szentendrén ahol élek és alkotok. Szóval a művész megtekinthető az élőhelyén. Szeretnék egy személyes kapcsolaton alapuló rendszert kiépíteni, mert minden amit csinálok egyszeri és személyre szabott.

27336188_2062905713987353_2305407392613766066_n.jpg

Mivel beteges vagyok nem ajánlott vásárokba járnom és fizikailag sem bírom. Szóval itt helyben megtekinthető minden, segítek válogatni, válaszolok a kérdésekre és iszunk egy bambit mindazokkal, akik eljönnek hozzám.

Valamint tervezek kettő könyvet megjelentetni idén, ebből a Manufaktúrán láthatóak a folyamatosan készülő grafikák a Mokka köz életéből.Ez felnőtt-képes-mesés-komoly-komolytalan könyv lesz a kávéról és a kávé szeretetéről. Annyiban kézműves, hogy 100, maximum 200 példány fog készülni, és kávéházakba szánom állandó lapozgatásra. A másik könyv még óriási titok.

27867928_2065371173740807_4399599096331408871_n.jpg

 

Verabella további munkáit itt találjátok.

Ha pedig a horgolásról szeretnél többet tudni, és saját Bármitartót készítenél magadnak, akkor a képre kattintva tudsz csatlakozni a facebook csoportomhoz, ahol 4000 lelkes pólófonalas barátra lelhetsz!

Youtube csatornámon pedig több mint 30, saját készítésű, ingyenes videóból tanulhatsz tőlem!

7_6.png

Transzferálás WSC horgolható fa alapra

Szeretem a transzferálást! Szuper technika, házi körülmények között is abszolút kivitelezhető, jól variálható különböző anyagokkal.

Nekem evidens, hogy a Wood Stitch Collection horgolható fa alapokra használom a legtöbbet, és titeket is arra biztatlak, hogy próbáljátok ki rá, mert nagyon kitágítja a határokat, a transzferált minta utána festhető, színezhető, szóval sokrétű, élményt adó az alkotási folyamat ezzel a technikával. A legkedvesebb Bármitartóm is transzfer technikával készült, igazi öröm számomra, hogy megmutathatom nektek:

9_1.png

Ebben a posztban megnézzük, hogy mik a szükséges eszközök, és lépésről-lépésre leírom a transzferálás folyamatát, és azt, hogy mire figyelj közben.

Mi is az a transzferálás?

Transzferálásnak nevezzük azt a technikát, amikor egy grafikát, képet vagy szöveget egy tárgyra másolunk. Ez többféle módon lehetséges. Mi most az illóolajos technikával fogunk részletesebben megismerkedni. 

Szükséges eszközök

- 100% illóolaj vagy transzfer oldat.

Nekem a Pentart transzfer oldata tökéletesen bevált erre a célra. Hobbiboltokban beszerezhető, 800 ft körüli áron kapható és nagyon sokáig elég. Kb. másfél éve vettem, de még mindig félig van. Na jó, nyilván nem használom minden nap, de hát akkor is. Így néz ki, ha keresnéd:
img_1441.JPG - fa spatula vagy kanál

Ezzel fogjuk átdörzsölni a mintát a horgolható fa alapra. Spatulát gyógyszertárban fillérekért lehet kapni darabra, de egy kiskanál domború fele is tökéletes a célra.

ro-ial-maxi-fa-spatula-100-db-a13506.jpg

- kinyomtatott grafika vagy felirat

A grafika lehet fekete-fehér vagy színes is, a lényeg, hogy lézernyomtatóval készüljön. Ha feliratot szeretnél, akkor fontos, hogy előtte tükröznöd kell, hiszen csak úgy lesz majd olvasható az elkészült alkotáson. Nézd át az egész grafikát részletesen, ha van rajta pl. óra, újság, dátum akkor is tükrözd, mert furán fog kinézni. Tükrözéshez a Paint program tökéletesen megfelel. Ezt ne felejtsd el, mert elég kevesen tudnak tükörírást olvasni :)  A tapasztalatom az, hogy konkrétan fotó kinyomtatva (pl. nagyi az unokával) nem jól transzferálható. Inkább a vonalrajzok alkalmasak erre a célra.

- maszkoló szalag

Ezzel fogod a képet rögzíteni a felületen, hogy ne csúszkáljon. Használhatsz sima celluxot is, mert a maszkolószalag nyilván nem egy alapvető, otthon fellelhető eszköz, pár alkotásért pedig nem biztos, hogy megéri megvenni egy egész tekercset. Ebben az esetben viszont légy óvatos, a cellux hajlamos letépni a festéket a felületről, ha az nem száradt meg teljesen.

- fültisztító pálcika

Ehhez nincs mit hozzátenni igazából, biztos van otthon mindenkinél. Ezzel fogjuk átitatni a transzfer folyadékkal a grafikát.

fultisztitas_1.jpg

A transzferálás folyamata

1) A horgolható fa alapot lehetőség szerint világos színnel alapozd le. Ehhez jó bármilyen akril-, tábla-, hobbifesték. A transzferálás natúr fa felületre is működni fog, de festetten sokkal jobban fog mutatni. Az alapozó réteget hagyd tökéletesen megszáradni, egyáltalán ne ragadjon. Ha szükséges, a folyamatot meggyorsíthatod hajszárítózással. Amikor a papírral együtt feljön a festék is a fáról, az csalódás, úgyhogy tényleg légy türelmes.

2) A grafikát vagy szöveget vágd körbe, hogy kényelmes méretű legyen. Hagyj a széleknél 1-2 cm-t, hogy legyen hova ragasztani a celluxot.

3) Helyezd a képet a horgolható fa alapra. A nyomtatott fele nézzen a fa felé. Jól gondold meg, hogy jó helyre kerül-e, ha elkezdted a transzferálást, már nem tudsz rajta javítani utólag.

4) Ragaszd le 2-3 helyen a grafikát, hogy ne csúszkáljon, a ragasztó ne lógjon bele a képbe.  Ha elcsúszik mégis, akkor nem lesz szép a végeredmény, vedd komolyan ezt a lépést, nem elég, ha csak kézzel lefogod. Érdemes viszont kukucskálási lehetőséget hagynod magadnak, főleg nagyobb grafikáknál be-be szoktam pillantani a papír alá, hogy mindenhol sikeres volt-e a minta átjuttatása a fára.

5) A fültisztító pálcikát mártsd bele a transzfer folyadékba, majd óvatosan simítsd át a nyomtatott képet a papíron. Próbálj egyenletesen dolgozni. Ha túl sok folyadék jut egy helyre, akkor a kontúrok megfolynak, nem lesz szép.

7_5.png

6) Ha az egész felületet átitattad, akkor a spatula vagy kanál segítségével dörzsöld át a papírt mindenhol, ahol nyomtatás van. Ha nagy a kép, akkor érdemes akár több részletben dolgozni az átitatás-átdörzsölés fázisokkal. Ilyenkor lehet egy kicsit kukucskálni, hogy hogy megy a munka. Ilyenkor extrára figyelj, hogy a kép egy picit se csússzon el! Ha valahol nem elég erős, akkor oda nyugodtan visszatérhetsz egy újabb átdörzsölésre.

4_6.png

7) Ha készen vagy, akkor távolítsd el a ragasztót és a papírt. Ha szeretnéd, festéssel teheted még egyedibbé a képet. A felületet pedig lakkozással tartósabbá varázsolhatod.

6_5.png

8_4.png

8) Ezután már csak a fonalakat kell kiválasztanod, és indulhat a horgolás része is a dolognak.

2.jpg

Végül mutatnék még pár ötletébresztő alkotást, ami transzfer technikával készült WSC horgolható fa alapra.

A WSC horgolható fa alapok nagyon sokféle kézműves technikával dekorálhatók. Egy korábbi részben a decoupage technikával dekoráltuk. Azt a részt itt olvashatod.

Ha szeretnél a horgolásról többet tudni, és saját Bármitartót készítenél magadnak, akkor a képre kattintva tudsz csatlakozni a facebook csoportomhoz, ahol 4000 lelkes pólófonalas barátra lelhetsz!

Youtube csatornámon pedig több mint 30, saját készítésű, ingyenes videóból tanulhatsz tőlem!

7_6.png

 

7 érdekes projekt pólófonalból

Biztos láttál már pólófonalból készült szőnyeget, tárolókosarat, netán még ékszert, táskát is. Ez a vastag fonal fajta kifejezetten alkalmas ezek elkészítésére. A belőle készült tárgyak rusztikusak, de éppen ezért az otthonosság érzetét keltik. Mivel megszámlálhatatlan mintával és színárnyalatban beszerezhető, ezért bármilyen stílusú otthonhoz passzolhat a minimáltól egészen a bohémig.

Gondoltad volna azonban, hogy nem csak a fent felsorolt dolgokat tudod belőle elkészíteni? Ebben a bejegyzésben 7 érdekes projektet hoztam számodra inspirációnak.

1. Képkeret a legkisebbek alkotásaihoz

Ha drót köré horgolod a pólófonalat, és egy csipeszt rögzítesz rá, akkor a remek kiegészítője lehet a gyerekszobának. Váltogathatod rajta a csemete aktuális rajzait vagy fényképeit. Visszafogottabb színekben a lakás többi helyiségének látványos kiegészítője lehet.

6_4.png

2. Ajándékcsomagolás

A pólófonal kiválóan alkalmas ajándékcsomagoláshoz. Akkor jöttem rá erre, amikor egyszer elfogyott az ajándékkötöző szalag. Azóta is ezt használom inkább.
Ezeknek a pompomoknak az elkészítését ebből a videóból sajátíthatod el.

1_8.png

3. Mini kert

Egy kiürült kávékapszulát körbehorgoltam pólófonallal, majd megtöltöttem egy-két evőkanál földdel és pozsgásokat ültettem bele. Nézd csak milyen jól mutat esküvői környezetben köszönet ajándékként is.
(A mini kert már fél éve készült, de azóta is csodásan van, néha egy kávéskanál vizet kap)

3_6.png

5_5.png

4. Maxigurumi figurák

A pólófonalat ugyanúgy használhatod amigurumi figurák elkészítéséhez, ha elég egyenletes. A belőle készült figura jóval nagyobb lesz, és persze súlyosabb is, lényegesen több tömőanyagra lesz hozzá szükséged, ezzel mindenképpen számolj. A súlya miatt inkább egy jópofa kiegészítője lesz a gyerekszobának, valószínűleg nem lesz belőle hurcolós barát :)

8_3.png

5. Kerti lámpás

Ehhez mindössze egy befőttes üvegre lesz szükséged, és egy teamécsesre vagy annak elemes változatára. Az üveget félig vagy teljesen is körbehorgolhatod. Egy-egy hosszabb szál lesz az akasztója, apróbb darabokból készült rojtokkal tudod díszíteni. Egy kerti születésnapi buli remek kiegészítői lehetnek ezek a lámpások.

7_4.png

6. Fejlesztő eszköz

A Kék Erdő Alapítványnak készítettem ezeket a színes fejlesztő eszközöket. Ők szenzoros integráció zavarral élő gyerekeknek nyújtanak segítséget. Fa karikára horgoltam a pólófonalat, és hosszú szálakat hagytam rajta. Lehet vele színeket tanulni, táncolni, vidámkodni, tapintás érzékelő játékokhoz használni, évszakokat megjeleníteni, sokféle fejlesztő feladatra alkalmas. 

2_6.png

7. Hangszer

Szeretem a pisztáciát, de annyi héj marad utána, amit kár kidobni. Pólófonalból horgoltam egy ilyen "körtemuzsikát". Beletöltöttem a pisztácia héjakat. Megrázva esőszerű hangot ad. Ritmus játékok, közös zenélések, éneklések vidám kiegészítője.

4_5.png

Remélem ezzel a 7 érdekes projekttel kedvet kaptál, hogy horgolótűt ragadj!

Ha még nincs pólófonalad, akkor ezt a webáruházat szívesen javaslom a beszerzéshez.

Ha pedig segítség kell a kezdő lépésekhez, szeretettel várlak a csoportomba, ahová itt tudsz jelentkezni.

Vizuális típus vagy? Youtube csatornámon több, mint 30 érthető, ingyenes oktató videóval várlak. Ne felejts el feliratkozni :)

18337369_1486402064745131_1143953017_n.jpg

7+1 tipp a praktikus hobbisarok kialakításához

Biztos sokan ismeritek azt a Facebookon terjedő videót, amiben egy hölgy kinyit egy fehér szekrényt, sőt, inkább kihajtogat, és egyszer csak sok-sok polc, fiók és egyéb tároló lehetőség bukkan elő a katonásan rendezett millió kézműves cuccának ( lásd pl. ezt).

Ilyenre nyilván minden alkotni és kézműveskedni szerető ember vágyik. Kicsit körülnéztem, hogy mennyibe kerül egy ilyen varázsszekrény, de hamar rá kellett jönnöm, hogy az 1500 és 2000 dollár közötti összeg nekem egy picit sok. Ezért ki kellett találnom valami költség barátabb megoldást.

kepkivagas.JPG

(fotó forrása: www.theoriginalscrapbox.com)

Miért van szükség hobbisarokra?

Biztos tudjátok, hogy milyen az, amikor semennyi hely nem elég a hobbi felszerelésnek. A lakás minden pontján felbukkan belőle egy tekintélyesebb adag. Előbb-utóbb kialakul egy festékes kupac a konyhapulton, vagy dobozok lesznek az ágy alatt tele fonalakkal. Emiatt néha bizony a családtagok neheztelő pillantásaival is szembe kell néznünk, hogy például még a ruhásszekrényben is osztozniuk kell pár darab oda nem illő tárolóval.

Nálam is ez volt, szép lassan elárasztotta a lakást a hobbim, majd, mikor ez lett a munkám is, még inkább tarthatatlanabb lett a helyzet. Ebből elég! - mondtam egy szép napon, és elkezdtem tervezgetni a mindenkinek elfogadható, esztétikus és kényelmes megoldást. A sárga-kék áruház kínálatát kellőképpen elérhetőnek ítéltem minden szempontból, így a hozzávalókat onnan szereztem be.

2018-01-15_14_18_51.jpg

Szeretném veletek megosztani a saját szempontjaimat a kialakítással kapcsolatban. Nem mondom, hogy ez az örök érvényű szent grál a témában, de biztos lesz benne pár megfontolandó szempont a számotokra. 

1. Gondold végig egészben!

A legelső lépés, hogy tervezd meg a főbb kritériumokat, majd ezt bontsd kisebb elemekre. Kérdezd meg magadtól, hogy mivel is foglalkozol tulajdonképpen, és gondold végig, hogy ez milyen hely kialakítást igényel. Teljesen más műhelyre van szüksége egy süthető gyurmából készült ékszereket készítő alkotónak vagy egy főleg decoupage tárgyakat készítőnek. Ne felejtkezz el a megfelelő megvilágításról sem!

Például én pólófonalból horgolok. A gombolyagok nagyok, sok is van belőle. Szeretem, ha szem előtt vannak, nem akarom eldugni őket. Laktak már a szekrényben dobozban is, de valahogy kevésbé jött az inspiráció, ha nem láttam őket. 

Maga a horgolás nem egy széken, asztalnál ülős tevékenység, legalább is nálam. Ezért tudtam, hogy klasszikus munkaasztalra nincsen szükségem. Viszont az elkészült Bármitartókat és az egyéb megrendeléseket csomagolnom kell, ezért egy egybefüggő kb. másfél méteres pultra szükségem lesz. Szerencsére ez már adott volt, 3 db fiókos komód összetolásával alakítottam ki a munkafelületet, és e köré építetkeztem a továbbiakban.

2. Bontsd részekre!

Sorold fel, hogy melyek azok az eszközök, amik mindig kéznél kell, hogy legyenek. Nekem pl. a horgolótűk és az olló az állandó, nélkülözhetetlen barátaim. Ezeknek kell, hogy legyen fix helyük. Bosszantó, ha nem találom, ezért törekszem is arra, hogy használat után mindegyiket visszategyem a helyére. Jó, ha mindig van a hobbisaroknál toll és jegyzetpapír is, lehet rá ötletelni vagy egy-egy befutó telefonhívásnál sem kell keresgélni.

Mennyi apróságod van? Nálam főleg szalagok, gombok, biléták, de milliónyi egyéb kütyüm is van, ezért szükséges volt, hogy legyen egy több rekeszes apróság tárolóm. 

2018-01-15_14_19_33.jpg

3. Gondolj a jövőre is!

Kell a hely a nagyobb méretű alapanyagoknak, kész műveknek, eszközöknek is. Nálam egy jól variálható fiókos rendszer vált be. Így kis helyen 12 féle dolgot is tárolhatok, szépen rendszerezve. Ezeket a fiókokat fel is lehet címkézni, hogy még inkább megkönnyítsük a saját dolgunkat, de akár a fiókon belül is lehet rendszerezőket használni. Az sem baj, ha most még nem töltöd tele az összeset. Gondolj a jövőre is!

2018-01-15_14_19_08.jpg

4. Használd a falat is!

Tárolásra kihasználhatod a szabad falfelületeket is, és ne csak polcokban gondolkodj! Az említett áruháznak például létezik egy moduláris, szabadon alakítható falitábla rendszere. Az alaptáblára az igényeid szerint kerülhetnek kampók, csipeszek, és egyéb apróságok számára ötletes kiegészítők.

2018-01-15_14_16_59.jpg

5. Tedd személyessé!

Egy jó kézműves műhely nem csak az eszközeidnek biztosít megfelelő helyet, hanem teljesen te vagy. Ebbe pedig beletartoznak a legszemélyesebb dolgok is. Nálam pl. pár fénykép, amire jó napközben rápillantani, és a saját magam által készített alkotások is részben esztétikai, részben praktikus célokat szolgálnak. Gondoskodj róla, hogy mindig öröm legyen itt dolgozni! Ha vannak natúr fából készült elemek, akkor fesd vagy pácold le őket, legyen minden a saját személyiségedhez igazítva. Szereted a színeket? Használd őket bátran! Ha visszafogottabb stílusú vagy, akkor legyen ez a te pasztell világod!

6. Használj ki minden helyet!

Nekem például a csomagolásra szolgáló selyempapírok tárolása okozott gondot. Sérülékeny, gyűrődik, vékony, sehol sem találta meg eddig a helyét. Végül a két polc konzol közé helyeztem egy rudat, amire tökéletesen ráillik, kéznél van, és praktikusan kezelhető lett. A rúd végére pedig a csomagolásnál szintén használt szalagjaim is felfértek.

2018-01-15_14_18_41.jpg

7. Gondolkodj gyakorlatiasan!

Vannak olyan dolgok, amire egy alkotósarok kialakítása során nem is gondolsz először, pedig a mindennapi munka során biztos, hogy szükséged lesz rá. Bármi is a hobbid, tuti, hogy keletkezik hulladék. Ennek egy része akár újra alapanyag lehet, egy része pedig ténylegesen szemét. Evidensnek tűnik, de legyen kézközelben egy szemetes, mert roppant idegesítő, amikor nincs hova kidobni a keletkezett hulladékot. Nálam erre a pulton egy műanyag doboz lett rendszeresítve, így nem kell hajolgatnom. Mindenki tudja itthon, hogy, ami abba került, az vihető a nagy kukába. Rengeteg kisebb-nagyobb fonal darab is keletkezik. Ezeket egy nagy horgolt kosárba gyűjtöm, és néha átnézem. Például egy-egy masni készítéséhez még tökéletesen jók a kisebb darabok is, nagyobb munkát azonban már nem lehet vele elkezdeni.

+1 Legyen egy őrangyalod!

Ezt a táblát egy barátnőm készítette szülinapomra. Rögtön tudtam, hogy itt lesz a helye. Engem ábrázol a fonalaimmal és a horgolótűimmel. Egy igazi kabala, egy általad választott emblematikus darab érzelmileg fontos része lehet a műhelyednek.

2018-01-15_14_19_21.jpg

 

Ezek voltak a személyes ötleteim egy praktikus hobbi sarok kialakításához. A legfontosabb azonban az, hogy alkoss szeretettel, és érezd jól magad!

Már van hobbi kuckód? Mutasd meg a Tiedet, kíváncsi vagyok rá!

Még csak tervezgeted? Vágj bele bátran, nagyszerű érzés lesz, ha elkészül!

Ha a pólófonal szeretnél többet tudni, vagy szívesen készítenél tárolókosarakat például a saját hobbi kuckódba, akkor szeretettel várlak a csoportomba is:

18302244_1486402074745130_731130022_n.jpg