Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Bármitartó

Csicsergős falikép

Tavaszra hangolódva DIY sorozat - 1. rész

2018. március 14. - Bármitartó

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem a sapka egy életmentő eszköz. Reggel, amikor elviszem a gyermekemet oviba, vagy délután, amikor hozom haza, csak felkapom, és már megyünk is. Mindegy, hogy milyen a hajam alatta, hogy volt-e időm megmosni, a sapka, mint egy jó barát segít nekem, leplezi a néha napján előforduló lustaságomat időhiányomat.

Na már most, itt van ez a tavasz dolog, amit egyrészt élvezek, mert csicsergés, zöldülés, szirmok és bimbók vesznek végre körül, de bizony ilyenkor meg kell válnom a jó barátomtól, aki hűséges társam volt pár hónapon keresztül. Legközelebb ősszel fogunk megint együtt bandázni napi szinten.

Apropó csicsergés. Valaki megkérdezte, hogy az egyik videóm alatt valódi madárcsicsergés hallható-e. Bizony az. Ha az ember a külvárosban lakik, akkor hajlamos egy idő után habituálódni a gyakran hallott dolgokhoz. (Halkan megsúgom, hogy Ilyen például a hátsó szomszédok állandó óbégatása is, mondjuk az érthető módon kevésbé csodás, mint a madarak énekes köszöntője)

Ma egy igazi tavaszi DIY projektet hoztam nektek, amivel például a reggeli madárcsicsergést is remekül lehet tartósítani és állandóra becsempészni az otthonotokba.

Sőt! Ez a bejegyzés a három héten át tartó, tavaszi DIY sorozatom első része.

Ilyen fali dekorációt fogunk a mai részben készíteni:
12_1.png

A WSC horgolható fa alapokban az a nagyszerű, hogy nem csak stabil kosarakat és tárolókat készíthettek belőle, hanem ugyanúgy alkalmazhatjátok síkban is, így fali dekorációk, üzenőtáblák, képek is születhetnek úgy, hogy több kézműves technikát ötvözhettek egymással. A fára szabadon festhettek és stencilezhettek is, ahogy ennél a projektnél is tesszük majd.

Szükséges eszközök:

Elkészítés

1. lépés

A WSC horgolható fa alap felületét töröljük át egy éppen csak nedves, jól kinyomkodott szivaccsal. Cseppentsünk a felületre az antikzöld fapácból, és ecsettel oszlassuk el, fessük le az alap egész felületét.

A nedves felület miatt a pác szépen terül, és hamar beszívódik. Ha a száradás folyamatát szeretnénk felgyorsítani, akkor ezt hajszárító segítségével megtehetjük.

2. lépés

A választott stencilt dekortapasz vagy maszkolószalag segítségével rögzítsük a fa felületére. Fontos, hogy a stencil ne csúszkáljon festés közben.

Száraz, lehetőleg kifejezetten stencilezésre hivatott ecsetet mártsunk világos színű (nálam ez egy jégkék árnyalat volt) akril festékbe, és finom ütögetős mozdulatokkal vigyük fel a mintát. Ha nincs stencil ecsetünk, akkor egy darab szivaccsal is dolgozhatunk.

Ne hígítsuk a festéket vízzel, mert a minta meg fog folyni tőle. Az ecseten ne legyen egyszerre túl sok festék, inkább többször mártsuk újra festékbe.

Ha készen vagyunk, akkor vegyük le a stencilt. A minta egyes részeit kiemelhetjük még szürkés árnyalatokkal. Ettől egy kicsit plasztikusabb lesz a végeredmény. Hagyjuk teljesen megszáradni a festéket.

 3. lépés

Finom csiszoló vászon segítségével koptassuk meg helyenként a pácolt felületet, majd egy puha rongy darab segítségével vigyük fel az antikoló pasztát ezekre a részekre.

Ettől az összhatás enyhén öregített, érdekes hatásúvá válik. A fa alapunk készen áll a horgolásra.

nevtelen_terv_5.png

4. lépés

Válasszuk ki, hogy milyen fonalakkal szeretnénk horgolni. Nekem most két szürke árnyalatra és egy fáradt kék gombolyagra esett a választásom.

A világosabb szürke és a kék pólófonal, a sötétebb szürke pedig szalagfonal. Ezek jól illenek a fa alap hangulatához és visszaköszön majd benne a madarak kékje is.

Először egy 5,5 méretű tűvel horgoljuk körbe a fa alapot egy rp sorral. Az utolsó szemet az elsőhöz kúszószemmel kapcsoljuk, váltsunk színt.

9_2.png

 5. lépés

A horgolás második sorában a rp - 5 erp egy szembe horgolva - rp minta ismétlődik. Ettől egy szép, antik képkeretre emlékeztető mintát kapunk, ami jól illik a koptatott fa felületéhez.

Ha szükségesnek érezzük, akkor ebben a sorban válthatunk nagyobb tűre, de a szalagfonal remekül horgolható 5,5 méretűvel is.

Ha ebben a sorban is pólófonallal dolgozol majd, akkor a rp - 3 erp egy szembe horgolva - rp minta célravezetőbb lesz (vastagabb a fonal miatt) 

10_1.png

6. lépés

Az első és a második horgolt sorunk között varrásszerűen bújtassuk át a fáradt kék pólófonalat oda-vissza. A dekorációnk alján kössünk egy csinos masnit a fonal két végéből. Készítsünk rá akasztót is egy kisebb darab fonalból.

11_1.png

7. lépés

Örüljünk, hogy valami igazán egyedit hoztunk létre :)

12_1.png

Találkozzunk a jövő héten is!

Addig is szívesen látlak zárt facebook csoportomban, ahol több mint 4000 pólófonal rajongónak mutathatod meg alkotásodat, kérhetsz technikai tanácsot, ismerkedhetsz hasonló "fonal bolondokkal". 
A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha még csak ismerkedsz a pólófonallal, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a youtube csatornámat, ahol több mint 30 érthető, ingyenes, saját gyártású videóval vezetlek be a pólófonalas horgolás rejtelmeibe lépésről-lépésre. Érdemes feliratkozni, így nem maradsz le egyetlen új részről sem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr5913738266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása