Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Így számolj alapanyag költséget, ha pólófonalból horgolsz megrendelésre

2018. június 12. - Bármitartó

Ez most egy teljesen rendhagyó poszt lesz. Nyugi, nem lettem valami megszállott matematika őrült, sem tanácsadó, semmi ilyesmi. Egyszerűen csak többször felmerült már ez a kérdés a csoportomban, ezért gondoltam, írok nektek pár sort a témában.

Azt látom, hogy a pólófonal (vele együtt a zsinórfonal, szalagfonal, fettuccia fonal...) egyre népszerűbb, és ennek köszönhetően egyre többen horgolnak eladásra is. Mert csak gyűlik-gyűlik a kész munka, a rokonoktól, barátoktól kezdve a szomszéd néniig már mindenki kapott egy-egy kosárkát, de a gondolat még mindig ott motoszkál a fejben, és a kéz már nyúl is a horgolótű után. Egy újabb darab van születőben... Kinek ismerős ez a szituáció?

Adott egy jó nagy gombolyag, amiből készítettél egy szép kosarat, de fogalmad sincsen, hogy hogyan tudnád az alapanyag költséget kiszámolni? Most nem arra gondolok, hogy betippeled, hogy kb. a harmada fogyott el, hanem arra, amikor forintra pontosan meg tudod mondani, hogy az a tároló neked bizony mennyibe került.

A másik ilyen kérdés, amikor előre szeretné tudni a megrendelő, hogy egy 18 cm széles, 8 cm magas kosárka mennyibe fog kerülni. Meg tudnád mondani fejből?

20180611_120036.jpg

Miért fontos ez egyáltalán?

Mert az alapanyag költsége nagyon sok mindent befolyásol a végső árad kialakításánál, kihagyhatatlan, hogy tisztába legyél vele.

Itt most nem mennék bele a (neked is) jó árazás többi kritériumába (munkaidő, profit, kata, áfa, rezsi és társai kérdéskörbe), és a hobbi készítő és az ebből (akár részben) megélni akaró alkotó közötti eltérésekbe, számlaadás, adózás és egyéb finomságokba. Ezeket mindenki döntse el maga, hogy hogyan tovább...

Azt a régi elavult kitalációt pedig, hogy az alapanyag árát megszorzod hárommal, és megkapod az végső eladási áradat, végleg felejtsd el, mintha nem is lett volna! Totális tévút...

Maradjunk tisztán csak az alapanyagnál most!

Első lépésként egy egyszerű konyhamérlegen mérd le az adott bontatlan gombolyagot, amiből dolgozni fogsz. Jelen esetben az enyém 736 grammos volt.

20180611_115108.jpg

Utána vágj le pontosan egy métert, és tedd azt is a mérlegre. Ebből a napsárga fonalból egy méter 5 grammot nyom.

20180611_115159.jpg

Mit tudtam meg ebből a két egyszerű lépésből?

Sok mindent!

Például ki tudom számolni, hogy a nagy tekercsen 147 méter fonal van.

Így azt is meg tudom már mondani, hogy 1 méter fonal 13,5 ft-omba került.

A következő lépésként horgoltam belőle. Jelenleg egy kör alapot, de természetesen lehetne ez egy teljes kosár is. A kész munkám 52 gramm lett, vagyis már azt is tudom, hogy 10,4 méter fonalat használtam fel, ami pontosan 140 forintomba került.

20180611_115250.jpg

Sőt! Még tovább is mehetünk. Egy harminc szemes kör alaphoz összesen 90 szemet horgoltam (6+12+18+24+30=90), amihez 10,4 méter fonalat használtam fel. Vagyis 1 horgolt szem kerekítve 12 cm fonalat vesz fel, és 1,6 Ft-ba került.

20180611_120036.jpg

Így a fenti példánál maradva egy 18 cm széles, 8 cm magas kosár alapanyagköltsége tehát így áll össze:

- 30 szemes köralap (90 szem összesen)+az oldal fala 4 sor (4x30 szem) + 1 sor perem horgolás 

- ez szemekre felszorozva 240 horgolt szem.

Vagyis ennek a kosárnak az alapanyag szükséglete 28,8 méter, alapanyag költsége pedig 384 ft volt.

(Ha több színből dolgozol, akkor vissza fele is mérheted a nagy gombolyagot a számoláshoz (mennyi maradt a végén a tekercsen súlyban). Ha WSC horgolható fa alapot is használsz a kosár készítésnél, akkor annak a súlyát is előre le tudod mérni, és levonni a kész munka súlyából.)

Nem életszerű? Lehet.

Sőt, egész biztos, hogy nem fogsz minden egyes kosarat, táskát, szőnyeget lemérni, mint ahogy én sem teszem, de egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni, már csak a kíváncsiság miatt is, hogy az adott darab pontosan mennyibe is került. Hidd el, segít majd tisztábban látni az árazással kapcsolatos dolgokat!

Kíváncsi vagyok rád! Ha szeretnéd beszélgetni a témáról, vagy tanulnál, akkor szívesen látlak facebook oldalamon, a csoportomban, instagramon,  youtube-csatornámon!

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr6914040504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prim 2018.06.13. 12:40:46

Van olyan mérleg is amivel tized gramm pontosan lehet mérni. Azzzal még ponosabban meg lehet állapitani a valós felhasználást. Ebayról kb kétezer forintból megvan.