Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Így készíts fára horgolt karácsonyfa díszeket!

2018. november 09. - Bármitartó

Kicsi a bors, de erős. Ezt szoktam mondani a WSC termékcsalád legkisebb, mindössze 8,5 cm-es tagjáról. Sok mindent kezdhetsz vele, készülhet belőle pöttöm Bármitartó, de akár mini fali dekorációk, poháralátétek is.

Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, ugye, nem árulok el nagy titkot, hogy mire a legalkalmasabb ;)

Használd ki az időt, most még nincs rohanás, utolsó perces készülődés, egy kis kreatívkodás pedig a lelkednek is jót tesz majd!

karacsonyi_disz18.jpg

A mai poszt különleges, mert Botos-Bessenyei Tímeától, a Szivárványmami horgolt dekor alkotójától sajátíthatjátok el, hogy hogyan tudtok ezekből a tenyérnyi, natúr horgolható fa alapokból igazi ünnepi hangulatú díszeket készíteni.

Timi lépésről-lépésre vezet titeket, így könnyű lesz elsajátítani a technikát. Kezdő horgolóknak is jó szívvel ajánlom ezt a projektet.

Timi műhelyében egyébként csodálatos amigurumi figurák, horgolt babák, bájos és vidám gyerekszobai kiegészítők, szőnyegek, tárolók, táskák készülnek a legnagyobb szeretettel. Nézzétek csak, milyen csodákat alkot:

nevtelen_terv_10.png

Timi útmutatója a horgolt díszekhez:

Amire szükséged lesz:


- 2 db ecsetre (egy keményebb sörtéjűre és egy puhábbra)
- tetszőleges szalvétára a dekupázsoláshoz
- kb. 4 m tetszőleges pólófonalra (díszenként értendő)
- 8,5 cm-es, kör alakú WSC horgolható fa alapra
- dekupázsragasztóra
- 5,5-es és 6 -os méretű horgolótűre

1a83a374ecf65642400a3cb249a4183872ef19f8.jpg

1. lépés

Előkészíted a kellékeket, majd első lépésként a fa alapot ráhelyezed a szalvéta tetszőleges részére attól függően, hogy milyen mintát szeretnél viszontlátni a díszeden. Ezt körberajzolod egy toll segítségével, aztán körbevágod ollóval a megrajzolt vonal mentén.2. lépés

Amikor megkaptad a szalvétakorongot, lefejted a legfelső mintás réteget, amit majd rá fogsz ragasztani a fa alapra. Ne ijedj meg, ez egy hártya vékony réteg lesz. Éppen ezért lesz olyan természetes hatású a fa alapon. Nagyon óvatosan dolgozz vele, mert könnyen szakad!

karacsonyi_disz4.JPG

3. lépés

Következő lépésként a dekupázs ragasztót és a keményebb sörtéjű ecsetet fogod használni a fa alapon.

Határozott mozdulatokkal egy vékony rétegben vidd fel a ragasztót. Válassz jobb minőségű dekupázs ragasztót annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény.


Gyorsan kell dolgozz, mert elég hamar szárad a ragasztó, és ebben az esetben a furatokra is figyelni kell, mert a lyukacskák összegyűjtik az anyagot.


Amikor ezzel megvagy óvatosan helyezd rá a vékony szalvétaréteget, és simítsd el az ujjaiddal hogy mindenhol ráragadjon a szalvéta a felületre.


Most következik a fedő réteg felvitele, amit a puhább ecsettel végezz el, hogy ne sértsd meg a szalvétát. Középről kifelé haladj óvatos mozdulatokkal. Ettől szép fényes lesz a felület és rá is simul a fára.


A széléről se feledkezz meg,mert ha nem dolgozod el szépen, horgolásnál felválhat a szalvéta! A furatokat az ecset végével szurkáld át előre, ne száradás után bajlódj vele.


Száradni én egy éjszakát hagytam, de szerintem 1-2 óra alatt is megszárad!


Hurrá már majdnem készen vagy a díszeddel, mindjárt kezdődhet a horgolás!4. lépés

A két horgolótűre és a pólófonalra lesz szükséged.
A 5,5-es horgolótűt csak arra használom hogy a furatokon áthúzzam a pólófonalat, a szemeket a 6-os tűvel készítem.


Kezdésnél arra kell figyelned, hogy az első szemet mindig abba a furatba kezd, ahol a díszed akasztója szeretnéd, hogy legyen. A fa alapon alulról húzd át az első szemet, aztán balra haladva  sima rövidpálcákkal készítsd el az első sort, majd zárd le egy kúszószemmel.5. lépés

A második sorban végig kúszószemmel haladj. Így kapja meg a dísz a keretét.


Az akasztóját mindig az utolsó szemből alakítsd ki, hagyj rá annyi fonalat, amilyen hosszúra szeretnéd, majd a fonalvéget gondosan dolgozd el. A felesleget pedig levághatod.


Íme elkészültek a díszek, leld örömöd bennük!
Remélem hozzájárultam ahhoz hogy varázslatos legyen a karácsonyi készülődés!

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.


Szeretnél többet tudni a horgolható fa alapokról? Szívesen készítenél belőlük ötletes ajándékokat?

Szeretettel várlak a Horgolj fára! csoportban vagy találkozhatunk ezeken a helyeken is:

yt_banner.JPG

fb_banner.JPG

Horgolj velünk karácsonyra! - 4. rész

Galléros gyerek sál

Elkezdődött a november is, és még mindig közel 20 fokok vannak, de ugye senki nem hiszi, hogy ez örökre így marad? Ideje felkészülni a hűvösebb időkre is.

A horgoló anyukáknak van egy olyan plusz szuperképessége, hogy maguk tudják elkészíteni a csemeték téli túlélőkészletét (értsd sapka, sál).

Ebben az a legjobb, hogy egyéni méretre szabhatják, maguk választhatják ki a felhasznált fonalakat, így mind anyagban, mind színben olyan lehet, amit a gyerkőc szívesen visel.

A bolti átlagos sálakban az a rossz, hogy egy kisgyerek nem mindig megfelelően használja, nehezen köti meg, kilóg a nyaka a hidegben.

Nagyon praktikus megoldás a galléros sál. Eheti Horgoló Angyalunktól, Farkasné Mohr Mariannától egy ilyen szuper nyakmelegítő alkalmatosság horgolását tanulhatjátok meg, és még videós segítséget is kaptok hozzá.

45541160_1935816739840761_5992309607983218688_n.jpg
Marianna írja a Fonal ajánló blogot, ami szerintem hiánypótló, mert kifejezetten a különböző fonalfajták szakszerű bemutatása az egyik célja, így könnyítve meg kezdő és haladó horgolók munkáját. Ezen kívül Marianna tündéri amigurumikat horgol, melyeket a Pöttöm Gurumi oldalon csodálhattok meg.

A galléros gyereksál teljes mintáját és a videós segítséget pedig ide kattintva éritek el.

horgolj_velunk_karacsonyra.png

Egy kis emlékeztető:

Idén 5 Horgoló Angyal fogott össze, hogy karácsonyig minden szerdán egy-egy ötletet és mintát ajándékozzon nektek, ezzel is segítve az ünnepi készülődést. 

Még messzinek tűnik a karácsony? Hidd el, pörögnek a napok, és már csak 7 hét van hátra az év legszebb időszakáig.

A sorozat következő részével november 14-én jelentkezünk!

Kíváncsi vagy a sorozat többi részére is? 
Itt megtalálod:

1. rész - Madaras szőnyeg zsinórfonalból

2. rész - Ünnepi tányéralátét

3. rész - Játékos mosdókesztyű

Találkozzunk ezeken a csatornákon is:

yt_banner.JPG

fb_banner.JPG

Horgolj velünk karácsonyra - 3. rész

Játékos mosdókesztyű

Úgy telnek a hetek, hogy nem igaz. Az október elhussant, de az utolsó napján azért meglátogat még titeket egy újabb Horgoló Angyal egy általa tervezett ajándék mintával.

Sándor-Molnár Helga a Helga's Eco Design alkotója. Egy alkotói csoportban ismertem meg, és bevallom beleszerettem az általa készült letisztult, sallang mentes, és ami a legfontosabb, fenntartható, hulladékmentes szemlélettel született alkotásaiba. Nekem az ő dolgai megtestesítik a slow life életstílust, amikor nem akarunk kivenni a természetből többet, mint ami szükséges.

Helgánál leginkább horgolt arctisztító korongok, szappanzsákok, fürdőszivacsok készülnek,  ezen kívül varrni is szeret vagy öko-tex anyagból vagy újrahasznosított alapanyagokból. Tárolót, táskát, bevásárló zsákocskákat készít, és különböző szabászati hulladékokat hasznosít újra. 

Most is ezen elv alapján ajándékoz meg titeket egy játékos, gyerekeknek vagy örökgyerek felnőtteknek készült mosdókesztyű mintájával, minimál dizájnnal, ami a kevesebb több elve alapján készült.

45045096_2371058382908604_5166036674227994624_n.jpg

Ezt a mosdókesztyűt akár kézbábként is használhatjátok. Különböző frizurával, esetleg gombszemekkel kiegészítve, más-más színekben egy egész csapat is készülhet még karácsonyig.

A mosdókesztyű teljes minta leírásáért ide kattintsatok.

horgolj_velunk_karacsonyra.png

Egy kis emlékeztető:

Idén 5 Horgoló Angyal fogott össze, hogy karácsonyig minden szerdán egy-egy ötletet és mintát ajándékozzon nektek, ezzel is segítve az ünnepi készülődést. 

Még messzinek tűnik a karácsony? Hidd el, pörögnek a napok, és már csak 8 hét van hátra az év legszebb időszakáig.

A sorozat következő részével november 7-én jelentkezünk!

Kíváncsi vagy a sorozat többi részére is? 
Itt megtalálod:

1. rész - Madaras szőnyeg zsinórfonalból

2. rész - Ünnepi tányéralátét

Találkozzunk ezeken a csatornákon is:

yt_banner.JPG

fb_banner.JPG

 

Minden, amit a WSC horgolható fa alapok díszítéséről tudnod kell

Amikor a Wood Stitch Collection horgolható fa alapok megszülettek, akkor tudtam, hogy a horgoláson túl a legnagyobb előnye a fa díszíthetősége lesz. Azt szoktam mondani, hogy gyakorlatilag bármit lehet vele csinálni, amit a fa felülete elbír. És valljuk be, ez nem kevés technikát jelent.

Ebben a posztban összeszedek minden hasznos tanácsot és technikát, amit házi körülmények között is meg tudsz valósítani. Szó lesz alkalmazható eszközökről, és arról is, hogy mit nem érdemes használni. Mindezd gazdag képanyaggal tekintheted át, és több videót is láthatsz, amiben egy-egy technikát bővebben is megismerhetsz.

1) Színezés

Színezni sok mindennel lehet, gyakorlatilag olyasmi technika ez, amit már az óvoda előtt is gyakorol mindenki.

Mivel lehet általában színezni?

Ceruzával, zsírkrétával, tollal, filctollal.

Ezek közül a felső hármat remekül lehet használni a WSC horgolható fa alapokra is. Egyedül a filctoll, amivel érdemes csínján bánni, mégpedig a fa szerkezeti tulajdonságai miatt. A köznyelvben ismert filctollakban van egy vékony stift, amiben vízbázisú festékanyag van. A fa szerkezete alapvetően rostos, ezért minden terül rajta, ami vízbázisú, vagyis könnyen elképzelhető, hogy szeretnél valamit extra precízen filctollal kiszínezni, de a festék anyag nem fog engedelmeskedni, mert bizony el kezd terülni, terjedni a vonalakon kívül is. Ez persze nem azt jelenti, hogy felejtsük el a filctollat, csak óvatosan álljunk hozzá ezek tudatában.

2018-03-11_16_31_34_1.jpg

Tollakból leginkább a zselés toll néven ismerteket ajánlom. Millió színben kapható, és extra precízen lehet vele színezni apróbb mintákat is. Fajtától függően szép fényes, vagy akár csillámos felületeket is létrehozhatsz velük. Fontos, hogy horgolás vagy utólagos felületkezelés (pl. lakkozás) előtt várd meg, hogy a festékréteg teljesen megszáradjon a fán, hogy elkerüld az maszatolódást.

20180629_141802.jpg

Ha színes ceruzát használsz, akkor válassz valamilyen jó minőségű, erősen, szép színesen fogót. Tökéletesen alkalmazható, precízen is tudsz vele mintákat színezni.

2) Festés

Ha festeni szeretnéd a WSC horgolható fa alapokat, akkor itt is érdemes abból kiindulni, hogy a hígabb, vízbázisú, vízfesték jellegű festékek alapvetően terülni fognak.

Ez nem probléma pl. abban az esetben, ha az egész felületet szeretnék lefesteni.

Erre az egyik legjobb megoldás a fapácok használata. A Bármitartó webshopban találhatsz hobbibarát kiszerelésű és árú fapácokat, amik egymással akár keverhetők vagy tovább hígíthatók is.

3_16.png

Nagy előnyük, hogy nem csak csodás színt adnak a WSC horgolható fa alapoknak, hanem élettel töltik meg a felületüket az által, hogy kiemelik a fa felületén található erezeteket. Sőt! Fehér akril festékbe keverve színezőpasztaként is használhatod őket.

20171101_083622.jpg

Ebben a videóban megtanulhatod a helyes használatukat is:

Ha a pácokat akvarell szerűen szeretnéd alkalmazni, akkor érdemes az alapot előtt akril festékkel lefestened. Az akril száradás után vízzáró rétegként fog működni, így a pácokat vékony ecsettel tudod felvinni a felületre, és nem fogja rögtön beszívni a fa. Ez a horgolt dobozt például így készítettem:

9_1.png

Az akril festék amúgy is egy jó választás, mert hobbiboltokban kis kiszerelésben is könnyen elérhető nagyon sok színben. Jó alapja lehet más díszítési technikáknak is (pl. transzferálás, dekupázs), de önmagában is vékony ecsettel bármilyen mintát festhetünk vele. Bár vízbázisú, száradás után mégsem oldja a víz. Állaga sűrű, ezért, ha nincsen túl hígítva, akkor nem terül a fa felületén.

lami.JPG

Ha csak egy alapozó rétegként szeretnéd használni, akkor szivacsecsettel, szivacshengerrel érdemes dolgozni. Hajszárítóval remekül rá tudsz segíteni a száradási folyamatra. Ha a furatokba festék kerülne, akkor fültisztító pálcikával érdemes kitörölgetni.

A fentieken kívül még számos egyéb festéket is kipróbálhatsz Izgalmas választás lehet pl. a fekete táblafesték üzenőtáblák esetében:

2017-07-08_19_24_20.jpg

Nem csak a hobbi boltok, hanem a barkácsáruházak polcait is érdemes végignézni, mert számos olyan festék típust találhatunk, amellyel különleges felületeket hozhatunk létre. Ilyenek az ún. effekt festékek, melyeket általában spray formában vásárolhatunk meg. Ez a Bármitartó pl. kőhatású effekt spray-vel készült:

img_20170808_165517_996.jpg

Létezik réz hatású, króm hatású, ezüst, arany spray is. Ezek használata előtt is érdemes előalapozni a horgolható fa alapokat, hogy a kellő csillogó hatás érvényesülni tudjon.

kepkivagas_3.JPG

Ha már úgyis a barkácsboltban járunk, akkor ne hagyjuk ki a felsorolásból a lazúrokat sem. Az oldószeres fajtákkal pl. fényes, törölhető felületeket kapunk. 

talca1.jpg


3) Nyomdázás

Remekül nyomdázható a WSC horgolható fa alapok felülete, de itt is arra kell figyelni, hogy a nyomdapárnában lévő festékanyag milyen. A vízbázisú, ha nem alapozunk alá, akkor veszettül terülni fog. Lehet kapni oldószeres festékpárnákat is, amelyekkel csodálatos dolgokat varázsolhatunk a fára. Nyomdából a guminyomdákat javaslom leginkább. Pácolt felületre is nagyon jól működik a mintázás vele.

20180630_104230.jpg

Sőt! nem csak boltban kapható nyomdákkal nyomdázhatunk. Akril festékkel bekent falevelekkel is egyedivé varázsolhatjuk a horgolható fa alapokat. Ez a tálca például pontosan így készült:

20180618_113128.jpg

4) Stencilezés

A stencilezés egy csoda! Olyan gyönyörű és precíz és aprólékos dolgokat lehet vele létrehozni, amit szabadkezes festéssel gyakorlatilag lehetetlen lenne.

img_20180613_134858_883.jpg

 

Nagyon jól kombinálható technika a pácolással festett alapoknál. Stencilezéshez válassz jó minőségű, vékony, hajlékony, műanyag stencilt. Bár ezek általában nem a legolcsóbbak, megéri a beruházást, mert ha vigyázol rá, akkor bármennyiszer felhasználható. A stencilezéshez az akril festék kiváló választás. Ez a tálca lap ilyen technikával készült. Ebben a videóban pedig az alapokat is megmutatom neked:

5) Transzferálás

A transzferálással teljesen egyedivé, személyre szabottá teheted a munkáidat, azáltal, hogy bármilyen rajzot vagy feliratot át tudsz vinni pár perc alatt papírról a WSC fa alapok felületére. A transzferáláshoz szükséged lesz kinyomtatott grafikára, stencil folyadékra, némi maszkoló szalagra, egy fültisztító pálcikára és egy fa spatulára. Ha festeni akarod előtte a fát, akkor akril festék is fog kelleni. A legfontosabb, hogy csak lézernyomtatóval fog működni a dolog, és ha az eredeti grafikán szöveg vagy szám van (pl. újságpapírt, könyvet, órát ábrázol), akkor azt transzferálás előtt tükröznöd kell.

Mutatok pár képet, ami ezzel a technikával készült:

A Bármitartó webáruházban csomagban elérheted az összes szükséges alapeszközt többféle tematikájú grafikákkal.

Ebben a videóban pedig meg is mutatom, hogy hogyan kezdjél bele a dologba:

 

6) Dekupázs

Nagyon sokrétű technika, mellyes a fa alapokat igazán ellenállhatatlanná teheted. Szükséged lesz hozzá dekupázs ragasztóra és szalvétára vagy rizspapírral. Meg persze milliónyi más eszközre, ha igazán szépet szeretnél készíteni. Akril festékekre, ecsetre, szivacsecsetre és akár egyéb dolgokra is, ha még szeretnéd cifrázni.

1_18.png

Alapvetően arról szól a dolog, hogy a szalvétából vagy rizspapírból kivágott motívumot úgy ragaszd fel, hogy ne látszódjon, hogy az valaha nem egy volt a fával. Jómagam a rizspapírt sokkal jobban szeretem, egyszerűbb vele dolgozni, mert nem hólyagosodik fel, nem ázik szét.

Ha kipróbálnád a dekupázst, akkor még találsz pár csomagot a webshopban, amibe minden szükséges eszközt és kelléket összegyűjtöttem neked. 

Ebben a videóban pedig az alapokat is megtanulhatod hozzá:

7) Pirográf

Ebben a technikában nem szereztem eddig túl nagy jártasságot, még csak próbálgatom a szárnyaimat. A lényege, hogy egy felforrósított égető alkalmatossággal "rajzolhatunk", égethetünk a fa alapok felületére különböző motívumokat. Rá kell érezni az ízére, nem fog az első alkalom rögtön sikerélménnyel zárulni, meg kell tanulni, hogy milyen erővel, milyen szögben érhetsz a fa felületéhez. Egyszerűbb pirográf készülékek már pár ezer forintból beszerezhetők hobbiboltokban, lehet kísérletezni vele.

Egy korábbi, Nagy Klaudiával közös projekt kötődik a pirográfiához. A cikket itt olvashatjátok róla, a közös alkotás eredménye pedig ez az óra lett.

1_19.png

8) Egyéb technikák, pl. antikolás, rozsdásítás, repesztés

 Érdemes kipróbálni mindenfélét, ami megtetszik, sőt ezeket a díszítési technikákat ötvözni is lehet egymással.
Ezekről is mutatok pár képet, hogy el tudjátok képzelni.
Rozsdásítással készült ez a szarvasos kép. Részletes útmutató is készült hozzá, amit itt olvashattok.

nevtelen_terv_9.png

Az antikolás egy külön művészet, a lényege az, hogy úgy próbáljunk meg mesterségesen öregített fa felületeket létrehozni, hogy az ne hasson mesterségesnek. Vagyis szerintem ez lenne a jó antikolás ismérve. Ehhez beszerezhetők patina készletek, különböző színű antikoló paszták.

antikolt_zsepitarto.jpg

A repesztés is egyfajta antikolási technika. Remekül beilleszthető a most oly divatos vintage vonalba is. Sok fajta repesztés létezik. Egyfázisú például, amikor magát a festett felületet repeszti meg a felvitt repesztő anyag. Vagy két fázisú, amikor két különböző komponenst kell felvinnünk megfelelő sorrendben.

A repesztés milyensége sem mindegy, létrehozhatunk nagy repedéseket vagy egészen finomvonalas, porcelán hatású repesztést is.

repesztes.JPG

Röviden ennyit szerettem volna, ha tudsz a WSC horgolható fa alapok díszítéséről. Ha megtanulnék valami új technikát, akkor tovább bővítem a cikket :) 

Ha érdekelnek további érdekességek a horgolható fa alapokkal kapcsolatban, akkor várlak szeretettel a Horgolj fára! csoportban, melyet a képre kattintva egyszerűen elérhetsz.

4_12.png

 

Legyen színes az ünnep!

Wood Stitch Collection téli újdonságai

Kedves karácsonyra készülődők,

Rendhagyó módon idén a blogon pillanthatjátok meg először a Wood Stitch Collection horgolható fa alapok téli újdonságait. A képekre kattintva pedig a webshopban is elolvashatjátok a részleteket.

Igyekeztem ötletes, szeretettel teli ajándéknak való újdonságokat létrehozni nektek, hogy az idei ünnep igazán színes legyen!

Az ötletelésnek minden percét egy csodaként éltem meg.

A szavak helyett pedig most meséljenek tovább a képek...

1_17.png
2_16.png
3_15.png
4_14.png
9_4.png
5_10.png
6_10.png
7_12.png
8_7.png
11_2.png
10_2.png
12_2.png
13_1.png
14.png

15.png

16.png