Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Horgolj velünk karácsonyra - 1. rész

Madaras szőnyeg zsinórfonalból

2018. október 17. - Bármitartó

Nagy öröm számomra, hogy én nyithatom meg ezt az izgalmas 10 részes sorozatot, így egyike lehetek az 5 Horgoló Angyalnak, akik hetente meglátogatnak majd titeket egészen a karácsony előtti hétig.

Angyal társaimmal együtt nem titkolt célunk az, hogy 10 héten át, minden szerdán meglepjünk titeket egy-egy mintával, ötlettel, hogy ezzel segítsünk benneteket a karácsonyi készülődésben.

A paletta sokszínű, van köztünk amigurumis, pólófonalas, a horgolt szőnyegek nagymestere és olyan is, akinek a hulladék nélküli életmód a legfőbb üzenetete, szóval garantálom, hogy nem lesz unalmas egyik hét sem.

Amikor kitaláltuk és szerveztük az idei 10 hetet, akkor rögtön tudtam, hogy szőnyeget szeretnék először készíteni.

Hogy miért?

Leginkább azért, mert nagyon kevés olyan vastag fonalból készült szőnyeget láttam eddig, ahol rendelkezésre állt pontos leírás. 
Amikor egy-egy csoportban szeretnék az olvasók a mintát elkérni, akkor általában kiderül, hogy "saját fejből" készült, ezért sajnos nincsen hozzá útmutató.

1_16.png

A másik motivációm pedig az volt, hogy van egy minta, amit Bármitartó kosarakon, "térben" könnyű alkalmazni, de már egy ideje kísérletezem, hogy hogyan mutatna síkban. Ez a "madaras minta", amivel már, ha horgoltál pólófonalból vagy zsinórfonalból, akkor szinte biztos, hogy találkoztál.

Miért hívják madaras mintának?
Hát ezért :)

2_15.png
Apropó fonal...

Bár leginkább pólófonalból alkotok, de most a választásom mégis a zsinórfonalra esett, egyrészt, hogy kiszámíthatóbb legyen a végeredmény, másrészt már régóta készülök valami igazán nagy projekten is kipróbálni az apróbb barátkozásaink után.

5_9.png
Ha pedig zsinórfonal, akkor legyen a legjobb, ami elérhető!

A Bobbiny egy lengyel márka, családi vállalkozás, egy varsói házaspár szerelemgyermeke. Zsinórfonalaik ÖKO-TEX minősítéssel bírnak, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak toxikus anyagokat, a belőle készült dolgok a gyermekek számára is tökéletesen biztonságosak, nem oldódik ki belőle festékanyag és a bőr irritáció is kizárt szerencsére. 

4_13.png
Milyen a zsinórfonal szerkezete?

Úgy kell elképzelni, mint egy kerek keresztmetszetű cipőfűzőt. Van egy belső vezetőszál, amit sűrűn körbeszőnek. 

Más zsinórfonalakkal ellentétben, a Bobbiny zsinórfonalaknál ez a belső szál is 100% pamut, nem használnak akrilt vagy poliésztert.

Amit kezdés előtt érdemes tudnod

Amikor az első zsinórfonalamat megvettem, akkor elkövettem azt a hibát, hogy levettem a zárócímkét, és megpróbáltam az egyik végéből elkezdeni horgolni.

Hiba volt... Az eredménye 100 méter tömény gubanc lett, amit irtó szívás volt kigabalyítani és újragombolyítani.

Aztán meglett a tuti módszer is idővel: A zárócímkét nem kell levenni! A fonal egyik végén van egy kis csomó. Ha onnan elkezded óvatosan húzni a szálat, akkor nem fog összegabalyodni.

7_11.png

Nos, ennyit a technikai dolgokról, nézzük a lényeget, magát a szőnyeget.

Amire szükséged lesz:

5 motring közepes vastagságú (5 mm-es) Bobbiny zsinórfonal.
"A" szín: natúr (1 motring)
"B" szín: világosszürke (2 motring)
"C" szín: menta (2 motring)
10-es horgolótű

A  szőnyeg meghorgolása közben jöttem rá, hogy nem is olyan egyszerű mintát írni, mint reméltem.
Pontosítsunk: nem tudok mintát írni, legalábbis olyan értelemben, mint, ahogy a könyvekben, magazinokban láthatod.

No, sebaj, ebben a rövid videóban megmutatok pár sort, hogy könnyebb legyen értelmezned a sajátos leírást és a logikát is hozzá :)

A szőnyeg technikailag egyébként nem nehéz, igazából csak rövidpálcákból áll, csak az a nem mindegy, hogy hova öltjük ezeket a rövidpálcákat.

 

+ Gyakorlati tanácsok még kezdés előtt:

Horgolj lazán!
A szőnyeged akkor lesz jó, ha van tere a fonalnak szabadon mozogni, úgy fog szépen kisimulni a végén.

Érdemes körönként kiteríteni a szőnyeget.
Előfordulhat, hogy úgy érzed a szőnyeg elkezdett hullámosodni, de hidd el, ha minden kör után kiteríted, és kisimítod (akár körbelépkeded), akkor eltűnnek a hullámosodások. Ezen sorok után általában több sorban is azonos szem számmal fogunk haladni, ezért ez fogja korrigálni a hullámosodást. 

Ha megnézted a videót, és elolvastál mindent, akkor pedig íme a minta sorról-sorra:

"A" színnel
Kezdés: 6-os MR
1. sor: minden szembe szaporítás
2. sor: mad, majd 1 lsz
3. sor: mad, közé, szál alá dolgozva 2-2 rp
4. sor: mad
5. sor: mad, majd 1 lsz
6. sor: mad,közé, szál alá dolgozva 2 rp
7. sor: mad
8. sor: mad, majd 1 lsz
9. sor: mad, közé, szál alá dolgozva 1 rp 
10. sor: mad, az alatta levő sor rövidpálcáiba 1 búzaszem (ehhez videós segítség itt)
11. sor: mad, a búzaszemekbe 2-2 szem (itt egy kicsit hullámosnak fogod érezni, de tarts ki)
színváltás

"B" színnel
12-16. sor: mad
17. sor: mad, közé, szál alá dolgozva 1 rp
18. sor: mad, minden 2. alatta lévő szembe búzaszem (egy búzaszem kimarad, oda nem horgolunk)
19. sor: mad, 1 búzaszem, mad, mad
20. sor: mad, 1 búzaszem, mad, mad
színváltás

"C" színnel
21. sor: mad, 2 búzaszem
22-25. sor: mad
26. sor: mad, közé, szál alá dolgozva 1 rp, ezt a sort is kúszószemmel zárjuk, de már nincsen emelés
27. sor: zárószegélyként kúszószemek végig

Aki pedig idáig eljutott, annak egy plusz ajándék is jár :)

A Fonallak webáruház, mint a Bobbiny zsinórfonalak kizárólagos magyar forgalmazója, a mai napra beszállt a horgoló angyalok közé! 
Az ő ajándéka az, hogy CSAK a mai napon (2018.10.17.) az összes Bobbiny zsinórfonal 10% kedvezménnyel kapható a barmitarto kuponkód használatával! Itt találod a választékot.

horgolj_velunk_karacsonyra.png
Ha ti is elkészítettétek a madaras szőnyeget, akkor megosztásoknál ne felejtsétek használni a #horgoloangyalok hashtaget, hadd lássuk, hogy a sorozat végére mennyi mindent készítettetek velünk!

A Horgolj velünk karácsonyra sorozat következő része október 24-én érkezik.
Átadom a stafétabotot az egyik angyal társamnak, aki hasonlóan izgalmas dolgot hoz majd nektek!
Hogy ki ő? Hamarosan kiderül...

Addig pedig ezeken a helyeken találkozhatunk:

fb_banner.JPG

yt_banner.JPG

Apróbetűs záró gondolatok:
ez a szőnyeg saját tervezésű, éppen ezért a képekkel együtt az egész minta leírás saját szellemi tulajdonomnak minősül, ezt kérlek, tartsd tiszteletben. Abból a célból jött létre, hogy te is elkészítsd, ha kedvet érzel hozzá.
A minta forrás megjelöléssel szabadon megosztható.

 

Jönnek a Horgoló Angyalok!

Ahogy átlapozzuk a naptárat októberre, minden évben a közösségi oldalakon felbukkannak a horgoló csoportokban a gondosan kikeményített, hófehér gömbök, angyalkák és az egyéb karácsonyfa díszek.

horgolj_velunk_karacsonyra.png

Jó ez? - kérdezheted.

Hiszen még csak ősz van, de az előrelátók már elkezdenek gondolkodni, ötleteket gyűjteni vagy akár már a tettek mezejére is lépnek ilyenkor.

Nálam vegyesek az elmúlt években a tapasztalataim. Volt olyan esztendő, hogy már november másodikán mindenki ajándéka megvolt, és becsomagolva (!) várta a nagy napot. Bizony olyan év is akadt, hogy még december közepén is tanácstalan voltam, és jól jött volna az inspiráció.

Akár előrelátó, akár halogató vagy a Horgoló Angyalok október 17-től szerdánként 10 héten át virtuálisan bekopogtatnak hozzád egy-egy ötlettel, hogy segítsenek a készülődésben.

Jaj, de izgalmas hetek következnek! Gyere, tarts velünk!

U.I.: oly távolinak tűnik, de nézd csak, már csak ennyi idő van karácsonyig.


Addig is sok-sok ötlettel itt találkozhatunk még:
fb_banner.JPGyt_banner.JPG

Láthatatlan sorzárás pólófonalas horgolásnál

Aki horgolt már életében pólófonalból az tudja, hogy vannak bizonyos "gondok", ami a vastag fonal jellegéből adódnak. Aki még nem, az pedig biztos, hogy szembesülni fog vele előbb-utóbb.

Ilyen például a sorzárás is, ami ennél a fonalnál különösen fontos lépés, hogy jól sikerüljön, és ne piszkáljon bele túlságosan az áhított harmóniába.

Ha ráérzel egyszer a láthatatlan sorzárás ízére, akkor biztos, hogy nem alkalmazod többet a hagyományos kúszószem-soremelés kombót.

nevtelen_terv_8.png

Ebben a bejegyzésben egybegyűjtöttem neked az általam készített háromféle láthatatlan sorzárás videóit, hogy ne kelljen külön-külön keresgélned.

1. Rövidpálca

Sokat használt alap pálca típus, haladós, hálás minta. Kezdő horgolóként ezt a pálcát sajátítod majd el először. Biztos, hogy találkozol vele bármitartó horgolás közben is, ha másért nem, akkor a kosarak aljának készítésénél.

2. Búzaszem minta

Szintén nagyon kedvelt minta típus, különösen alkalmas masszívabb, stabil tárolók készítésére. Érdemes megtanulni, hogy hogyan lehet láthatatlanul sort váltani vele. Mivel katonás rendben állnak egymás felett a szemek, igazán megérdemlik, hogy ne törjük meg ezt az idillt.

3. Egyráhajtásos pálca

A pólófonalas horgolásnál főleg szőnyeg készítésnél fogod alkalmazni. Szuper haladós, vizuálisan is kellemes pálca típus. A videóból kiderül, hogy hogyan tudod elrejteni a sorok összekapcsolását vele.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, hogy másoknak is hasznára lehessen.

Ezeken a helyeken pedig még több hasznos ötletet és tippet kaphatsz, ha pólófonalból szeretnél horgolni:

yt_banner.JPG

fb_banner.JPG

Mennyi pólófonalra lesz szükségem a horgolható falapokhoz?

Fonalmennyiség számítása minden alapformához

Múlt héten egy könnyed őszi rókás válogatást olvashattál tőlem, ezen a héten pedig teljesen más vizekre evezünk, és egy rövid, kifejezetten horgolás technikai jellegű bejegyzést írtam neked.

Akik ismernek, tudják, hogy az alapanyag vagy alapterület számításhoz mindig matekos aggyal állok hozzá, mert ezek a dolgok bizony kiszámolhatók.

Szinte minden nap felteszi valaki azt a kérdést nekem, hogy melyik WSC horgolható falaphoz mennyi pólófonalat vegyen, milyen mennyiségre lesz szüksége, hogyan lehet ezt kiszámolni.Erre mindig azt válaszoltam eddig, hogy nézd meg hány luk van az adott alapon, és szorozd be szemenként 15 cm-rel, majd a kívánt sorok száma alapján megkapod az eredményt. Belegondolva, szerintem ez nem annyira az a válasz, amit szeretnél hallani...

Na, de majd most :)

Már régóta szerettem volna egy nagy összefoglaló táblázatot, amiből egy ránézésre tudni fogod, hogy melyik formához mennyi pólófonalra van szükséged.

Elkészült végre! A táblázatban a WSC horgolható falapok alap formáit találhatod minden elérhető méretben.

FIGYELEM! A táblázat átlagos pólófonal vastagsághoz, rövidpálcás horgoláshoz készült. Más minta használatánál ettől eltérő mennyiségű pólófonalra lesz szükséged. Tekints rá kiindulási alapként!

(Az 1. sor a kezdősort jelöli. 8 sornál magasabb kosár nálam elég ritkán készül)

Javaslom, hogy a bejegyzést mentsd el, hogy később is megtalálhasd, ha szükséged lesz rá.

Ha adsz valamilyen visszajelzést, hogy mennyire hasznos vagy használható számodra, azt külön megköszönöm.

fonalmennyiseg_wsc_alapokhoz.JPG
Érdekel a pólófonalas horgolás, szívesen készítenél kosarakat, szőnyeget, táskát belőle?
Tanulj velem!
Ezeken a helyeken találkozhatunk még:


yt_banner.JPG
fb_banner.JPG

Róka móka 10+1 kézműves anyukával.

Minden évszaknak megvannak a maga "totemállatai". Bár napközben még mindig a hőguta kerülget, azért bizony ősz van. A kertben is szép lassan elkezdtek szállingózni a szilvafa levelei, lassan megadják maguknak a természet szeptemberi örök gravitációjának.

A hétvégén családi mókaként már telepakoltuk a kis kosarunkat gesztenyével, ilyenkor érdemes menni, amikor még te lehetsz az első, tied lehetnek a legszebb darabok.

A flamingós, pálmafás, ananászos dekorokat is lassan felváltja bent is valami nyugodtabb, kevésbé vibráló, számomra lélek közelibb, nosztalgiát (is) idéző állatka, a róka.

Gyere, és nézz körül velem, hogy 10+1 magyar kézműves anyukánál hogyan jelenik meg a rókás motívum, mivel készültek nektek az idei őszre.

1. Rókás fülbevaló - Gubanc ékszer

Gabi ékszerei és egyéb kiegészítői nagyon tetszenek, van is tőle egy kedvenc pöttyös darabom, és szerepelt is már a blogon egy nyári TOP 10-ben, ahol a legjobb hazai tengerészes stílusú dolgokat kutattam fel egy szubjektív válogatásban. Most is ide kívánkozott ezzel a helyes, kisrókás, gyöngyös fülbevalóval.

kepkivagas_2.JPG


2. Rókás kitűző - Tarkaplacc

Kínálatukban horgolt amigurumi figurák és handmade apróságok találhatók, többek között ez a kitűző szett is, ami igazán jól mutat szerintem egy őszi kardigánon, vagy akár táskán is..

tarka_placc_1.jpg

3. Horgolható fa alap róka mintával - Bármitartó

Nálam is készült rókás móka. Az őszi újdonságok között találod meg ezt a horgolható fa alapot, melyre egy álmos rókalány került. Készíthetsz belőle fali dekorációt vagy lehet egy Bármitartó teteje is.

Azt tudtad például, hogy a rózsaszín rókák átlagosan háromszor többet alszanak hagyományos társaiknál?

img_20180826_161748_179.jpg

4. Filcből készült rókás nyaklánc és hajcsat - MiNik

Kislányos anyukaként tudom, hogy milyen nagy becsben tartják az apró hercegnők a kis kincseiket, legyen az egy nyaklánc vagy a legkedvesebb hajcsat. MiNik kislányoknak készült kincsei egyszerűen tündériek.

minik.jpg

5. Rókás névtábla - DEKOR by bridge 

Ezek a kézzel festett, egyedi táblák megmutatják, hogy melyik kis rókának hol van a vadászterülete a lakáson belül. Érdemes bekukkantani hozzájuk, mert bizony a nagy rókák is találhatnak a kínálatban maguknak valót.

dekor_by_bridge.jpg

6. Rókás irkafirka - Juditoo

Az irkafirka szuper találmány! Tábla, de nem falon van. Feltekerheted, magaddal viheted, bárhol előveheted. Amikor a gyermek megunta az irkafirkázást, csak feltekered, és mentek tovább. Nincs több unalmas orvosi váró vagy utazás. Praktikus kialakításának köszönhetően a kréta és a szivacs is elrejthető az irkafirka belső zsebében.

juditoo.jpg

7. bringás kosár - FAWorite

Ősszel talán még jobb is bringázni, mint nyáron a 40 fokban. Tapasztalatból tudom, hogy mindig több dologgal jövünk haza, mint, amennyivel elindultunk. Egy-egy gesztenye, csigaház, falevél és kavics tuti hazajön velünk. A FAWorite bringás kosarában mindenre van hely. A kulacs mellé számtalan hazajövős kincs is belepakolható.

faworite.jpg

8. Ravaszdi, a piros róka - Baniko

Nem tehetek róla, valahogy zsigerből vonzódom a nem teljesen szimmetrikus dolgokhoz. Amikor megláttam Baniko felemás gombszemű, huncut mosolyú rókáját, akkor azonnal tudtam, hogy kell nekem. Értitek, NEKEM... :)

baniko.jpg

9. Rókás hajbavaló - Ribbon Love

Ezek a hajbavalók imádnivalóak. Az ember el sem hinné, hogy szalagból milyen sokféle stílusban készülhet hajpánt, hajcsat, akár anya-lánya verzióban is. Lehet játékos, elegáns, bohém, mindig éppen az alkalomhoz illő. 
Szerencsére ez a róka mindenféle eseményen jól viselkedik.

ribbon_love.jpg

10. Rókás rágcsa - Jucc Work

Jucc Work-öt már követem egy ideje. Tetszenek a szívből jövő, sallangoktól mentes ékszerei. Judit nem csak az anyukákra gondol, hanem az apróságokra is. Műhelyében horgolt babajátékok, szundikendők és egyéb érdekességek is születnek nap mint nap. A rókák például a csirkecombot nagyon szeretik :)

Külön öröm számomra, hogy pár napja már arcot is tudok párosítani a névhez, mert végre személyesen is találkozhattam Judittal.

nevtelen_terv_7.png
10+1 Ujjbáb gumimatracból - Ursuslupus

Egy rendes mesében is van ráadás, hát itt is legyen, ha már róka.
Gondoltad volna, hogy egy kimustrált gumimatrac még menthető, ráadásul szuper dolgokat lehet belőle készíteni? Ursuslupus a továbbhasznosítás mentén alkot, többek között ilyen szuper ujjbábokat is. 
(Csak halkan megsúgom, hogy az anyukákra is várnak érdekességek a kínálatában.)

41556963_10157073644769369_4937351424020316160_n.jpg

Ez volt az én szubjektív válogatásom nektek az őszi rókás kedvenceimből. Neked melyik tetszett a legjobban? 

Szeretem a kézműves anyukák által készített dolgokat, mert mindig az jut eszembe, hogy valakinek az álmait hozom közelebb a valósághoz, ha tőle választok valamit. 


Ha a te álmod pedig az, hogy megtanulsz pólófonalból horgolni, akkor abban szívesen segítek neked!


Szeretnél részese lenni a legjobb pólófonalas közösségnek? ---> Kattints, és gyere a Bármitartó hivatalos fb csoportjába!