Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Róka móka 10+1 kézműves anyukával.

2018. szeptember 20. - Bármitartó

Minden évszaknak megvannak a maga "totemállatai". Bár napközben még mindig a hőguta kerülget, azért bizony ősz van. A kertben is szép lassan elkezdtek szállingózni a szilvafa levelei, lassan megadják maguknak a természet szeptemberi örök gravitációjának.

A hétvégén családi mókaként már telepakoltuk a kis kosarunkat gesztenyével, ilyenkor érdemes menni, amikor még te lehetsz az első, tied lehetnek a legszebb darabok.

A flamingós, pálmafás, ananászos dekorokat is lassan felváltja bent is valami nyugodtabb, kevésbé vibráló, számomra lélek közelibb, nosztalgiát (is) idéző állatka, a róka.

Gyere, és nézz körül velem, hogy 10+1 magyar kézműves anyukánál hogyan jelenik meg a rókás motívum, mivel készültek nektek az idei őszre.

1. Rókás fülbevaló - Gubanc ékszer

Gabi ékszerei és egyéb kiegészítői nagyon tetszenek, van is tőle egy kedvenc pöttyös darabom, és szerepelt is már a blogon egy nyári TOP 10-ben, ahol a legjobb hazai tengerészes stílusú dolgokat kutattam fel egy szubjektív válogatásban. Most is ide kívánkozott ezzel a helyes, kisrókás, gyöngyös fülbevalóval.

kepkivagas_2.JPG


2. Rókás kitűző - Tarkaplacc

Kínálatukban horgolt amigurumi figurák és handmade apróságok találhatók, többek között ez a kitűző szett is, ami igazán jól mutat szerintem egy őszi kardigánon, vagy akár táskán is..

tarka_placc_1.jpg

3. Horgolható fa alap róka mintával - Bármitartó

Nálam is készült rókás móka. Az őszi újdonságok között találod meg ezt a horgolható fa alapot, melyre egy álmos rókalány került. Készíthetsz belőle fali dekorációt vagy lehet egy Bármitartó teteje is.

Azt tudtad például, hogy a rózsaszín rókák átlagosan háromszor többet alszanak hagyományos társaiknál?

img_20180826_161748_179.jpg

4. Filcből készült rókás nyaklánc és hajcsat - MiNik

Kislányos anyukaként tudom, hogy milyen nagy becsben tartják az apró hercegnők a kis kincseiket, legyen az egy nyaklánc vagy a legkedvesebb hajcsat. MiNik kislányoknak készült kincsei egyszerűen tündériek.

minik.jpg

5. Rókás névtábla - DEKOR by bridge 

Ezek a kézzel festett, egyedi táblák megmutatják, hogy melyik kis rókának hol van a vadászterülete a lakáson belül. Érdemes bekukkantani hozzájuk, mert bizony a nagy rókák is találhatnak a kínálatban maguknak valót.

dekor_by_bridge.jpg

6. Rókás irkafirka - Juditoo

Az irkafirka szuper találmány! Tábla, de nem falon van. Feltekerheted, magaddal viheted, bárhol előveheted. Amikor a gyermek megunta az irkafirkázást, csak feltekered, és mentek tovább. Nincs több unalmas orvosi váró vagy utazás. Praktikus kialakításának köszönhetően a kréta és a szivacs is elrejthető az irkafirka belső zsebében.

juditoo.jpg

7. bringás kosár - FAWorite

Ősszel talán még jobb is bringázni, mint nyáron a 40 fokban. Tapasztalatból tudom, hogy mindig több dologgal jövünk haza, mint, amennyivel elindultunk. Egy-egy gesztenye, csigaház, falevél és kavics tuti hazajön velünk. A FAWorite bringás kosarában mindenre van hely. A kulacs mellé számtalan hazajövős kincs is belepakolható.

faworite.jpg

8. Ravaszdi, a piros róka - Baniko

Nem tehetek róla, valahogy zsigerből vonzódom a nem teljesen szimmetrikus dolgokhoz. Amikor megláttam Baniko felemás gombszemű, huncut mosolyú rókáját, akkor azonnal tudtam, hogy kell nekem. Értitek, NEKEM... :)

baniko.jpg

9. Rókás hajbavaló - Ribbon Love

Ezek a hajbavalók imádnivalóak. Az ember el sem hinné, hogy szalagból milyen sokféle stílusban készülhet hajpánt, hajcsat, akár anya-lánya verzióban is. Lehet játékos, elegáns, bohém, mindig éppen az alkalomhoz illő. 
Szerencsére ez a róka mindenféle eseményen jól viselkedik.

ribbon_love.jpg

10. Rókás rágcsa - Jucc Work

Jucc Work-öt már követem egy ideje. Tetszenek a szívből jövő, sallangoktól mentes ékszerei. Judit nem csak az anyukákra gondol, hanem az apróságokra is. Műhelyében horgolt babajátékok, szundikendők és egyéb érdekességek is születnek nap mint nap. A rókák például a csirkecombot nagyon szeretik :)

Külön öröm számomra, hogy pár napja már arcot is tudok párosítani a névhez, mert végre személyesen is találkozhattam Judittal.

nevtelen_terv_7.png
10+1 Ujjbáb gumimatracból - Ursuslupus

Egy rendes mesében is van ráadás, hát itt is legyen, ha már róka.
Gondoltad volna, hogy egy kimustrált gumimatrac még menthető, ráadásul szuper dolgokat lehet belőle készíteni? Ursuslupus a továbbhasznosítás mentén alkot, többek között ilyen szuper ujjbábokat is. 
(Csak halkan megsúgom, hogy az anyukákra is várnak érdekességek a kínálatában.)

41556963_10157073644769369_4937351424020316160_n.jpg

Ez volt az én szubjektív válogatásom nektek az őszi rókás kedvenceimből. Neked melyik tetszett a legjobban? 

Szeretem a kézműves anyukák által készített dolgokat, mert mindig az jut eszembe, hogy valakinek az álmait hozom közelebb a valósághoz, ha tőle választok valamit. 


Ha a te álmod pedig az, hogy megtanulsz pólófonalból horgolni, akkor abban szívesen segítek neked!


Szeretnél részese lenni a legjobb pólófonalas közösségnek? ---> Kattints, és gyere a Bármitartó hivatalos fb csoportjába!

4+1 külföldi pólófonalas horgoló, akiket követek az instagramon

Szeretném nektek megmutatni, hogy kiket követek a külföldi pólófonalas világból az instagramon.

Ezt a követést, azért nem úgy kell elképzelni, hogy nyálcsorgatva lesem, hogy melyik pillanatban tesznek fel valami újat, hanem inkább úgy, hogy valóban érdekel, hogy min dolgoznak, miket alkotnak, hol tartanak most jelenleg abban, amit csinálnak.

Vannak köztük "nagyágyúk" és átlagos vagy akár kifejezetten csekély követő táborral is rendelkezők, de mindegyikük munkájában és közlésmódjában van valami olyan, ami engem megfogott, ezért szeretném nektek is megmutatni.


Lássuk sorban, hogy kik ők:

1) BE or KNOT to be

Sajnos ezt az angol  szójátékot nehéz lenne releváns módon magyarra fordítani, de most nem is ez a lényeg.

A név mögött egy Kasia nevű hölgy van, aki nemrég költözött Írországból Lengyelországba. Ott egy aprócska, de hangulatos műhelyben készíti statement-stílusú nyakláncait leginkább pólófonalból. 

Ami nagyon tetszik Kasia munkásságában az az, ahogy megmutatja az elkészült ékszereit. Ezt leginkább magán teszi meg, szelfi formájában a legnagyobb magabiztossággal.

Maguk a nyakláncok technikailag nem bonyolultak, de az egységes és következetes stílus miatt, igen népszerűek.


BE or KNOT to be: https://www.instagram.com/beorknottobe/ 

2) Susimiu

Ő az, akit szerintem nem nagyon kell bemutatni egy pólófonal rajongónak sem.

Szinte biztos, hogy találkoztál már valamelyik munkájával böngészés közben. A hölgy igazi neve egyébként Laura, Cordobában él, Spanyolországban.

Gondoltad volna, hogy az internetről videók segítségével tanult meg horgolni?

Eleinte takarókat készített, majd felfedezte a pólófonalat és egyéb XL fonalakat. Abszolút specialitása a szőnyegkészítés, ezek közül is a neve szinte összefort a maciszőnyeggel vagy a csillag szőnyeggel.

144 ezer instagram követőjével rengeteg horgolót inspirál itthon is. Képei csak úgy árasztják magukkal az otthonosság hatását. Ja, és van két kutyája is, amik plusz cukiságfaktorként rendszeresen asszisztálnak neki a fotókon.

Saját mintái és kész munkái is megvásárolhatók. Meglepő módon, nem elérhetetlen összegekre kell gondolni.

Susimiu: https://www.instagram.com/susimiu/

3) Paeonia

Japánban jött, látott és győzött a pólófonal. Imádják! Rengetegen használják, leginkább táskákat szeretnek horgolni belőle.

Mivel a WSC horgolható fa alapokból szerencsére bőven jutott a felkelő nap országába is, ezért úgy alakult, hogy nagyon sok japán követőm van az instagramon.

Közülük egyik Paeonia, akiről az előzőleg bemutatott alkotókkal szemben, sajnos nem sokat tudok, követő tábora is aprócska.

A táskái viszont nagyon tetszenek. Általában kisméretűeket készít, mindegyiken van valamilyen kis plusz lezáró díszítés. Játékos, fiatalos, könnyed stílusban horgol.

Paeonia: https://www.instagram.com/cazuco_m/

4) Cisco_happy

Ő is japán, és szintén a WSC horgolható falapok miatt "ismerkedtünk össze". Alkotásai kifejezetten ötletesek, és mindegyikben benne van valami gyermeki játékosság is. Biztos vagyok benne, hogy tényleg van gyereke :)

A japánokra egyébként jellemző valami furcsa étel fetisizmus, ezért a horgolóknál gyakran látható, hogy akár egy bejegyzésen belül szeretik megmutatni, hogy mit horgoltak és mit ettek, Cisconál sincs ez másképp.

Akit esetleg a kulináris része is érdekel, vagyis, hogy hogyan tesznek egy kis dobozkába mindenféle cukin feldíszített ételt szinte versenyszerűen, az nyugodtan guglizzon rá a "bento" kulcsszóra, és ámuljon kedvére.

A másik érdekesség, hogy a japán horgolók instagram nevében 99%, hogy vannak számok (a két példa, amit hoztam, nyilván üdítő kivétel). Aki meg tudja nekem mondani, hogy ez miért van, azt meghívom egy jó kis felhőre :D

+1) by_cagnur

Törökország abszolút fonal nagyhatalomnak számít, így nem csoda, hogy elképesztő alkotások és sok rutinos horgoló lelhető fel tőlük az instagramon.

Szerintem ott minden kislány kezébe horgolótűt adnak baba helyett, mert gyakorlatilag a fonal olcsóbb, mint bármilyen más játék. Egyszer rám írt egy török pólófonal gyártó, és eléggé meglepődtem, hogy mennyibe kerül ott egy guriga pólófonal az itteni árakhoz képest.

Visszatérve by_cagnur-ra, az ő munkáiban a szabályosság és az egyszerűség tetszik a legjobban. Nem használ sok színt, egy munkán belül túnyomó részt egy színből horgol. Nincs is szükség nála több színre, mert a szemek katonás rendje mindent felülír. Ritkán látni technikailag ennyire tökéletes munkákat.

by_cagnur: https://www.instagram.com/by_cagnur/ 


Neked van kedvenc külföldi horgolód? Ha igen, akkor oszd meg velünk hozzászólásban!

Ha pedig szívesen segítesz egy kattintással, hogy egyszer belőlem is lehessen hasonló bejegyzés valahol odaát, akkor azt itt tudod megtenni: Bármitartó instagram

Kedvet érzel a pólófonalból történő horgolásra? Szívesen tanulnál, és szeretnél részese lenni a legjobb pólófonalas közösségnek? ---> Kattints, és gyere a Bármitartó hivatalos fb csoportjába!

Társasjáték közben is horgolok, amíg a másik lép.

Beszélgetés Vénné Meskó Katalinnal a Meskok - horgolt design alkotójával

Vannak online barátságok. Ez gondolom nem újdonság a mai hipervilágban, de itt most hadd meséljek kicsit a szakmai online barátságokról. 

Aki elkezd alkotni, netalán ebből él, az óhatatlanul keresi a hasonszőrűek társaságát. Akik megértik, hogy mennyiben más a mi életünk, milyen örömök és kihívások érnek minket nap mint nap, mi inspirál minket, mik a céljaink és a határaink. Nagyon jók erre a közösségi oldalak, ahol a legkülönbözőbb módon lehet egységgé tömörülni és támogatni egymást.

Az igazán jó szakmai barátságok nem önzőek. Nem akarunk felülkerekedni a másikon, tudunk örülni egymás sikereinek, kíváncsiak vagyunk egymásra, és bizony néha figyelmeztetjük is egymást, ha hibázunk.

Ilyenkor egy idő után elkezd motoszkálni az ember agyában, hogy milyen jó lenne személyesen is találkozni. Ha megy ez a kibertérben, akkor menne nem csak a kiterjesztett valóságban is. 

Több ilyen barátom is van, akivel még soha az életben nem találkoztam, de ennek ellenére nagyon jól megértjük egymást. Vannak, akikkel viszont már szerencsére sikerült a valóságban is találkozni. Még ha csak véletlenül is.

Ilyen, Vénné Meskó Kati is, akivel már régóta tervezgettük, hogy személyesen is összefutunk, de valahogy sosem jött ki úgy a lépés. Majd egy szép napon teljesen véletlenül ugyanarra a workshopra hívtak meg minket. Volt nagy öröm, és ha már így alakult, akkor egy kicsit beszélgettünk is, így ti is bepillanthattok Kati és a Meskok - horgolt design mindennapjaiba.

3_13.png

Eszter - Bármitartó: Hogyan kezdődött nálad a horgolás?

Kati: Édesanyám és nagymamám kezében mindig ott volt a horgoló-, vagy kötőtű, amelyek varázspálcaként keltették életre a szebbnél szebb terítőket, kiegészítőket, ruhákat és játékokat.  Nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb engem is elvarázsol. Imádtam bújni a kreatív, kézimunkával foglalkozó, kötős, horgolós újságokat, amelyekben bejelöltem a nekem tetsző modelleket majd édesanyámat kértem meg, hogy készítse el nekem. Totyogó kistestvérem mellett ezekre egyre kevesebb ideje maradt, így csak ott álltak a félig elkészített, ámde hőn áhított felsők, kendők, kardigánok a kézimunkás kosárban. Mígnem egyszer nekiszegeztem a kérdést:

“Folytathatom én a horgolást? Szívesen befejezném!”

Szerencsémre rábólintott, pedig később bevallotta: előre látta, hogy vissza kell majd bontania, és újra kezdenie a munkát. Legnagyobb meglepetésére azonban erre nem volt szükség, sőt olyannyira belejöttem, hogy egy idő után már nem is látszott a különbség az ő-, és én kezem munkája között. Azóta is hálás vagyok neki, hogy hitt bennem, ugyanis ekkor éreztem rá a horgolás valódi ízére, és vált életre szóló szenvedélyemmé. Ennek most már 21 éve.

36844782_678816685806144_6540359568235429888_n.jpg

Eszter - Bármitartó: Hobbinak vagy munkának tekinted az alkotást?

Kati: Ez általában időszakos nálam. Közel 20 évig csakis hobbiként tekintettem a horgolásra, így ha valaki rendelésre kért tőlem valamit, kategorikusan nemet mondtam. Aztán mikor az akkori munkámban már nem találtam a boldogságot, egyre kézenfekvőbbé vált, hogy a hobbim lehetne a munkám is. Akkor kezdtem el felépíteni a kézműves vállalkozásomat, ahol a hobbi egyre inkább munkává vált. A munkával teli időszakban várom a nyugalmasabb napokat, hogy a horgolást hobbiként éljem meg, de persze ilyenkor is az új termékek tervezésével, megvalósításával foglalatoskodom. Szeretném megtalálni az egyensúlyt a munkából és a hobbiból eredő horgolás között. De azt  hiszem, ami a legfontosabb az egészben, hogy egyetlen láncszemet vagy pálcát sem horgoltam eddig kényszerből, a fonalak minden egyes cm-ét örömmel és szenvedéllyel horgoltam le, még akkor is, amikor pl. a sokadik virágot készítettem el Anyák napjára a kedves megrendelőimnek.

36877511_678816555806157_6675847060366819328_o.jpg

Eszter - Bármitartó: Mi a Meskok - horgolt design igazi motorja, honnan inspirálódsz?

 Kati: A legváratlanabb és legkülönbözőbb helyekről érkezik/érkezhet az inspiráció. Nem tagadom, rengeteg időt töltök a neten, böngészve a Pinterest, Instagram és a Facebook adta lehetőségeket, de nagyon szeretem a régi, megsárgult lapú könyveket, újságokat is forgatni, hiszen tudjuk, hogy a divat bizonyos időközönként visszatér. Emellett sokszor egy bevásárlás során, egy lakberendezési áruházban, vagy egy virágboltban pattan ki egy ötlet a fejemből, legtöbbször magam is rácsodálkozom, hogy ez honnan is jutott eszembe. Nem véletlen a szlogenem sem ( „A fonal ihlette.”) hiszen számos alkalommal elég megfognom, meglátnom egy fonalgombolyagot és azonnal látom, hogy ebből mit lehetne horgolni, mi mutatna jól belőle.

37284636_685982071756272_4441808559948169216_n.jpg

Eszter - Bármitartó: Hogyan kerültél kapcsolatba a pólófonallal és az egyéb XL fonalakkal?

Kati: Pólófonal először a kezemben egy kreatív workshop alkalmával volt, ott akkor egy fonott nyakláncot készítettünk. A workshop végén vásároltam egy kisebb gombolyag fonalat, hogy otthon kipróbálhassam vele a horgolást. Addigra már sok inspirációt láttam a neten a horgolt kosarakkal kapcsolatban. Így ez volt az első tapasztalat, egy tárolókosarat készítettem belőle, amit a mai napig használunk is itthon. Persze a pólófonalakkal kialakult tapasztalatommal nézve ma már sok kivetnivalót találok az első pólófonalas alkotásomban. Azt hiszen engem is az fogott meg az XL fonalakban, mint sok mindenki mást is, hogy gyorsan látványos eredményeket lehet vele elérni. Amíg pólófonalból egy 1 m-es szőnyeget horgolok, addig egy vékony horgolócérnából  pár cm átmérőjű csipketerítőt tudnék készíteni ugyanazzal a mintával. Nyilván nem lehet a kettőt összehasonlítani, de kézbe fogva mégiscsak a szőnyeg lesz látványosabb.

36784682_678816729139473_7286876698765688832_o.jpg

Eszter - Bármitartó: Elkezdtél a WSC horgolható fa alapokra is dolgozni. Miben más ez, mintha csak fonalat használnál?

 Kati: A horgolható fa alapokat egy nagyon ötletes és jó találmánynak tartom több szempontból is. Először is olyan különleges alapformájú (szív, gitár, ovális, fenyő) kosarakat tudok készíteni, amihez ha meg kellene horgolnom az alapot, biztosan sokszor bontanám vissza az eredményt, és még akkor sem lenne szép. A fa alapokkal való horgolás - a tökéletes alapforma mellett - így gyorsabb is, hiszen rengeteg időt és fonalat spórolhatunk általuk. Az új szenvedélyem pedig a fa alapok pácolása. Számos szín áll rendelkezésre a fapácokból, amit akár egy alapon belül is variálhatunk, így elérve egy különleges összhatást.  Mostanában ezzel kísérletezem. Számos pont van a „Megvalósítandó ötletek” listámon, hogy a fa alapokat hogyan tudnám felhasználni úgy, hogy ne csak kosarak készüljenek belőlük. A fa alapokkal készült kosarak, kopogtatók, díszek tartósak, jól variálhatóak más technikákkal is. A kislányaim is nagyon szeretik, nagy rajzosokként alig várják, hogy színezhessék, festhessék. 

nevtelen_terv_6.png

Eszter - Bármitartó: Mi szerepel a horgolós bakancslistádon?

Kati: A több, mint 20 év alatt nagyon sok mindent kipróbáltam már, horgoltam nagy volumenű dolgokat - ágyterítőket, falvédőket,  csipkeruhákat is. Ezek sokáig rajta voltak a bakancslistámon, és amíg „csak” tanultam, nem volt háztartásom és nem születtek meg a gyerekeim, volt is időm és lehetőségem megvalósítani ezeket. Azt hiszem ezeket szeretném újra megvalósítani új mintákkal és új színekkel. Nálam a csodálatra méltó alkotások mindig is a nagyon nagy, sok-sok munkával járó alkotások voltak. Szeretnék minél több ilyet horgolni én is. Ami még mindenképpen rajta lenne ezen a képzeletbeli listán, az egy horgolt esküvői ruha. Talán majd egyszer a húgomnak készítve megvalósulhat ez az álmom is.

17499433_436062010081614_7821393347009045404_n.jpg

Eszter - Bármitartó: Mit tanácsolsz azoknak, akik csak most ismerkednek a horgolás rejtelmeivel?

Kati: Ahogy a Nagymamám is vallotta – akinek az élete volt a horgolás, hogy ez tartja őt egészségesen és frissen. A horgolás során kikapcsolunk az agyunk, a pálcák, láncszemek számolásával foglalatoskodunk, minden más gondolat kiürül a fejünkből. Ki vitatná ennek jótékony hatását? Rendkívül jó érzés létrehozni valamit, amit aztán használunk, gyönyörködünk benne vagy viselünk. Ma már a technika előrehaladtával és a számos oktatóvideó elérhetősége miatt sokkal könnyen és gyorsabb megtanulni horgolni, mint régen. Én mindenkit biztatnék arra, hogy kitartóan, sokat gyakoroljon, hiszen nem nehéz megtanulni, ha valaki türelemmel és kitartással áll neki. Az elkészített alkotások pedig kárpótolják a rengeteg munkát, hiszen nincs is annál jobb érzés, mikor saját magunk készítjük el a nap, mint nap használt tárolókosarakat, szőnyegeket, vagy felvesszük az általunk horgolt kendőt vagy ruhát.

37024742_682624778758668_7427832173891158016_n.jpg

Eszter - Bármitartó: Mit csinálsz szívesen, amikor leteszed a tűt és a fonalat?

Kati: Hiába vált munkámmá a horgolás, ha leteszem munka után a tűt és a fonalat, előveszem a hobbihoz való tűt és fonalat. Azt hiszem, ezt hívják szenvedélynek. Ha akad pár perc szabadidőm, a horgolótű után nyúlok vagy az új minták és technikák után kutakodom.
De ha tényleg leteszem a tűt és a fonalat, akkor nagyon szeretem a jó sorozatokat, szeretek olvasni, kertészkedni vagy társasjátékozni, de társasjáték közben is horgolok, amíg a másik lép.

Katival itt találkozhattok:
web: meskok.hu
fb: Meskok - horgolt design
instagram: meskok.design

Ha kedvet éreztek a pólófonalból történő horgolásra. Szívesen tanulnátok, és szeretnétek részesei lenni a legjobb pólófonalas közösségnek, akkor kattintsatok a képre, és gyertek a Bármitartó hivatalos fb csoportjába!

7_6.png

A pólófonal az én Windexem

Most biztosan azt kérdezitek, hogy mi ez az izé a képen?

por.jpg

Hát elmondom, mert egy csuda felismerésre jutottam ma: a pólófonal univerzális.
Olyan nekem, mint a Bazi nagy görög lagzi című filmben Portokalos papának a Windex.

Mindenre jó!

windex.jpg

Nálunk gyakran pólófonal kerül ajándék kötöző szalag helyett a csomagokra.

1_8.png
Egy kukásmellényeket is megszégyenítően UV-narancssárga gombolyagból pedig, amit másra nem tudtam használni, remek ideiglenes lézerpálya lett a lakásban.

lezer.jpg

a kertben paradicsom kötözéshez is kiváló segítségem volt idén, a minap pedig a gyerekem, akit kevés dolog köt le huzamosabb ideig, órákig eljátszott a medencében pár darab 10 centis darabbal.

Lett belőle polip pajti, kalóz, gyűrű, hajó és halászháló a kis víz alatti fantázia világában :)

Ma viszont a pólófonal megmentett.

Megmentett attól, hogy tényleg szétrobbanjak az idegtől.
Van nekünk egy porszívónk. Eddig semmi különös nincsen ebben, nyilván mindenkinek van otthon.

De a mienk különleges. Egyedisége abban rejlik, hogy különlegesen utálom. Nem a porszívózást, hanem magát a készüléket.

Pár éve jó szokása lett, hogy használat közben random módon kitépi a konnektorból a zsinórt, néha pedig ezt olyan mesterien műveli, hogy még az áramot is levágja hozzá. Szóval nem kis kihívás nálunk takarítani :)

Elküldtem szervizbe, ahonnan azzal kaptuk vissza, hogy a hibát náluk nem tapasztalták, semmi baja. Öhöm... Örömmel befognám a szervizes kollégát hozzánk egy alapos takarításra, és kíváncsian nézném, hogy hányszor hangzik egy a szájából a @12##87=@. A karakterek helyére mindenki szabadon gondoljon valami szépet...

Megunva a megpróbáltatásokat vételeztünk egy akkumlátoros álló verziót, akivel már jóval barátibb lett a viszonyom, szinte már szerelmes is lettem belé.

Sajnos a napokban őt is gyógykúrára kellett küldenem (értsd: irány a szerviz), így megint előkerült a kamrában porosodó ex-porszívó.

Itt maradtam ezzel a zsinórbehúzós, káromkodásra kényszerítő, áramlevágós batárral, meg a szekrények alól orvul figyelgető porcicákkal. Belülről sírtam...

Majd jött a felismerés!

No nem tőlem, hanem kedves sógornőmtől származott a remek ötlet, hogy valamivel fizikailag akadályozzuk meg a zsinór visszahúzódását, így nem végzem agyban a Lipóton minden egyes takarítás után.

Majd a férjem kitalálta, hogy tuti jó lesz arra a pólófonal. A képen egyébként  ő van, ahogy elmélyülten próbál magic ringet horgolni. (Jelentem sikerült neki!)

17103633_1415110425207629_8406481771269662933_n.jpg
Szóval MacGyver módjára pikk-pakk készített egy jó kis pólófonal bumszlit a zsinór végére, ami 10 másodperc alatt egyszerűen megoldotta a gondokat.

Engem megmentett legalább 18 db B+ kimondásától például (nem vagyok ezekre a szakszavakra büszke egyébként, de néha mindenkiből előtörnek ezek az univerzális, minden frusztráló helyzetre ráhúzható betű kombinációk szerintem).

Egy szó mint száz, a pólófonal az én Vindexem, és szeretem a családomat! <3

Amikor nyugodt vagyok, akkor pedig ilyeneket horgolok ám pólófonalból :)
Ha a képre kattintasz, akkor kopogtatni tudsz a csoportomba, hogy téged is megtanítsalak rá, hogyan csináld!

3_6.png

Színre színt

Élménybeszámoló a Zeka Styling színtanácsadásáról

Színre színt, mondanám, ha tudnék kártyázni, de ez most egészen más téma lesz.

Egy nagyszerű élményemet szeretném megosztani veletek. Cseke-Kovács Zsófia - Zeka Styling többed magammal meghívott a színtanácsadó workshopjára.

Igen, egy olyan eseményre, ahol minden a színekről szól, és azok helyes használatáról a ruhatárunkban, a sminkünkben, egyszóval a mindennapi életünkben.

A téma a horgolás miatt különösen érdekelt, hiszen nap mint nap a színekkel szoktam zsonglőrködni, és ezt általában jól meg is mutatom nektek itt-ott, hogy hogyan sikerült. Azonban ha a saját hétköznapi vagy akár alkalmi öltözködésemre gondolok, akkor azon objektíven mondhatom, hogy van még mit csiszolni.

Már a helyszín is nagyon izgalmas volt, mert egy igazi showroom-ba szólt a meghívás az Andrássy úton. Még nem jártam ilyen helyen, de nagyon érdekes a koncepció, miszerint magyar dizájnerek és tervezők közösen bérelnek egy klasszikus nagypolgári lakást. Mindenki berendezi a kollekciójával az egyik helyiséget vagy annak egy szegletét, és ide várják időpontra a vevőiket, akik nyugodt és privát körülmények között tudnak válogatni, próbálni, találkozni az alkotókkal. Mennyivel más ez, mint egy plázában szaladgálni egyik fast fashion üzletből a másikba...

4_11.png

Még mielőtt elkezdődött volna a workshop, máris egy váratlan pozitív impulzus ért. A helyszínen összefutottam Meskó Katival (Meskok - horgolt design), akivel már a virtuális csevegéseken túl, olyan jó lett volna egyszer személyesen is találkozni, de valahogy eddig sosem jött össze. Hamarosan olvashattok is vele egy interjút itt a blogon, mert nagyon szeretem a stílust, amiben alkot, és a személyisége is annyira pozitív, hogy öröm a társaságában lenni.

3_13.png

Először az összes résztvevő leült egy kicsit beszélgetni, bemutatkoztunk egymásnak, szóba került mindenféle csajos téma, ki mit gondol a stílusáról, miben érzi jól magát, mi az, amit biztosan nem venne fel.

Zsófi elmondta, hogy mennyire befolyásolják a színek a külvilág számára rólunk közvetített képet. Hogy, ha ráérez az ember, hogy mi áll neki IGAZÁN jól, akkor az mennyi önbizalmat, plusz energiát és magabiztosságot adhat egy nő életében. A lényeg az összhang, hogy minden egyes kis jól megválasztott kiegészítő mennyire növeli a kép teljességét. És, ami a legfontosabb, hogy ez a kívülről is jól észrevehető összhang nem szájenszfiksön, hanem igenis némi tudatossággal, egy elérhető állapot.

7_10.png

Mélyrehatóan végignéztük a különböző alap színtípusokat (tavasz-nyár-ősz-tél), hideg-meleg árnyalatokat. És itt most tényleg olyan mélységre kell gondolni, hogy pl. az sem mindegy, hogy egy színen belül milyen árnyalatot választunk. Egy piros például lehet egészen mély vagy vibrálóan élénk, egy zöld szín pedig gazdagon smaragd vagy akár letisztultan pasztell.

Azt hiszem, ezt egy hozzáértő segítsége nélkül nehéz lenne ilyen szinten megfogalmazni.

Az asztalon különböző színkendők voltak, amik jól érzékeltették, hogy milyen sokféle alternatíva áll rendelkezésünkre, ha az árnyalatok között kell válogatnunk. Megtudtam, hogy a fekete, ami állítólag mindenkinek jól áll, valójában senkinek nem áll igazán jól. Viszont vannak olyan színek, amik univerzálisak, bárki bátran beválogathatja a ruhatárába. Ilyen például a sötétkék, abból is az a tengerészkék típus.

Azt kell, hogy mondjam, Zsófinak igaza van. Csak ebbe még sosem gondoltam bele így, komolyabban. Rajta például nagyon látszott, hogy tisztában van önmagával, sugárzik a magabiztosságtól, és ezt az általa viselt összeállítás is hűen tükrözte számomra.

Az elméleti rész után, gyakorlatban is megnéztük egyesével, hogy ki melyik típusba sorolható. Ehhez a már említett színkendőket használta Zsófi, miután letakarta a ruhánkat és a hajunkat is. Külön kérte, hogy aznap reggel ne sminkeljünk. Így csak a lecsupaszított, tényleges valónk maradt a porondon, amihez hozzánéztük a színkendőket.

2_14.png

És tényleg! Egyértelműen látszott, hogy így, a saját magunkról alkotott előzetes sztereotípiáinktól megszabadulva egy-egy szín mennyire felemeli vagy elnyomja az igazi énünket. Az is rögtön kiderült, ha valami túl sok vagy túl kevés volt rajtunk. 

Jómagam szeretem a színes, olykor akár harsányabb színeket is egy-egy ruhadarabban. Persze ezt nem úgy kell azért elképzelni, mint a Pa-dö-dö együttest fénykorában. Törekszem a harmóniára, bár be kell, hogy valljam nem vagyok az a kiöltözős fajta, és nem a ruhatáram körül forog minden gondolatom. De azért szeretem a szépet, na... Szóval értitek.

1_15.png

Ezek voltak a prekoncepcióim magammal szemben, és abszolút kaptam Zsófitól új irányt. A színkendős mókából az jött ki, hogy világos nyár típus vagyok, és színekben jó az irány, csak azoknak egy hangyányit visszafogottabb árnyalatait kell keresnem. Például a vakító fehér helyett a törtfehéret, az élénk pink helyett a pasztellesebb, tompább rózsaszíneket.

Jó diák vagyok, mindent elraktároztam agyban, és az az igazság, hogy ha már jártál ilyen eseményen, akkor onnantól kezdve folyamatosan ott motoszkál benned a kisördög, ha új holmikat szeretnél magadnak vásárolni, és kétszer is meggondolod, hogy igazán jó lesz-e a kiszemelt darab.

Egyszóval tudatosabb lesz tőle az ember, jobban figyel önmagára, és ezáltal minőségibb módon is gondol magára az öltözködésre.

Ha meg valamibe mégis belenyúlok ruha ügyileg, ami nem felel meg a színtípusomnak, akkor se visz el a színrendőrség, ahogy Zsófi mondaná :)

Összegezve, egy szuper délelőttöt tölthettem fantasztikus emberek társaságában, telítődtem új élményekkel. Határozottan fejlődtem és több lettem tőle. Ha tehetitek, próbáljátok ki ti is Zsófi színtanácsadását.

Cseke-Kovács Zsófit és a Zeka Stylingot itt keressétek:

https://zekastyling.hu/

https://www.facebook.com/zekastyling/
https://www.instagram.com/zekastyling/

szintanacsadas_2-1.jpg