Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Így díszítsd profi módon a horgolható faalapodat rizspapírral!

2020. április 01. - Bármitartó

Nem is tudom hány éve már annak, hogy találkoztam a dekupázs technikával. Tudod ez az, amikor szalvétát vagy más papírfélét ragasztóval rásimítasz különböző felületekre, többek között fára.

Nagyon szeretem ezt a fajta díszítést, de valljuk be, van ennek egy profibb szintje is. Amikor nem látszik a papír körvonala, amikor nem gyűrődik sehol, amikor eggyé válik a papír és a fa felülete, mintha sosem léteztek volna külön.

nevtelen_terv_1_3.png

Na ezt a szintet szerettem volna megtanulni. Annak minden apró kis trükkjével és csalafintaságával. Tudtam, hogy ez magamtól nem fog menni, ezért profi segítséget kértem Tóthné Ilditől, az Alita kreatív műhely alkotójától. Ildi már túl van pár ezer egyedi tárgyon, kisujjában van minden a rizspapíros díszítéssel kapcsolatban.

Szinkronban díszítettünk két horgolható faalapot, közben mindent megbeszéltünk a használt alapanyagokkal kapcsolatban, és lépésről-lépésre követhettem mesteremet.

Közben pedig szorgosan dokumentáltam fotókkal a megszülető alkotásainkat, hogy ebből a cikkből te is megtanulhass mindent. Előre szólok, bazi sok fotó lesz benne, cserébe viszont tényleg részletesen követheted a folyamatot.

kezdo_kep.png

Amire szükséged lesz:

 Első lépésként a horgolható faalap nem használt oldalán a furatokat leragasztottuk, hogy az alap másik oldalára ne folyjon át festék.

A rizspapíron a kiválasztott motívum részletet vízbe mártott ecsettel körbe "rajzoltuk", mert így sokkal könnyebb kitépkedni a mintát.

A végeredmény sokkal szebb és természetesebb hatású lesz, ha finom mozdulatokkal, óvatosan tépjük a papírt, mintha ollóval körbevágnánk.

A kitépett motívumot ráigazítjuk a faalapra, megnézzük, hogyan fog majd kinézni, megtervezzük, mi hova essen majd a kész munkánkon.

3_20.png

2_22.png

4_20.png

5_14.png

Világos színű festékkel lefestjük-alapozzuk a horgolható faalap egész felületét. A száradási idő rövidítésén hajszárítózással segíthetünk. Mielőtt bármi mást csinálnánk vele mindig várjuk meg, hogy kihűljön a felület.

Finom csiszolótömbbel vagy csiszolópapírral végigmegyünk a festékrétegen, eltüntetjük az egyenetlenségeket.

A rizspapírból kitépett mintánk felületét egy darab celofánra helyezzük, majd alaposan leitatott, nedves ecsettel átkenjük az egész felületét, vigyázunk, hogy ne áztassuk el, nem ez a cél.

6_13.png

7_14.png

8_9.png

9_6.png

Dekupázs ragasztóval kenjük le a lealapozott alapot ott, ahová kb. a minta kerülni fog.

Óvatosan helyezzük rá a papírt, finoman nyomkodjuk rá a ragasztóra, majd felülről is kenjük át vele.

Erre legjobb egy puha sörtéjű lapos ecset. Egészen a horgolható alap széléig kenjük a ragasztót, nem baj, ha a furatokra is rámegy a papír.

10_4.png

11_4.png

12_4.png

13_3.png

Ismét a hajszárítót hívjuk segítségül, hogy ne kelljen estig várnunk a száradásra.

A széleken túlnyúló papír részleteket a csiszoló tömbünk segítségével határozott mozdulatokkal eltávolítjuk. Ha a horgolható alap élein végighúzzuk a tömböt, gyönyörűen leesnek a nem kellő részek.

Egy egészen finom csiszolótömbbel (akár kozmetikai célra használt darab is megfelel) a mintánk körvonalát is mindenhol átcsiszoljuk ott ahol a papír és a fa találkozik egymással.

14_1.png

15_2.png

16_2.png

17_1.png

Egy nekünk tetsző sötétebb festék színnel elkezdjük a háttér kialakítását.

Nem baj, ha egy kicsit a papírra is rámegyünk. Egy szivacsecsettel apró ütögető mozdulatokkal elegyengethetjük az ecset nyomokat.

A harmadik képen láthatod, hogy kb. hogy fog kinézni ebben a fázisban.

19_1.png

20_1.png

21.png

És most jön egy igazán apró, de a végeredmény szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható trükk.

Egy csepp barna árnyalatú fapáccal (ha nincs akkor sötét akrilfesték is megteszi) egy nagyon vékony ecset segítségével finoman körbefestjük a papír körvonalát.

22.png

23.png

24.png

Kiválasztunk (vagy kikeverünk) egy nekünk tetsző világosabb színt az árnyékoláshoz. Érdemes olyat választani, ami a papír alaphátterével harmonizál.

Szivacsecset és egy nedves törlőkendő segítségével elmosódott hátteret készítünk.

Az én darabomon a horgolható alap széleinél erősebben használtam a festéket, befelé haladva éppen hogy, így egy nagyon szép színátmenetet sikerült kialakítani.

26.png

25.png

27.png

Nincs is más hátra, mint a papírral beterített furatainkat kiszabadítani.

Mivel a ragasztó már teljesen kikeményedett, ezért ezt egy vékony hegyű kisolló segítségével könnyedén megoldhatjuk, csupán türelem kérdése az egész.

28.png

29.png

Íme a kész mű. Hazaérve nem bírtam ki, és még egy kicsit repesztéssel antikoltam is a felületet. De ez már egy másik mese...

A hozzáillő pólófonalak kiválasztása meg egyszerűen a jutalomjáték.

30.png

32_1.png

Köszönöm Ildinek, hogy megosztotta velem az Alita kreatív műhely nem is oly apró titkait, egy élmény marad ez a nap!

2_23.png

 A Bármitartó webshopban most rengeteg csodaszép rizspapírt találsz. Nézd csak, például ilyen gyönyörűeket Próbáld ki te is ezt a nagyszerű kreatív technikát!

nevtelen_terv_17.png

 

A következő bejegyzésig ezeken a helyeken is találkozhatunk:

fb_banner.JPG

yt_banner.JPG

 

 

 

Így alkot rózsaszín fonalból a Bármitartó közössége

Itt az idő, hogy folytassuk színes sorozatunkat, ezúttal azt nézheted meg, hogy mi mindent lehet rózsaszín pólófonalból kihozni.

Ezúttal is a Bármitartó facebook csoportjának tagjait hívtam segítségül, lesd meg, mi mindent alkottak ebből a nagyszerű színből.

A rózsaszín egyébként egy elég tág fogalom. Az biztos, hogy a vörös és a fehér keveréséből jön össze, de attól függően, hogy ennek a két alkotó színnek mi az aránya, egészen más árnyalatokat kapunk. A teljesen halvány, telítetlen pasztell rózsaszíntől a meredeken vibráló pinkig minden lehetséges.

Képzeld, ez a sok szó mind a rózsaszín egy-egy árnyalatát jelöli: vattacukor, cukormáz, rozé, cseresznyevirág, barack, porcelán, púder, csecsemő, flamingó, orchidea, ciklámen, rágógumi, cukorka, puncs, pelikán, na és persze ne hagyjuk ki a sorból a bugyirózsaszínt sem.

A rózsaszínt kifejezetten lányos színnek tartják, de képzeld a nyugati kultúrában az 1920-as években még a kisfiúké volt a rózsaszín, a kislányoké a kék szín. Ez kb. 20 évig így is maradt, majd a 40-es évektől már fordítva használták, azóta pedig valahogy a nemi sztereotípiák legelső megnyilvánulásaként úgy is maradt.

Sok fogalom kötődik még hozzá, pl. fizikában a rózsaszín zaj vagy a rózsaszínű a szalag mely világszerte a mellrák elleni küzdelmet hivatott jelképezni.

Ennyi szó után pedig ideje meglesni végre, hogy mi mindent horgolhatsz akár te is, ha van pár méter rózsaszín pólófonalad:

5_13.pngFöldesi-Vetlényi Katalin fedeles bármitartója

 

Ez volt a legrózsaszínebb bejegyzés idáig a blogon, de sajnos ebbe sem fért bele minden. Ha kíváncsi vagy a többi kreatív alkotó munkájára, akkor várlak szeretettel a Pólófonalazz velünk! facebook csoportunkba!

Ha pedig kedvet kaptál, hogy valami rózsaszínt horgolj pólófonalból, akkor válogass a Bármitartó webshop kínálatából. Nézd csak, jelenleg ennyi rózsaszín dolog közül választhatsz.

Hamarosan górcső alá vesszük a többi színt is, kövesd a blogot, tarts velem akkor is.

A következő bejegyzésig pedig ezeken a helyeken is találkozhatunk:

fb_banner.JPG

yt_banner.JPG

9 kérdés - 9 válasz a Bármitartó vásárlóitól

Évi, aki sérülten sem adja fel az álmait

A kezdetek óta foglalkoztat, hogy milyen is egy Bármitartós? Mi hajtja, milyen energiák késztetik újabb és újabb alkotások létrehozására, miért szeret pólófonalból vagy más fonalakból horgolni, mit jelent számára a kreativitás?

Ebből a kíváncsiságból táplálkozva indult el ez az interjú sorozatot, mellyel célom, hogy jobban megismerhesd a Bármitartó vásárlóit. Mert bizony sok félék, színesek, kreatívak és ötletesek. Van, akinek kikapcsolódás a pólófonalas horgolás, másoknak pedig komolyabb terveik vannak vele.
Ismerd meg őket, nézd meg, miket alkotnak, milyen más területeken tevékenykednek, mi minden foglalkoztatja őket.

A sorozat harmadik részében egyik legrégebbi kedves vásárlómat,  Dömötöri Zoltánnét, Évit ismerhetitek meg, aki egy sajnálatos történés miatt mozgáskorlátozott lett, de így sem adja fel kreatív álmait!

1_23.png

 Eszter: Ha egy ismeretlennek pár mondatban össze kellene foglalnod, amit érdemes rólad tudni, akkor mit mondanál el neki?

Évi: Dömötöri Zoltánné, Évi vagyok, és egy orvosi műhiba miatt nehezebben mozdulok ki itthonról, mint mások, igazság szerint segítség nélkül sehogy. Így egy munkáltató sem akart foglalkoztatni és a férjem halála után valahogy el kellett tartanom a 3 kislányomat. Akkor még csak hímeztem, de egy idő után kis vérfrissítésre vágytam, és ekkor láttam sok szép ötletet a különböző felületeken és gondoltam nekilátok. Azóta teljesen beszippantott, és most már sikerül egyre ügyesebben csinálnom. Olyan termékeket próbálok készíteni, amelyek teljesen egyediek. Sokszor gondolkozom hosszú ideig, de az eredményt látva teljesen megéri, és eddig a vevőimnek is tetszettek az alkotásaim.

4_18.png

Eszter: Mióta horgolsz, ki tanított meg rá?

Évi: Már egész kisgyerekkoromban tanultam a nagymamámtól, de 2017-től vagyok igazán aktív.

Eszter: Mit jelent számodra a kreatív alkotás?

Évi: Kölcsönös örömöt: a vásárlómnak, ha sikerül megvalósítani az elképzelései,t és látom a csillogást a szemében; és persze nekem is örömet okoz, hogy boldogok attól a dologtól, amit én készítettem.

Eszter: Miket szeretsz a legjobban készíteni?

Évi: Az abszolút kedvenceim a Bármitartós faalapokon és mindenféle kinyitós, horgolható dobozokkal való kreatívkodás, és most az újrahasznosítás jegyében az üdítős és egyéb felnyitófülekből való táska készítés.

2_20.png

Eszter: Mutasd be a munkáidat, kiknek és miért készíted a termékeket?

Évi: Az alap ötletemben az is közrejátszott, hogy megmutassam, hogy egy mozgássérült is csinálhat szép dolgokat, és a mi munkánk is ér annyit, mint az egészségeseké – és ezt mindenféle rosszindulat nélkül mondom. Sajnos csapták már rám a telefont megrendelők, hogy már pedig ők nem vásárolnak egy „ilyentől”, mint én – nem, mintha a termék minősége változna a készítő egészségügyi állapotától. A másik dolog pedig, hogy nagyon szeretek horgolni, így azzal foglalkozhatok, amit szeretek.

71386517_110623033674399_5306987403414601728_o.jpg

Eszter: Miért jó pólófonalból alkotni?

Évi: Könnyen kezelhető, tartós, mosható és csodálatos színekben kapható! Persze a jó ár és kiváló minőség sem utolsó. Mindig nehéz dönteni milyet vegyek, nehéz ellenállni. Nem utolsó sorban újrahasznosított, ami most már nekem is nagyon fontos.

Eszter: Miért szereted a Bármitartó termékeit?

Évi: Nagy a választék és kedvemre válogathatok belőlük, öröm velük dolgozni. Adnak egy alap ötletet és rajtad múlik mi lesz belőle; és persze a segítőkész tulajdonos miatt is. Bármi kérdésem, kérésem van, mindig készségesen segít!

3_18.png

Eszter: Ha elképzeled magadat egy év múlva, akkor hol tartasz a terveidben?

Évi: Egy év múlva már szeretnék egy biztos vásárlói kört, egy webáruházat és megmutatni magamat, vagyis inkább a márkámat a világnak, hogy minél többen ismerjék.

5_12.png

Eszter: Hol érhetnek el a vásárlóid?

Évi: Igyekszem haladni a korral: facebookon, instagramon is elérhető vagyok, most már elindítottam a blogomat is, bár még nem sikerült folyamatos bejegyzéseket produkálnom, de próbálkozom.

 

Olvasd el a többi részt is!

Lami, a festőművész
Brigi és az amigurumi szerelem

 

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy mi mindent készíthetsz pólófonalakból akkor várlak szeretettel a Pólófonalazz velünk! facebook csoportunkba!

Ha már kedvet is kaptál hozzá, akkor válogass a Bármitartó webshop kínálatából. 

A következő bejegyzésig pedig ezeken a helyeken is találkozhatunk:

fb_banner.JPG

yt_banner.JPG

9 kérdés - 9 válasz a Bármitartó vásárlóitól

Brigi és az amigurumi szerelem

A kezdetek óta foglalkoztat, hogy milyen is egy Bármitartós? Mi hajtja, milyen energiák késztetik újabb és újabb alkotások létrehozására, miért szeret pólófonalból vagy más fonalakból horgolni, mit jelent számára a kreativitás?

Ebből a kíváncsiságból táplálkozva indult el ez az interjú sorozatot, mellyel célom, hogy jobban megismerhesd a Bármitartó vásárlóit. Mert bizony sok félék, színesek, kreatívak és ötletesek. Van, akinek kikapcsolódás a pólófonalas horgolás, másoknak pedig komolyabb terveik vannak vele.
Ismerd meg őket, nézd meg, miket alkotnak, milyen más területeken tevékenykednek, mi minden foglalkoztatja őket.

A sorozat második részében Hart Brigit ismerhetitek meg, akinek a pólófonalazás egy jóleső kirándulás két kedves amigurumi figura között. 

img_1136.jpg

Eszter: Ha egy ismeretlennek pár mondatban össze kellene foglalnod, amit érdemes rólad tudni, akkor mit mondanál el neki?

Brigi: Hart Brigitta vagyok, 3 gyermek édesanyja. Korábban sokat olvastam, de a gyerekek miatt ez háttérbe szorult, vagyis a gyerekkönyvekre korlátozódik. 

Mikor a harmadik csemetével voltam állapotos, nem tudtam éjszaka aludni, így kellett valami új hobbi. Ekkor találtam rá a horgolásra.

Eszter: Mióta horgolsz, ki tanított meg rá?

Brigi: Ennek már lassan 3 éve, akkor kértem meg sógornőmet, hogy segítsen elsajátítani ezt az akkor még bonyolultnak tűnő technikát. Nála találkoztam először az amigurumi figurákkal. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy azon a napon egy csodálatos világ tárult fel előttem. Soha nem gondoltam volna, hogy a kézimunkázás, pontosabban a horgolás ennyire ki tud kapcsolni, feltölteni, erőt adni a másnapokra. Az első figurám egy nyuszi volt, ami azóta is nagyobbik lányom kedvence, pedig nyeklik-nyaklik, két egyforma testrésze nincs, és köszönő viszonyban sincs a képpel, ami a könyvben szerepelt.

Eszter: Mit jelent számodra a kreatív alkotás?

Brigi: Számomra a mai napig hihetetlen, hogy tudok valamit készíteni, amivel örömet tudok szerezni. Hatalmas élmény látni az örömöt a kis arcokon! Persze ez nem „csak” az én érdemem, minden tiszteletem a tervezőké, akik lehetővé teszik, hogy ezek a kis csodák megszülessenek. A mai világban, amikor a túlkínálat miatt már szinte mindene megvan az embereknek, kimondhatatlanul élvezem, hogy valami egyedit tudok alkotni, hiszen ugyanabból a mintából sem tud két ugyanolyan figura készülni. Mindegyik egy kicsit más.

img_1165-4.jpg

Eszter: Miket szeretsz a legjobban készíteni?

Brigi: Először rengeteg figurát készítettem, majd kipróbáltam a pólófonalas tárolókat, táskákat, egy-két ruhaneműt (utóbbit kevesebb sikerrel, bár a sapkák elég jól mennek), de valahogy mindig visszatérek az amigurumihoz.

Eszter: Mutasd be a márkádat, kiknek és miért készíted a termékeidet?

Brigi: Családom és közeli barátaim unszolására először a saját Facebook profilomba töltöttem fel pár munkámról a képeket, majd innen jött az ötlet, hogy miért ne legyen nekik saját „otthonuk”, a Horgol-lak

Mivel inkább figurákat készítek, ezért a gyerekek a célközönség. Megrendelésre, és vásárokra is horgolom őket. Hogy miért? Igazából ez még mindig a hobbim, ahogy korábban is említettem, leírhatatlan érzés másnak örömet szerezni, főleg egy olyan dologgal, amit a két kezemmel készítettem, éjszakákon át, hiszen többnyire este, és éjjel horgolok, mikor már elcsendesedett a ház. Alkotni valamit, ami tetszik az embereknek, mindennél többet ér nekem. Korábban kézilabdáztam, ami csapatjáték, a korábbi munkahelyeim is inkább erről szóltak. Most azonban a magam ura lehetek, én osztom be az időm, nekem kell egyedül felelősséget vállalnom. Ezt a részét is szeretem, egy új oldalamat ismertem meg ezáltal.

img_1495.JPG

Eszter: Miért jó pólófonalból alkotni?

Brigi: Sokkal gyorsabban látszik az eredmény. :)

Eszter: Miért szereted a Bármitartó termékeit?

Brigi: Első pólófonalas kísérletezéseimhez Esztertől rendeltem a fonalakat. A facebookon találtam rá a Bármitartó csoportra, a videók keltették fel az érdeklődésemet, majd innen jött az ötlet, hogy készítek ajándékba néhányat. Kedvenceim a kis kiszerelésű gombolyagok, így több színt és anyagot is ki tudok próbálni.

img_1375.JPG

Eszter: Ha elképzeled magadat egy év múlva, akkor hol tartasz a terveidben?

Brigi: Szeretném, ha a környékünkön többen megismernék a Horgol-lakot. Nagy álmom egy kis fonalbolt, ahol a termékeim is megvásárolhatóak lennének.

Többed magammal alapítottunk egy horgoló klubot. Szuper közösség jött létre. Két jótékonysági horgolást is szerveztünk az év végén. Ezt mindenképp szeretném tovább folytatni, akár hagyományt is teremteni vele, hogy segíthessünk a rászoruló, vagy beteg gyerekeknek.

img_1262.JPG

Eszter: Hol érhetnek el a vásárlóid? 

Brigi: A facebook-on Horgol-lak néven vagyok megtalálható, illetve Dorogon van a közelünkben egy játszóház (Balaya játszóház, kávézó és fitness), ahol elérhető néhány termékem.

 

 Olvasd el a többi részt is!
Az interjú sorozat első részét itt éred el:
Lami, a festőművész

Ha pedig kíváncsi vagy, hogy mi mindent készíthetsz pólófonalakból akkor várlak szeretettel a Pólófonalazz velünk! facebook csoportunkba!

Ha már kedvet is kaptál hozzá, akkor válogass a Bármitartó webshop kínálatából. 

A következő bejegyzésig pedig ezeken a helyeken is találkozhatunk:

fb_banner.JPG

yt_banner.JPG

Így alkot fehér pólófonalból a Bármitartó közössége

Két hete megmutattam, hogy mire képes kék pólófonalból a Bármitartó közössége, most folytassuk a sorozatot egy újabb színnel, mégpedig a fehérrel.

A fehér egy érdekes szín, külön szimbolikája van. Ugyanúgy azonosítják a békével (fehér zászló), a tisztasággal (gondoljuk csak az orvosok köpenyére) vagy az ártatlansággal (menyasszonyi ruha). Az ókori Egyiptomban a pompa kifejezője volt, a középkori egyház a keresztelés és a főbb ünnepek alkalmával használta, a reneszánsz időkben pedig főleg fekete-fehér kontraszt párként jelenítették meg, mint a jó és a rossz jelképét.

Több árnyalata van, mint hinnéd: tejfehér, viaszfehér, hófehér, porcelánfehér, tiszta fehér, gyapjúfehér, papírfehér, és még sorolhatnám...

Mi horgolók leggyakrabban talán a karácsonyi ünnepkörben használjuk, harangok, angyalok, ajtódíszek sokasága készül ebből a színből a kezeink által.

De mi a helyzet a hétköznapokban? Van helye a fehér horgolmányoknak az életünkben? Naná! Hoztam is közel 20 pólófonalas példát a legkülönbözőbb stílusban. A bemutatott alkotásokat  a Bármitartó facebook csoportjának tagjai készítették, jöjjenek hát az ő variációik a fehér színre:

simko-balazs_ivett.jpgSimkó-Balázs Ivett fedeles tárolója

acs_ilona_1.jpgÁcs Ilona hófehér táskája

fekete_kati.jpgFekete Kati papírzsebkendő tartója

halasz_gaborne.jpgHalász Gáborné pelenka tárolója

molnar_mariann.jpgMolnár Mariann romantikus hangulatú kosara

sebo_monika2.jpgSebő Mónika otthonos hangulatú kosarai

zsori_manyi.jpgZsóri Manyi jázmin mintás tárolója

ozsvath_maria.pngOzsváth Mária ékszerszettje

vadaszne_szabo_maria.pngVadászné Szabó Mária kézitáskája

kis-jakabne_marti.jpgKis-Jakabné Márti láncos táskája

kapas_agnes.jpgKapás Ágnes szögletes kosara

lorinczne_gyurakovics_anett_1.jpgLőrinczné Gyurákovics Anett gomb díszes kosara

prekop_tiborne3.jpgPrekop Tiborné hófehér csapata

galne_koreh_andrea.pngGálné Koréh Andrea fedeles tárolója

eilerne_tunde.jpgEilerné Tünde neszeszere

keri_maria.jpgKéri Mária kosár szettje

kovacs_ferencne.pngKovács Ferencné körszőnyege

nyerges_zoltanne_szedlak_eva_1.jpgNyerges Zoltánné Szedlák Éva pólófonalból szőtt szőnyege

Ez volt a legfehérebb bejegyzés idáig a blogon, de sajnos ebbe sem fért bele minden. Ha kíváncsi vagy a többi kreatív alkotó munkájára, akkor várlak szeretettel a Pólófonalazz velünk! facebook csoportunkba!

Ha pedig kedvet kaptál, hogy valami fehéret horgolj pólófonalból, akkor válogass a Bármitartó webshop kínálatából. Nézd csak, jelenleg ennyi fehér dolog közül választhatsz.

Hamarosan górcső alá vesszük a többi színt is, kövesd a blogot, tarts velem akkor is.

A következő bejegyzésig pedig ezeken a helyeken is találkozhatunk:

fb_banner.JPG

yt_banner.JPG