Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Bármitartó

A fa örök - 1. rész

2017. augusztus 29. - Bármitartó

Mikor a Wood Stich Collection horgolható fa alapok berobbantak az életembe, megfordult velem a világ.
Elámultam, hogy a fa finom erezetét, és tökéletesre csiszolt felületét mennyire jól kiegészíti a pólófonal rusztikus puhasága és az élénk színek. Együtt még többek lettek, mint külön-külön.

Több vásárlómmal beszélgettem, akik azt mondták, hogy a csomag kibontása után egyszerűen jó érzés volt megsimogatni a fa alapok felületét, megszagolni és érezni azt a semmihez sem hasonlítható illatot, amit csak az igazi fa adhat.

Sokat gondolkodtam mostanában, hogy mi adja a fa varázsát, és vajon a mai jellegtelen plasztik világ legyőzi-e valaha? Azt érzem és hiszem, hogy vannak olyan anyagok, amik örök értékkel bírnak és egyszerű műanyag változatuk soha nem ér a nyomukba.

Szeretném ezt az érzést más alkotó nők gondolatai által is megmutatni nektek, ezért született ez a sorozat, melynek első részében Szőcs Enikő, az eni.co treasures alkotójának gondolatait olvashatjátok. Enikő lélekteli apró kincseket készít kreatív nők részére.

Innentől az ő gondolatait olvashatod:

Ismered az anyagot, ami lenyomja a műanyagot?

 Soha nem gondoltam volna, hogy nőkét életem meghatározó részévé válik az az anyag, ami nemtől függően máshogy idomul az alkotó igényeihez.

 Bizony, van olyan alapanyag, ami képes igazán rugalmasan idomulni hozzánk nőkhöz és a férfiakhoz is.

 Szeretjük, ha a funkcionalitás mellett szép is az a tárgy, ami a lakásunkban van. A férfiak, lássuk be, hajlamosabbak a funkcionalitást mindenek fölé helyezni, hacsak nem olyan gazdagok, mint napjaink celeb-hősei, akik megengedhetik maguknak a design csodáit, bár nekik meg igényük nincs rá.

Miért gondolom, hogy máshogy viselkedik egy nő kezében kedvenc alapanyagom a fa, mint egy férfi kezében? Magamból indulok ki és azokból a tehetséges női tervezőkből, alkotókból, akik ezzel a meglehetősen férfiasnak tartott alapanyaggal dolgoznak. Eszébe jutna egy férfinak, hogy ne csak a szokásos kalapácsnyelet készítse el fából, hacsak egy nő nem kezdi el finoman unszolni, hogy: „szívem, fakanálra is szükségem lenne.” Eszébe jutna facsipkét készíteni kézzel?

 A viccet félretéve, gondoljatok bele, a fának múlhatatlan előnyei vannak. Gond nélkül lehet egy  házat felépíteni belőle, sőt be is tudjuk szinte kizárólag fa tárgyakkal rendezni. 

fahaz.JPG

 Nem, nem kezdek el hosszú listát írni, mert úgyis tudjátok. (Ok, mosógépet nem lehet fából készíteni.) 

A kiváló megmunkálhatóság mellett szép, igényes, hosszú életű, fertőtlenítő hatású, környezetbarát. Ha pedig az eredeti funkciójában elfárad, minden gond nélkül a környezet jelentősebb terhelése nélkül újrahasznosítható.

Mivel én időm jelentős részét azzal töltöm, hogyan tudom „nőiesíteni” a fát, azaz csupa olyasmit alkotni belőle, ami a mi igényeinkhez, egyéniségünkhöz, és esztétikai igényeinkhez igazodik, látom, hogy a vásárlóim mennyire örülnek,amikor olyan tárgyat foghatnak a kezükbe, ami igazán nekik való. Annyira izgalmas látni a folyamatot, ahogy megismerkedek például a gombjaimmal. Rácsodálkoznak az alapanyagra, a formájára, a simaságára, az illatára és legfőképpen arra, hogy egy nő találja ki és készíti azokat a holmikat, amik eddig leginkább a férfiak kezéből kerültek ki és utóbbiak köszönhetően mennyire más a végeredmény.

enico2.jpg

Más lesz a végeredmény, mert a férfiak a tárgyat tökéletesen elkészítik, de sokszor nem ismerik mélyrehatóan a nők igényeit és elmaradnak azok a finomságok, amik igazán elkápráztatnak minket. Kifejezetten büszke vagyok rá, hogy nálam nem csak fából készült termékek vannak – például kéziorsók, gombok, lakberendezési tárgyak – hanem bizony ezek szokatlan csavart kapnak, amikor megkapják végleges színüket a csodás pácoknak köszönhetően, amiket használok. De nem csak a színekkel, hanem a struktúrákkal is izgalmas végeredményt tudunk létrehozni, a különböző rétegek, alapanyagok, és a más-más korú anyagok ötvözésével egészen végtelen a lehetőségek tárháza. És akkor a pirográfos, festett, vésett díszítési lehetőségekről még nem is beszéltünk.

enico.JPG

Lássuk be, kevés férfit tudnánk rávenni facsipke készítésre, és az sem gyakori, hogy a szivárvány színeibe álmodnák az elkészült darabokat. Miközben nálam komoly „közelharcok” alakulnak ki, amikor a színes, faragott, áttört orsók, órák, alátétek a vásárlók elé kerülnek.

Hiszek abban, hogy nem kell megfelelnünk minden divatos elvárásnak és nem kell eldobhatóra, gyorsan cserélhetőre váltanunk a kedvenc tárgyaikat, azokat a kiegészítőket, amiket a kedvenc hobbinkhoz használunk. Bátran válasszunk olyan alapanyagot, tárgyat, amit jó nézni, megérinteni, megszagolni vagy egészen egyszerűen csak gyönyörködni a struktúrájában, színében,szépségében és legfőképpen örömmel tölt el minket nap mint nap.

Enikő kincseit itt találjátok: eni.co treasures

 

18280960_1486402068078464_320602389_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr2112788192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása