Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Bármitartó

Mókus a fán

2017. szeptember 30. - Bármitartó

A Wood Stitch Collection horgolható fa alapok elsősorban azok kedvencei lettek, akik a horgolás mellett más kézműves technikákat is örömmel kipróbálnak. Sok minden szóba jöhet, gyakorlatilag bármi, amit a fa felülete elbír.

Magam is szeretem az ilyen fúziós projekteket, hiszen miért csak fonalban gondolkodjunk, ha pólófonalas horgolásról beszélünk, és miért csak 3D-ben? A WSC alapokból ugyanis csodálatos faliképeket is készíthetünk. Mivel egy-egy ilyen alkotás hamar elkészül, ezért akár évszakonként könnyen csereberélhetjük a dekorációt az otthonunkban.

1.png

A decoupage vagy szalvéta technikáról már biztos sokatok hallott, de biztos vannak olyanok is, akiknek még csak most ismerkednek ezzel a típusú díszítő lehetőséggel.

Éppen ezért felkértem Herk Tímeát, a Kreatív Kaptár hobbibolt vezetőjét, hogy lépésről-lépésre mutassa meg nektek, hogyan kell a decoupage technikát szakszerűen alkalmazni a WSC horgolható fa alapokon

Timi üzletében van egy műhely rész, ahol sok-sok festék, ecset, szalvéta, stencil és persze WSC horgolható fa alap is várja az alkotni vágyókat. Érdemes követni a facebook oldalát, ahol pontos időpontokat olvashattok az ilyen kreatív, alkotó alkalmakról.

Szükséges eszközök:

A felhasznált anyagok egy része Pentart termék, amely kiváló minőségű, sok helyen beszerezhető és barátságos árú.

  • WSC horgolható fa alap
  • Tetszés szerinti mintás szalvéta
  • Fehér akril festék
  • Matt decoupage ragasztó
  • Ecsetek: szivacsos fejű ecset az alapozáshoz, lapos, puha ecset a ragasztóhoz, egy harmadik ecset a végső díszítéshez
  • 2-3 féle színű akril festék, ami színben illik a szalvéta motívumához, esetleg antikoló paszta
  • hegyes hurkapálca vagy fogpiszkáló
  • kis darab csiszolópapír

2.png

 1. lépés

A WSC horgolható fa alapot szivacsos fejű ecset segítségével fehér (de mindenképpen világos) színű akril festékkel alapozzuk le. A világos szín azért fontos, hogy a szalvéta mintája szépen tudjon érvényesülni rajta. Nem kell vastagon kenni, inkább puha, ütögető mozdulatokat alkalmazzunk.

3.png

2. lépés

A szalvétán válasszuk ki azokat a motívum részleteket, amiket használni szeretnénk. Ne ollót használjunk, hanem óvatosan tépjük ki a mintát, ezzel a módszerrel a végén sokkal szebb, éles, mesterséges kontúroktól mentes végeredményt kapunk. A kiválasztott motívumok helyét tervezzük meg a fa alapon. Ha kell próbáljunk ki több variációt is, hogy hogyan lenne a legjobb.

4.png

5.png

3. lépés

A szalvétának csak a legfelsőbb, színes rétegére lesz szükségünk. Óvatosan válasszuk le azt, ügyelve arra, hogy ne szakítsuk vagy gyűrjük meg véletlenül se. A hártya szerű vékony felső réteget helyezzük a kiszemelt helyre a fa alapon és a lapos, puha ecsetünk segítségével a tetejére vigyük fel a decoupage ragasztót. Alá nem kell kenni, mivel a ragasztó hamar átáztatja a vékony papír réteget, ezért az így is odaragad. Ha a furatokra is rámenne a minta vagy telibe szeretnénk decoupageolni az egész alapot, az sem probléma. Nyugodtan dolgozzunk a furatokra is.6.png

4. lépés

A még ragasztótól nedves szalvétából a furatokat egy hegyes hurkapálca (fogpiszkáló) segítségével körkörös mozdulatokkal alakítsuk ki. Vigyázzunk, hogy ne szakadjon tovább a szalvéta. A fa alap széleinél túl lógó szalvétát pedig egy kis darab csiszolópapír segítségével távolítsuk el.

7.png

8.png

5. lépés

A mintát felvittük, most már csak a plusz finomítások következnek. Ehhez egy kis darab alufóliára vagy papírra tegyünk pár pötty, a mintával színben harmonizáló akril festéket. Száraz ecsettel éppen csak a festékbe nyúlva nagyon finom mozdulatokkal pöttyözzük körbe a mintákat. Figyeljünk arra, hogy minimális festék lecsen az ecseten. Nem hangsúlyos pöttyöket akarunk felvinni a képre, csupán árnyalni szeretnénk a mintát és annak környékét. Egy darab papír törlőre pedig hasonlóan csekély mennyiségű antikoló pasztával ugyanúgy még szebbé tudjuk tenni az összhatást.

9.png

11.png

12.png

13.png

6. lépés

A teljes száradás után az általunk favorizált pólófonallal egy 5,5-ös tű segítségével horgoljuk körbe rövid pálcákkal az elkészült alapot, utána egy sor kúszószemmel készítsünk neki szép szegélyt, majd 4-5 darab láncszemből akasztót.

1.png

Remélem elkészítitek a saját horgolt-szalvéta technikázott képeteket is. Ha így lesz, akkor feltétlenül mutassátok meg nekem is!

Ez a sorozat pedig folytatódik, hogy a jövőben még több díszítési technikát mutathassak meg nektek!

18280960_1486402068078464_320602389_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr9812913751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása