Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Bármitartó

Horgolj velünk karácsonyra! 10 hét - 10 minta

7. rész - Gyorsan valami szépet

2017. november 07. - Bármitartó

Biztos ismeritek azt az érzést, amikor közeledik a karácsony, sok barátot és családtagot szeretnétek megajándékozni valami széppel, de egy pillanatra bevillan, a hogyan, miből és mikor kérdések sorozata. Tudom, az ünnep nem a pénzről szól, de valljuk be őszintén ez egy megterhelő időszak anyagilag is (majdnem) mindenkinek. Ilyenkor az ember oszt, szoroz magában, az élelmesebbek listát írnak, esetleg már ősszel elkezdik kigondolni, hogy kit mivel szeretnének meglepni. A hölgyek hajlamosabbak a kreatív megoldásokra, sokan szeretnek kézműveskedni, alkotni valamit karácsonyra, de bizony arra is gondolni kell, hogy egy-egy alkotás elkészítése mennyi időbe telik. 

A Horgolj velünk karácsonyra! sorozat eheti részében arra szeretnék egy alternatívát mutatni, hogy hogyan lehet valami igazán szépet alkotni kevés pénzből, ráadásul rövid idő alatt. Ez a pólófonal nyaklánc a szó jó értelmében "sorozat gyártható", színében és apró kiegészítőkkel egyéniségre alakítható. Remek megoldás lehet, amikor sok kolléganőnek vagy még több osztálytársnak szeretnénk valami személyre szabott apró meglepetést készíteni.

Teljesen kezdő horgolók is bátra neki állhatnak, nekik is biztos sikerülni fog. Előnye a csekély alapanyag szükséglet és a rövid elkészítési idő. A nyaklánc gyakorlatilag csupa kúszószemből áll, melyeket szokatlan módon kapcsolunk össze, így jön ki a végén ez a szép, hengeres forma.

2_2.png

Szükséges eszközök:

  • darabonként kb. 6 méter vékonyabb vagy közepesen vastag pólófonal tetszőleges színben
  • 6-os horgolótű
  • hobbiboltokban kapható pici fém medál (elhagyható, de ezzel még egyedibb lesz a végeredmény)

1. lépés

A képen látható módon elkészítjük a kezdő hurkot, a rövidebbik szál kb. 25 cm hosszúságú maradjon. Ez lesz a nyaklánc megkötője, ne hagyjuk túl rövidre.

3_2.png

2. lépés

A kezdő hurokba 3 láncszemet készítünk. Ezt követően  második szembe visszaöltve egy kúszószemet csinálunk, majd az első szembe is visszaöltünk és újabb kúszószem készül. Ha megvan a három kúszószemünk, akkor a tűt óvatosan kihúzzuk a hurkokból úgy, hogy az utolsóban benne maradjon. 

4_1.png

3. lépés

Ebbe a hurokba is készítünk egy kúszószemet, majd és a szabadon álló hurkokba visszaöltve is egy-egy darabot. Vigyázzunk rá, hogy a szabadon álló hurkok ne csússzanak ki. Hüvelyk- és mutatóujjunkkal fogjuk ezeket biztosan.

5_1.png

4. lépés

A 3. lépést ismételjük meg, amíg el nem érjük a megfelelő hosszúságot, ami kb. 33 cm. Mivel pólófonalból dolgozunk, ezért hamar fog menni a dolog :) A nyaklánc közben kezdi majd felvenni a szép, egyenletes, hengeres formát.

6_1.png

5. lépés

Amikor elértük a kívánt hosszúságot, akkor egy kúszószemet húzzunk át mind a három hurkon egyszerre, majd egy újabbal zárjuk le a nyakláncot. Picit húzzuk meg a szálat, hogy szorosabb legyen, és ollóval vágjuk el úgy, hogy kb. 25 cm-es szál maradjon. 

7_1.png

6. lépés

A kiinduló oldalon lévő szálat húzzuk át az először készített kúszószem sor harmadik szemén, majd az elsőn is. Kicsit itt is húzzuk meg a szálat, hogy szorosabb legyen a zárás. A két 25 cm-es szálat masnival zárjuk össze. Tegyük egyedibbé a nyakláncunkat pici felvarrt fém medállal. Rakjuk díszdobozba az elkészült nyakláncot és örüljünk a megajándékozott örömének.

8_1.png

1_4.png

Tudtad? Pólófonalat nem csak nagy tekercsben vehetsz! A Fonallak.hu kínálatában most kifejezetten textil ékszerekhez és más kisebb projektekhez való kiszerelést is találsz.

Egy kis emlékeztető a Horgolj velünk karácsonyra! sorozatról:
Horgolós bloggerek összefogtunk és 10 héten át egy-egy mintát kaptok tőlünk, hogy segítsünk nektek az ötletelésben, hogy mit készítsetek karácsonyra. Most még ez nem tűnik olyan sürgetőnek, igaz? Pedig akárhogy is nézegetem a naptáramat már csak picivel több mint másfél hónapunk van. Ötletet meríteni pedig sohasem lehet elég korán kezdeni!

Érdekelnek az eddigi részek is?
Kattints a leírásra és olvasd el azokat is!

1. rész: Karélia sapka és sál 

2. rész: Ünnepi tálca készítése 

3. rész: Kártyatartó készítése

4. rész: Tányéralátét és szalvétagyűrű készítése

5. rész: Popcorn mintás nyakmelegítő

6. rész: Sál férfiaknak

A Horgolj velünk karácsonyra! sorozat következő részét november 14-én olvashatjátok majd, mindig keddenként jelentkezünk nektek új mintákkal 10 héten át!

18337369_1486402064745131_1143953017_n.jpg

21935410_1805732009454724_872119310_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr5113197740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása