Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Bármitartó

Transzferálás WSC horgolható fa alapra

2018. január 31. - Bármitartó

Szeretem a transzferálást! Szuper technika, házi körülmények között is abszolút kivitelezhető, jól variálható különböző anyagokkal.

Nekem evidens, hogy a Wood Stitch Collection horgolható fa alapokra használom a legtöbbet, és titeket is arra biztatlak, hogy próbáljátok ki rá, mert nagyon kitágítja a határokat, a transzferált minta utána festhető, színezhető, szóval sokrétű, élményt adó az alkotási folyamat ezzel a technikával. A legkedvesebb Bármitartóm is transzfer technikával készült, igazi öröm számomra, hogy megmutathatom nektek:

9_1.png

Ebben a posztban megnézzük, hogy mik a szükséges eszközök, és lépésről-lépésre leírom a transzferálás folyamatát, és azt, hogy mire figyelj közben.

Mi is az a transzferálás?

Transzferálásnak nevezzük azt a technikát, amikor egy grafikát, képet vagy szöveget egy tárgyra másolunk. Ez többféle módon lehetséges. Mi most az illóolajos technikával fogunk részletesebben megismerkedni. 

Szükséges eszközök

- 100% illóolaj vagy transzfer oldat.

Nekem a Pentart transzfer oldata tökéletesen bevált erre a célra. Nagyon sokáig elég, kb. másfél éve vettem, de még mindig félig van. Na jó, nyilván nem használom minden nap, de hát akkor is. Így néz ki, ha keresnéd:
img_1441.JPG - fa spatula vagy kanál

Ezzel fogjuk átdörzsölni a mintát a horgolható fa alapra. Spatulát gyógyszertárban jó áron lehet kapni darabra, de egy kiskanál domború fele is tökéletes a célra.

ro-ial-maxi-fa-spatula-100-db-a13506.jpg

- kinyomtatott grafika vagy felirat

A grafika lehet fekete-fehér vagy színes is, a lényeg, hogy lézernyomtatóval készüljön. Ha feliratot szeretnél, akkor fontos, hogy előtte tükröznöd kell, hiszen csak úgy lesz majd olvasható az elkészült alkotáson. Nézd át az egész grafikát részletesen, ha van rajta pl. óra, újság, dátum akkor is tükrözd, mert furán fog kinézni. Tükrözéshez a Paint program tökéletesen megfelel. Ezt ne felejtsd el, mert elég kevesen tudnak tükörírást olvasni :)  A tapasztalatom az, hogy konkrétan fotó kinyomtatva (pl. nagyi az unokával) nem jól transzferálható. Inkább a vonalrajzok alkalmasak erre a célra.

- maszkoló szalag

Ezzel fogod a képet rögzíteni a felületen, hogy ne csúszkáljon. Használhatsz sima celluxot is, mert a maszkolószalag nyilván nem egy alapvető, otthon fellelhető eszköz, pár alkotásért pedig nem biztos, hogy megéri megvenni egy egész tekercset. Ebben az esetben viszont légy óvatos, a cellux hajlamos letépni a festéket a felületről, ha az nem száradt meg teljesen.

- fültisztító pálcika

Ehhez nincs mit hozzátenni igazából, biztos van otthon mindenkinél. Ezzel fogjuk átitatni a transzfer folyadékkal a grafikát.

fultisztitas_1.jpg

A transzferálás folyamata

1) A horgolható fa alapot lehetőség szerint világos színnel alapozd le. Ehhez jó bármilyen akril-, tábla-, hobbifesték. A transzferálás natúr fa felületre is működni fog, de festetten sokkal jobban fog mutatni. Az alapozó réteget hagyd tökéletesen megszáradni, egyáltalán ne ragadjon. Ha szükséges, a folyamatot meggyorsíthatod hajszárítózással. Amikor a papírral együtt feljön a festék is a fáról, az csalódás, úgyhogy tényleg légy türelmes.

2) A grafikát vagy szöveget vágd körbe, hogy kényelmes méretű legyen. Hagyj a széleknél 1-2 cm-t, hogy legyen hova ragasztani a celluxot.

3) Helyezd a képet a horgolható fa alapra. A nyomtatott fele nézzen a fa felé. Jól gondold meg, hogy jó helyre kerül-e, ha elkezdted a transzferálást, már nem tudsz rajta javítani utólag.

4) Ragaszd le 2-3 helyen a grafikát, hogy ne csúszkáljon, a ragasztó ne lógjon bele a képbe.  Ha elcsúszik mégis, akkor nem lesz szép a végeredmény, vedd komolyan ezt a lépést, nem elég, ha csak kézzel lefogod. Érdemes viszont kukucskálási lehetőséget hagynod magadnak, főleg nagyobb grafikáknál be-be szoktam pillantani a papír alá, hogy mindenhol sikeres volt-e a minta átjuttatása a fára.

5) A fültisztító pálcikát mártsd bele a transzfer folyadékba, majd óvatosan simítsd át a nyomtatott képet a papíron. Próbálj egyenletesen dolgozni. Ha túl sok folyadék jut egy helyre, akkor a kontúrok megfolynak, nem lesz szép.

7_5.png

6) Ha az egész felületet átitattad, akkor a spatula vagy kanál segítségével dörzsöld át a papírt mindenhol, ahol nyomtatás van. Ha nagy a kép, akkor érdemes akár több részletben dolgozni az átitatás-átdörzsölés fázisokkal. Ilyenkor lehet egy kicsit kukucskálni, hogy hogy megy a munka. Ilyenkor extrára figyelj, hogy a kép egy picit se csússzon el! Ha valahol nem elég erős, akkor oda nyugodtan visszatérhetsz egy újabb átdörzsölésre.

4_6.png

7) Ha készen vagy, akkor távolítsd el a ragasztót és a papírt. Ha szeretnéd, festéssel teheted még egyedibbé a képet. A felületet pedig lakkozással tartósabbá varázsolhatod.

6_5.png

8_4.png

8) Ezután már csak a fonalakat kell kiválasztanod, és indulhat a horgolás része is a dolognak.

2.jpg

Végül mutatnék még pár ötletébresztő alkotást, ami transzfer technikával készült WSC horgolható fa alapra.

A WSC horgolható fa alapok nagyon sokféle kézműves technikával dekorálhatók. Egy korábbi részben a decoupage technikával dekoráltuk. Azt a részt itt olvashatod.

Most a Bármitartó webáruházban 3 féle Transzfer csomagot találsz, melyhez a szükséges eszközökön kívül 3 ív transzferálható grafikát teszek a csomagodba (állatos, virágos vagy vintage témák közül tudsz választani).

Ha szeretnél a horgolásról többet tudni, és saját Bármitartót készítenél magadnak, akkor a képre kattintva tudsz csatlakozni a facebook csoportomhoz, ahol 4000 lelkes pólófonalas barátra lelhetsz!

Youtube csatornámon pedig több mint 30, saját készítésű, ingyenes videóból tanulhatsz tőlem!

7_6.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr1713619494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása