Horgolj pólófonalból!

Bármitartó

Bármitartó

Minden, amit a WSC horgolható fa alapok díszítéséről tudnod kell

2018. október 29. - Bármitartó

Amikor a Wood Stitch Collection horgolható fa alapok megszülettek, akkor tudtam, hogy a horgoláson túl a legnagyobb előnye a fa díszíthetősége lesz. Azt szoktam mondani, hogy gyakorlatilag bármit lehet vele csinálni, amit a fa felülete elbír. És valljuk be, ez nem kevés technikát jelent.

Ebben a posztban összeszedek minden hasznos tanácsot és technikát, amit házi körülmények között is meg tudsz valósítani. Szó lesz alkalmazható eszközökről, és arról is, hogy mit nem érdemes használni. Mindezd gazdag képanyaggal tekintheted át, és több videót is láthatsz, amiben egy-egy technikát bővebben is megismerhetsz.

1) Színezés

Színezni sok mindennel lehet, gyakorlatilag olyasmi technika ez, amit már az óvoda előtt is gyakorol mindenki.

Mivel lehet általában színezni?

Ceruzával, zsírkrétával, tollal, filctollal.

Ezek közül a felső hármat remekül lehet használni a WSC horgolható fa alapokra is. Egyedül a filctoll, amivel érdemes csínján bánni, mégpedig a fa szerkezeti tulajdonságai miatt. A köznyelvben ismert filctollakban van egy vékony stift, amiben vízbázisú festékanyag van. A fa szerkezete alapvetően rostos, ezért minden terül rajta, ami vízbázisú, vagyis könnyen elképzelhető, hogy szeretnél valamit extra precízen filctollal kiszínezni, de a festék anyag nem fog engedelmeskedni, mert bizony el kezd terülni, terjedni a vonalakon kívül is. Ez persze nem azt jelenti, hogy felejtsük el a filctollat, csak óvatosan álljunk hozzá ezek tudatában.

2018-03-11_16_31_34_1.jpg

Tollakból leginkább a zselés toll néven ismerteket ajánlom. Millió színben kapható, és extra precízen lehet vele színezni apróbb mintákat is. Fajtától függően szép fényes, vagy akár csillámos felületeket is létrehozhatsz velük. Fontos, hogy horgolás vagy utólagos felületkezelés (pl. lakkozás) előtt várd meg, hogy a festékréteg teljesen megszáradjon a fán, hogy elkerüld az maszatolódást.

20180629_141802.jpg

Ha színes ceruzát használsz, akkor válassz valamilyen jó minőségű, erősen, szép színesen fogót. Tökéletesen alkalmazható, precízen is tudsz vele mintákat színezni.

2) Festés

Ha festeni szeretnéd a WSC horgolható fa alapokat, akkor itt is érdemes abból kiindulni, hogy a hígabb, vízbázisú, vízfesték jellegű festékek alapvetően terülni fognak.

Ez nem probléma pl. abban az esetben, ha az egész felületet szeretnék lefesteni.

Erre az egyik legjobb megoldás a fapácok használata. A Bármitartó webshopban találhatsz hobbibarát kiszerelésű és árú fapácokat, amik egymással akár keverhetők vagy tovább hígíthatók is.

3_16.png

Nagy előnyük, hogy nem csak csodás színt adnak a WSC horgolható fa alapoknak, hanem élettel töltik meg a felületüket az által, hogy kiemelik a fa felületén található erezeteket. Sőt! Fehér akril festékbe keverve színezőpasztaként is használhatod őket.

20171101_083622.jpg

Ebben a videóban megtanulhatod a helyes használatukat is:

Ha a pácokat akvarell szerűen szeretnéd alkalmazni, akkor érdemes az alapot előtt akril festékkel lefestened. Az akril száradás után vízzáró rétegként fog működni, így a pácokat vékony ecsettel tudod felvinni a felületre, és nem fogja rögtön beszívni a fa. Ez a horgolt dobozt például így készítettem:

9_1.png

Az akril festék amúgy is egy jó választás, mert hobbiboltokban kis kiszerelésben is könnyen elérhető nagyon sok színben. Jó alapja lehet más díszítési technikáknak is (pl. transzferálás, dekupázs), de önmagában is vékony ecsettel bármilyen mintát festhetünk vele. Bár vízbázisú, száradás után mégsem oldja a víz. Állaga sűrű, ezért, ha nincsen túl hígítva, akkor nem terül a fa felületén.

lami.JPG

Ha csak egy alapozó rétegként szeretnéd használni, akkor szivacsecsettel, szivacshengerrel érdemes dolgozni. Hajszárítóval remekül rá tudsz segíteni a száradási folyamatra. Ha a furatokba festék kerülne, akkor fültisztító pálcikával érdemes kitörölgetni.

A fentieken kívül még számos egyéb festéket is kipróbálhatsz Izgalmas választás lehet pl. a fekete táblafesték üzenőtáblák esetében:

2017-07-08_19_24_20.jpg

Nem csak a hobbi boltok, hanem a barkácsáruházak polcait is érdemes végignézni, mert számos olyan festék típust találhatunk, amellyel különleges felületeket hozhatunk létre. Ilyenek az ún. effekt festékek, melyeket általában spray formában vásárolhatunk meg. Ez a Bármitartó pl. kőhatású effekt spray-vel készült:

img_20170808_165517_996.jpg

Létezik réz hatású, króm hatású, ezüst, arany spray is. Ezek használata előtt is érdemes előalapozni a horgolható fa alapokat, hogy a kellő csillogó hatás érvényesülni tudjon.

kepkivagas_3.JPG

Ha már úgyis a barkácsboltban járunk, akkor ne hagyjuk ki a felsorolásból a lazúrokat sem. Az oldószeres fajtákkal pl. fényes, törölhető felületeket kapunk. 

talca1.jpg


3) Nyomdázás

Remekül nyomdázható a WSC horgolható fa alapok felülete, de itt is arra kell figyelni, hogy a nyomdapárnában lévő festékanyag milyen. A vízbázisú, ha nem alapozunk alá, akkor veszettül terülni fog. Lehet kapni oldószeres festékpárnákat is, amelyekkel csodálatos dolgokat varázsolhatunk a fára. Nyomdából a guminyomdákat javaslom leginkább. Pácolt felületre is nagyon jól működik a mintázás vele.

20180630_104230.jpg

Sőt! nem csak boltban kapható nyomdákkal nyomdázhatunk. Akril festékkel bekent falevelekkel is egyedivé varázsolhatjuk a horgolható fa alapokat. Ez a tálca például pontosan így készült:

20180618_113128.jpg

4) Stencilezés

A stencilezés egy csoda! Olyan gyönyörű és precíz és aprólékos dolgokat lehet vele létrehozni, amit szabadkezes festéssel gyakorlatilag lehetetlen lenne.

img_20180613_134858_883.jpg

 

Nagyon jól kombinálható technika a pácolással festett alapoknál. Stencilezéshez válassz jó minőségű, vékony, hajlékony, műanyag stencilt. Bár ezek általában nem a legolcsóbbak, megéri a beruházást, mert ha vigyázol rá, akkor bármennyiszer felhasználható. A stencilezéshez az akril festék kiváló választás. Ez a tálca lap ilyen technikával készült. Ebben a videóban pedig az alapokat is megmutatom neked:

5) Transzferálás

A transzferálással teljesen egyedivé, személyre szabottá teheted a munkáidat, azáltal, hogy bármilyen rajzot vagy feliratot át tudsz vinni pár perc alatt papírról a WSC fa alapok felületére. A transzferáláshoz szükséged lesz kinyomtatott grafikára, stencil folyadékra, némi maszkoló szalagra, egy fültisztító pálcikára és egy fa spatulára. Ha festeni akarod előtte a fát, akkor akril festék is fog kelleni. A legfontosabb, hogy csak lézernyomtatóval fog működni a dolog, és ha az eredeti grafikán szöveg vagy szám van (pl. újságpapírt, könyvet, órát ábrázol), akkor azt transzferálás előtt tükröznöd kell.

Mutatok pár képet, ami ezzel a technikával készült:

A Bármitartó webáruházban csomagban elérheted az összes szükséges alapeszközt többféle tematikájú grafikákkal.

Ebben a videóban pedig meg is mutatom, hogy hogyan kezdjél bele a dologba:

 

6) Dekupázs

Nagyon sokrétű technika, mellyes a fa alapokat igazán ellenállhatatlanná teheted. Szükséged lesz hozzá dekupázs ragasztóra és szalvétára vagy rizspapírral. Meg persze milliónyi más eszközre, ha igazán szépet szeretnél készíteni. Akril festékekre, ecsetre, szivacsecsetre és akár egyéb dolgokra is, ha még szeretnéd cifrázni.

1_18.png

Alapvetően arról szól a dolog, hogy a szalvétából vagy rizspapírból kivágott motívumot úgy ragaszd fel, hogy ne látszódjon, hogy az valaha nem egy volt a fával. Jómagam a rizspapírt sokkal jobban szeretem, egyszerűbb vele dolgozni, mert nem hólyagosodik fel, nem ázik szét.

Ha kipróbálnád a dekupázst, akkor még találsz pár csomagot a webshopban, amibe minden szükséges eszközt és kelléket összegyűjtöttem neked. 

Ebben a videóban pedig az alapokat is megtanulhatod hozzá:

7) Pirográf

Ebben a technikában nem szereztem eddig túl nagy jártasságot, még csak próbálgatom a szárnyaimat. A lényege, hogy egy felforrósított égető alkalmatossággal "rajzolhatunk", égethetünk a fa alapok felületére különböző motívumokat. Rá kell érezni az ízére, nem fog az első alkalom rögtön sikerélménnyel zárulni, meg kell tanulni, hogy milyen erővel, milyen szögben érhetsz a fa felületéhez. Egyszerűbb pirográf készülékek már pár ezer forintból beszerezhetők hobbiboltokban, lehet kísérletezni vele.

Egy korábbi, Nagy Klaudiával közös projekt kötődik a pirográfiához. A cikket itt olvashatjátok róla, a közös alkotás eredménye pedig ez az óra lett.

1_19.png

8) Egyéb technikák, pl. antikolás, rozsdásítás, repesztés

 Érdemes kipróbálni mindenfélét, ami megtetszik, sőt ezeket a díszítési technikákat ötvözni is lehet egymással.
Ezekről is mutatok pár képet, hogy el tudjátok képzelni.
Rozsdásítással készült ez a szarvasos kép. Részletes útmutató is készült hozzá, amit itt olvashattok.

nevtelen_terv_9.png

Az antikolás egy külön művészet, a lényege az, hogy úgy próbáljunk meg mesterségesen öregített fa felületeket létrehozni, hogy az ne hasson mesterségesnek. Vagyis szerintem ez lenne a jó antikolás ismérve. Ehhez beszerezhetők patina készletek, különböző színű antikoló paszták.

antikolt_zsepitarto.jpg

A repesztés is egyfajta antikolási technika. Remekül beilleszthető a most oly divatos vintage vonalba is. Sok fajta repesztés létezik. Egyfázisú például, amikor magát a festett felületet repeszti meg a felvitt repesztő anyag. Vagy két fázisú, amikor két különböző komponenst kell felvinnünk megfelelő sorrendben.

A repesztés milyensége sem mindegy, létrehozhatunk nagy repedéseket vagy egészen finomvonalas, porcelán hatású repesztést is.

repesztes.JPG

A finomvonalas repesztésről ebben a videóban beszélek bővebben:

Röviden ennyit szerettem volna, ha tudsz a WSC horgolható fa alapok díszítéséről. Ha megtanulnék valami új technikát, akkor tovább bővítem a cikket :) 

Ha érdekelnek további érdekességek a horgolható fa alapokkal kapcsolatban, akkor várlak szeretettel a Horgolj fára! csoportban, melyet a képre kattintva egyszerűen elérhetsz.

4_12.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barmitarto.blog.hu/api/trackback/id/tr7514329555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása